Ceren Şehirlioğlu

Ceren Şehirlioğlu

ceren.sehirlioglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İki ekonomist, ülkelerin zenginleştikçe mutsuz olduğunu yazdı. Bir yazar, ‘Milyarderlerden korkun’ diyor. Forbes’un zengin-ler listesinde 28 Türk var. Peki zenginlik kime mutluluk getiriyor?

Victoria Beckham’ın 8 bin çift ayakkabısı var. Her ayakkabıyı ortalama 400 dolardan hesaplarsak, yaklaşık 3.2 milyon dolar demek. Bir zamanlar Hande Ataizi de ayakkabı fetişi yüzünden binlerce çift satın aldığını söylemişti. Her gün İstinye Park Masa’da oturan ünlülerin, salatalarını bitirdikten sonra, alışveriş yaptığını biliyoruz. Her gün. Haftanın her günü Louis Vuitton’dan ne alabilirsiniz? Harvey Nichols her gün raflarını yeniliyor mu? Her gün bir designer çanta almak için kredi kartınızın limiti kaç

NE KADAR ZENGiNSEN O KADAR MUTSUZSUN
bin lira olmalı?
Ekonomi profesörleri Curtis Eaton ve Mukesh Eswaran Economic Journal’ın son sayısında, varlıklı olmanın ülkelerin sağlığını bozduğunu anlatan bir makale yayımladı. Söylediklerine göre, makul bir yaşam standardı elde ettikten sonra, zenginleşmekten sağlanacak fayda kalmıyor. Böyle durumlarda varlıklı olmak, insanları iyi değil, tam tersi kötü hissettiriyor.

Statü sembolleri
Ülke zenginleştikçe, tüketim hızla bir içeriği olmayan statü sembollerine yöneliyor. Marka kıyafetler, mücevher ve lüks arabalar en basit örnekleri. Bunlar bir tarafın kazancı gibi görünürken toplum için hiçbir şey ifade etmiyor. Satın alanı bir oranda tatmin ediyor ama diğer herkes, sadece kendini daha kötü hissediyor. Yani ortalama gelir yükseldikçe, insanlar daha zengin ama daha mutsuz oluyor. Genel olarak, hep biri yiyor, bir bakıyor. Ama burada farkediklmesi gereken, aslında yiyenin de mutlu olmadığı. Victoria Beckham’la, Süreyya Yalçın’ınki ‘tatlı hayat’ değil, ‘yüksek hayat’. Amaç statüyü sağlama almak, bunu çeşitli ürünlerle desteklemek. Fakat bir noktadan sonra, 8 bin 232’nci Louboutin, ilk kırmızı topukların yaşattığı tatmini sağlamıyor. Hiçbir gurme keşif, aynı zevki vermiyor.
Hayatın amacı lüks arabalarsa, bunu bir noktaya kadar götüregötürebilirsiniz. Sonunda, garajı yoksul bir ülkenin hazinesi değerinde deli bir koleksiyoner olup çıkarsınız. Ay başında yayımlanan Forbes zenginler listesinde, Meksikalı Carlos Slim 53.5 milyar dolarlık servetiyle 53 milyarlık Bill Gates’i geçti. Listedeki isimler Amerika’dan, Asya’ya yayılıyor. Bu da bazı otoriteler tarafından ekonomik krizle boğuşan dünya için olumlu bir gelişme. Milyarderlerin serveti ve sayısı artıyor diye sevinmeliyiz. 1011 kişilik listede 28 Türk, 62 Rus oligark var. Ekonomik kuraklık sona eriyor, ülke çiçek açıyor diye umutlanmalıyız. Ama geçen hafta Guardian’dan Bill Hutton’ın ‘Milyarderlerden korkun’ başlıklı yazısında olduğu gibi, bir üretken bir de üretken olmayan girişimcilik modeli var. Bill Gates ilkine örnek. Çocuklarına daha fazla Balenciaga, daha hızlı Lamborghini, daha büyük tekne almak için milyarlar bırakacak olan Rus oligarklar ikincisine.
Sonuçta oyun sıfıra sıfır. Para mutluluk getirmiyor klişesinin ötesinde, aşırı varlıklı olmak delirtiyor demek lazım belki de.

TÜRK TELEVİZYONUN EN İYİ ANALİZİ
Çocukluk arkadaşımın iki buçuk yaşındaki kızı Lal, Türk televizyonunda yayınlanan programları mükemmel bir şekilde özetledi:
Ezel, “Kaçan abiler.”
Aşk-ı Memnu, “Ağlayan ablalar.”
Yetenk Sizsiniz, “Dans eden abiler.”
Wipe Out, “Çamura düşen abiler.”
Daha iyi bir gözlem duymadım.


SAYFA GÜZELİ
NE KADAR ZENGiNSEN O KADAR MUTSUZSUN

‘Mad Men’in yakışıklısı Jon Hamm, sinemaya uyarlanacak Marvel çizgi romanı ‘Captain America’nın oyuncu aday-larından biri. Ryan Philippe’in de adı geçiyor. Fakat, tasarım ekibinin gözü Hamm’de.