Cadde ‘Çocuklarda bile ciddi artış var'

‘Çocuklarda bile ciddi artış var'

11.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, “NASH sorunu çocuklarda ciddi oranda görülmeye başlandı, paket gıdalar, işlenmiş et ürünleri, özetle endüstriyel gıdalar etkiliyor” dedi

‘Çocuklarda bile ciddi artış var

Karaciğer yağlanmasının ciddi tipi olarak bilinen NASH, Türkiye’yi tehdit eden sağlık sorunlarının başında geliyor. 9 Haziran Uluslararası NASH Günü’nde Milliyet’e konuşan Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü Müdürü ve Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yağlı Karaciğer Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, “Acilen Ulusal eylem planı hayata geçirilmeli. Paket gıdalar, işlenmiş et ürünleri, früktoz, özetle endüstriyel gıdalar nedeniyle NASH sorunu çocuklarda bile ciddi oranda görülmeye başlandı. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda her iki erişkinden birinde karaciğer yağlanması görülebilir, karaciğer yağlanması olanların da yüzde 10’unda basit bir yağlanma olmayan NASH görülebilir” dedi.

Haberin Devamı

‘Obezite ile bağlantılı’

Prof. Dr. Yılmaz; “Hastalık obezite ile bire bir bağlantılı. NASH sadece siroz yapmakla kalmıyor. Kalp kaynaklı hastalıklar, karaciğer dışı kanserlere de yol açması ölüm riskini katlıyor” dedi.