Ceren Şehirlioğlu

Ceren Şehirlioğlu

ceren.sehirlioglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

American Idol, ABD’yi kasıp kavuracak ‘idolünü’ ararken Yetenek Sizsiniz’de bu arayış için seçilen yöntem farklı:

‘Ağlatmayana para yok!’

Türkiye’nin ‘yetenek’ algısı Urfalıların sesinin yanık olduğu, Trakyalıların ‘çalmadan oynadığı’ gibi basit temellere dayanıyor. Yetenek yarışmalarında bu beklentileri karşılayan yarışmacılar oy alabilir. Geri kalanı ise ajitasyon seviyesine tabi. Sefalet, fiziksel engeller, talihsiz hayat hikayeleri ve acı, oylanması gereken ‘yeteneğin’ yerini alıyor. Show TV’de yayınlanan ‘Yetenek Sizsiniz’, bu temelde yükselen yarışmaların ne ilki, ne de sonuncusu. Programın orijinali ‘America’s Got Talent’ın multi-milyoner yapımcısı Simon Cowell, dünyada bu işi en iyi bilen adam. Soğuk, acımasız, hatta kalpsiz bir İngiliz. ‘Yetenek Sizsiniz’le eş zamanlı ABD’de Fox kanalında yayınlanan American Idol’ın korkulan jüri üyesi. Pazar günleri Show TV’yi izledikten sonra, salı Fox’ta American Idol’ı izlerseniz, aynı mantığın nasıl farklı işlediğini görebilirsiniz.

Buradan çıkana ne olacak?
American Idol’ın kazananları dünya çapında milyonlarca albüm satan yıldızlar oldu. Yarışmadan çıkan Kelly Clarkson 12 milyon sattı, Grammy ödülleri aldı. Yetenek Sizsiniz’de vicdan oyuyla görme engelli Bilal Göreğen birinci olursa,‘Sevdiğim Kız Bana Abi Deyince’ adlı şarkının İsmail YK albümlerini sollama ihtimali düşük.

Kim bu jüri üyeleri?
American Idol’ın jüri üyelerinden Randy Jackson, Santana, Bob Dylan, Mariah Carey gibi sanatçılarla çalışmış bir gitarist. Grammy ödüllü bir müzik prodüktörü. Simon Cowell dünyanın en ünlü yapımcılarından biri. Kara DioGuardi, Britney Spears ve Christina Aguilera gibi pop ikonlarının şarkı yazarı.
Bizim jüriüyelerimizde yetenek avcısı olmak için gereken ‘sezgi’ unsuru dışında kalan vasıflar karşılaştırma kabul etmiyor. Müzik, dans, oyunculuk becerilerini iyi süzebilmek konusunda güven vermiyorlar. Bu durumda elimizde bir tek ‘Türk halkını iyi tanıma’ iddiası var.
Bu insanlar nasıl seçiliyor?
American Idol’da sistem şöyle işliyor: Onbinlerce insan altı eyalette düzenlenen ön seçmeler için kayıt yaptırıyor. İki aşamalı eleme sonucu seçilip, ana jürinin önüne çıkanlar iki gruptan oluşuyor: Çok iyi olanlar ve çok kötü olanlar.Yetenek Sizsiniz’de bir grup var: ‘Hikayesi’ olanlar.

Ticaret sanatı
American Idol’ın 30 saniyelik reklam slotu geçen sene 750 bin dolardı. Programı günde yaklaşık 30 milyon kişi izliyor. Yarışmacıların söylediği şarkılar iTunes’dan anında satışa çıkarılıyor. Programın interaktif can damarını besleyen işlek bir web sitesi var. Son 10’a kalan yarışmacılar turneye çıkıyor. Biletleri yok satıyor. Yetenek Sizsiniz’in web sitesinde “emeğe saygı” geyiğinden öteye geçmeyen bir forum var.

Asıl yıldız kim?
American Idol’da sahne genç yarışmacıların. Jüri üyeleri 1 dakikadan uzun konuşmuyor. Bizdeyse, yarışmacıların yetenekleri değil, acıklı yaşam hikayaleri konuşturulur. “Baban ne iş yapıyor?” sorusuna, “Babam öldü ki” diye cevap veren küçük çocuğun, gözyaşlarıyla montajlanan görüntüsü HEP burnuyla çaldığı flütün önüne geçer.

SAHAFIN ÖLÜMÜ
Geçen salı günü Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı’na gittim. Bin seneden sonra ilk defa gidiyorum tekrar. Edgar Allen Poe’nun ilk basımını bulacağımı sanmıyorum tabii, beklentilerim standart seviyede. Ama içerisi kurtlu saman kağıdı bile kokmuyor artık. Gıcır gıcır KPSS kitaplarının etrafı yaldızlı Kuran-ı Kerim’lerle, Ehlibeyt’in ‘rekor satışlara’ ulaşan ‘Hz. Muhammed kitaplarıyla dolu. Bulduğum en eski kitap da bir Kemalettin Tuğcu’ydu. İçinde, Hüseyin Durucan 3-B yazıyor. Üçüncü sınıfta Kemalettin Tuğcu okuyan, üniversitede sapıtırsa yargılamanın
yeri yok.


SAYFA GÜZELi

YETENEKSiZiZ

Bu sene Altın Küre’leri silip süpüren muhteşem müzikal televizyon dizisi ‘Glee’nin yeni sezonunda ‘How I Met Your Mother’ın Barney’si Neil Patrick Haris olacak. Mutlu bekleyiş başladı.