Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta salı akşamı Michelin Rehberi İstanbul 2023 Seçkisi’nde yer alan restoranların plaket töreni için GastronoMetro’daydım. Michelin Rehberi’nde artık 53 restoranımız var. Uzun yıllardır bir tane bile yok derken, artık bir tane iki yıldızlı, dört tane bir yıldızlı, 10 tane Bib Gourmand ve 38 tane de tavsiye edilen restoranımız Michelin rehberinde yer almakta. Unutmadan bir de yeşil yıldızlı restoranımız var.

MICHELIN REHBERİ’NDE  53 MEKAN

Turk Fatih Tutak iki yıldız alırken, Araka, Neolokal, Nicole ve Mikla ve bir yıldız alan restoranlarımız oldu. Neolokal aynı zamanda yeşil yıldızında sahibi.

Haberin Devamı

MICHELIN REHBERİ’NDE  53 MEKAN

Yıllardır misafirlerimle gitmekten mutlu olduğum Giritli ve Tersane Bib Gourmand, Matbah’ta tavsiye edilenler listesinde yerlerini aldılar. Genç Şef ödülü ise Mürver Restoran’dan Mevlüt Özkaya’nın oldu.

Nedir bu Michelin yıldızları?

1889 yılında Michelin lastiklerinin üreticisi olan Édouard ve André Michelin lastik satışlarına olan rağbeti attırmak ve şehirlerarası yolculukların araba ile yapılmasını teşvik etmek amacı ile bir rehber hazırlarlar. O gün basit bir amaçla başlayan Michelin Rehberi, bugün gastronomi dünyasının en saygın referanslarından biri. Restoranlar bir, iki ve üç yıldız ile değerlendirilmekte

Bir yıldız: Kendi kategorisinde çok iyi

İki yıldız: Yolunuzu değiştirmeye değer.

Üç yıldız: Sadece burada yemek için bile seyahat edilir.

Bu üç yıldızın yanı sıra Michelin Rehberi’n bir de kaliteli ve ödenen paranın karşılığını fazlası ile veren restoranların yer aldığı ‘The Bib Gurme’ listesi var.

Michelin yıldızı için kriterler

1- Ürünlerin kalitesi

2- Lezzet ve mutfak becerisi

3- Şefin kişiliği

4- Paranın karşılığını verme

5- Tutarlılık

Restoranlar plaketlerini aldı

Michelin Rehberi’nde yer alan İstanbul restoranları, restoranlarına asacakları plaketlerini geçtiğimiz hafta salı günü, Michelin Rehberi’nin resmi iş ortağı olan Metro’nun gastronomi keşif platformu Gastronometro’da düzenlenen törende teslim aldılar. Tören de konuşan Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng şöyle konuştu: “Dünyada turizm hareketine katılan kitlenin yüzde 80’i destinasyon seçiminde yeme içme imkan ve çeşitliliğini tercih kriteri olarak görüyor. Türkiye’nin turizm gelirlerine bakıldığında da yüzde 27’lik payla gastronomi amiral gemisi niteliğinde. İstanbul’un Michelin Rehberi’ne katılması çok önemli bir adım. Daha ilk seçkide bu prestijli rehberde 53 restoran ile yer almamız, Türk mutfağının gücünü ve potansiyelini tüm dünyaya kanıtlar nitelikte. Metro olarak dünyada Michelin Rehberi’ne sahip pek çok şehirde olduğu gibi İstanbul’da da bu prestijli rehbere partnerlik yapmaktan gurur duyuyoruz. Restoranların ve şeflerin kariyerlerinde önemli bir yere sahip olan MICHELIN Rehberi’nin İstanbul’a gelmesi genç şefleri cesaretlendirerek onlara ilham verecek, şef restoranların artmasını sağlayacak, en önemli iş ortaklarımızdan olan yeme içme sektörüne katma değer sağlayacak ve bununla birlikte Türk mutfağının uluslararası arenada hak ettiği değeri görmesi için yaptığımız çalışmaların meyvelerini toplamaya başlayacağız.”