Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Son yıllarda koşmak pek bir moda! Amaç sadece yarışlara katılmak değil; aynı zamanda biraz da gezmek esasında. İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan kardeşliğimizin 40’ıncı yılı olan 2017’de bizde toplanmış, Atina Maratonu için Atina’ya gitmiş, koşanlar koşmuş, sonrasında ise hep beraber hem Atina’yı hem de Atina’nın gece hayatını keşfe dalmıştık.

Maraton tüm koşular arasında en zorlayıcı olanı. Çok disiplinli bir çalışma programı ve çelik gibi bir irade gerekiyor maraton için. Varsayalım bugün karar verdiniz, en az dört ay gerek hazır olabilmek için. O da daha önceden zaten koşuyor iseniz. Bu arada yaşınız, cinsiyetiniz, sağlık durumunuz da son derece önemli. Unutmadan tüm bu söylediklerim maratonu sadece tamamlamayı başarı olarak düşünenler için geçerli. Dereceye girmekten bahsetmiyorum. Onu yapanlar ayrı bir canlı kategorisi zaten.

Haberin Devamı

42 km. 195 metre uzunluğundaki bu yarışı yedi gün içinde yedi farklı kıtada yedi kez koştuğunuzu düşünün. İşte bu dünyanın en büyük meydan okumalarından biri.

Dünya Maraton Meydan Okuması

Önümüzdeki yıl, bu çılgın meydan okumanın ilk maratonu, 31 Ocak 2023’te Antarktika’da başlayacak, Afrika, Avustralya, Asya, Avrupa, Güney Amerika ile devam edecek ve Kuzey Amerika’da koşularak son maraton ile maksimum 168 saat veya yedi gün içinde tamamlanacak. Atletler Antarktika’dan başlayarak yedi günde yedi kıtayı özel bir uçakla dolaşacaklar.

Her biri standart maraton mesafesi yani 42 km. 195 m olan yarışlar ise Antarktika’da Novo, Afrika’da Cape Town, Avustralya’da Pert, Asya’da Dubai Avrupa’da Madrid, Güney Amerika’da Fortaleza, Kuzey Amerika’da Miami’de koşulacak ve atletler toplamda yedi farklı kıtada yaklaşık 296 km.’yi tamamlayacaklar.

Yarışmalar sonunda hem erkekler hem de kadınlar kategorilerinde, en hızlı toplam süre veya ortalama maraton süresi dikkate alınarak sıralama yapılacak.

EN BÜYÜK MEYDAN OKUMA

2023 Yarış Takvimi

31 Ocak- Antartika-Novo

1 Şubat- Afrika-Sea Point Promenade, Cape Town

2 Şubat- Avustralya-Burswood, Perth

3 Şubat- Asya-The Beach, Dubai

4 Şubat- Avrupa-Jarama F1 Pisti, Madrid

Haberin Devamı

5 Şubat- Güney Amerika-Beira Mar, Teresa Hinko, Fortaleza, Brezilya

6 Şubat- Kuzey Amerika-South Beach, Miami, ABD

İlk koşu Antarktika’da Novo’nun uçak pistinin çevresinde, her biri 5.25 km. olan sekiz turdan oluşmakta.

İkinci yarış Cape Town’da Winchester Mansions Hotel’in karşısında başlayacak ve sahil boyunca her biri 7.3 km. olan altı tur olarak koşulacak.
Üçüncü koşunun adresi Batı Avustralya. Perth’teki Burswood Su Sporları Merkezi’nin yanında, Swan Nehri boyunca koşulacak olan maraton yine çok turlu.

Dördüncü koşunun adresi dünyanın en yüksek binalarına ev sahipliği yapan, günümüzün önemli turistik bölgelerinden, kozmopolit ve uluslararası ticaret merkezi Dubai. Maraton Jumaeirah sahillerinde Kite Beach ile Lifeguard Tower arasında koşulacak.

Şık bulvarları, bakımlı parkları, müzeleri ve sanat eserleri ile İspanya’nın başkenti Madrid, bir zamanlar İspanya Grand Prix’ine ev sahipliği yapan Jarama Formula 1 Pistinde serinin beşinci maratonunu ağırlayacak.

Altıncı maraton için bir başka Latin ülkesine, Brezilya’ya uçacak atletler, Ceará’nın başkenti Fortaleza’da yarışacaklar.

Haberin Devamı

Kazananın belli olacağı 6 Şubat’ta koşulacak son yarışın adresi ise Little Havana’da Calle Ocho’yu çevreleyen kafelere ve dükkanlara yansıyan Küba etkisi, Biscayne Körfezi’nin turkuaz sularının eşsizliği ile Miami. South Beach’te 5. Cadde ve Serpentine yakınında başlayacak olan koşu Atlantik kıyısında her biri 8.43 km. olan beş turda tamamlanacak.

Olur ya katılmayı düşünen çıkar, detaylar www.worldmarathonchallenge.com adresinde.

‘7 günde 7 Kıtada 7 Maraton’ rekorları

Erkeklerde en kısa toplam süre: Richard Donovan (İrlanda): 4 gün 22 saat 3 dakika.

Kadınlarda en kısa toplam süre: Becca Pizzi (ABD): 6 gün 7 saat 58 dakika.

Erkeklerde en kısa ortalama süre: Michael Wardian (ABD): 2 saat 45 dakika 57 saniye

Kadınlarda en kısa ortalama süre: Kristina Schou Madsenl (Danimarka) 3 saat 25dakika 57 saniye.