Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

"Ne olacak bu memleketin hali?” diyenlere, yurdum insanı var oldukça bu memlekete bir şey olmaz derim yıllardır. Tecrübe ile sabittir. Tam karamsarlık çökerken ruhuma, tüm eksiklere, kösteklere rağmen mucizeler yaratan yurdum insanını hatırlarım, o ruhumu saran kara bulutlar dağılır, umudun ışığı aydınlatır yolumu.

ŞİMAL, ATEŞ  VE HAZAN

Bu kez o ışığı güzel yurdumun en doğusunda, Sarıkamış Ormanları’nda, Şimal, Ateş ve Hazan’ın memleketinde yakaladım. Şimal güzeller güzeli bir bozayı, Ateş bir kurt ve Hazan ise yerinde duramayan bir vaşak.

Haberin Devamı

ŞİMAL, ATEŞ  VE HAZAN

Sarıkamış Ormanları’nda yaşam savaşı veren yaban hayatın umudunun adı bölgede 2006’dan beri çalışmalar yürüten Kuzey Doğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu. Yapılanları anlatırken gözlerinin içi gülüyor Çağan Hoca’nın.

ŞİMAL, ATEŞ  VE HAZAN

İnsan baskısından olumsuz etkilenen bölgede pek çok bitki ve hayvan türünün yaşamı tehlike altında. Bazı türler ise maalesef çoktan yok olmuş durumda. Mevcut endemik türlerin sayısı her geçen gün azalmakta. İşte tam da bu nedenlerle yapılan her çalışma, atılan her adım çok önemli.

Takip cihazları önemli

Takip cihazları, bozayı, kurt ve vaşakların davranışlarını gözlemleyerek göç yollarını öğrenmemizi ve beslenme sistemleri hakkında fikir sahibi olmamızı sağlamakta.

KuzeyDoğa Derneği Sarıkamış Ormanlarında 2011 yılında kurtlara ve 2012 yılında boz ayılara ve 2014 yılında da vaşaklara uydu vericisi takarak takibe başlamış ve bugüne kadar toplamda 39 kurt, 21 vaşak ve 82 bozayıya uydu vericisi takılmış durumda.

Bu cihazlar sayesinde çok önemli detaylara ulaşılabilmekte. Mesela Sarıkamış’taki bozayıların göçmen oldukları ya da aynı bölgede yaşayan kurtların bir kısmının bir yılda İstanbul’un yüz ölçümünden daha fazla alanı kullandıkları bu takip cihazları sayesinde tespit edilmiş durumda.

Yine bu takip cihazlarından gelen bilgiler ışığında Sarıkamış’ta yaban hayatın kullandığı rotalar incelenerek karayolunu geçerken kullandıkları nokta belirlenmiş. Bu bölgeye yapılacak 30 metre eninde 100 m uzunluğunda bir Ekolojik Köprü Türkiye’nin bilimsel verileri ile hayata geçirilmiş ilk köprüsü olacak.

Haberin Devamı

ŞİMAL, ATEŞ  VE HAZAN

Çalışmalar destekleniyor

Ancak bu çalışmaların karşılaştığı en büyük sorun maddi kaynak. Sarıkamış’taki çalışmaların arkasında National Geographic ve Boyner var. Bölgedeki çalışmalara yaptıkları katkıyı arttırmak amacı ile, Boyner ve National Geographic, Çağan Hoca’nın bölgedeki çalışmalarından aldıkları ilhamla özel bir kapsül koleksiyon hazırlamış durumda. İsimlerini Boyner çalışanlarının koyduğu Şimal, Ateş ve Hazan ise bu güzel projenin marka yüzleri. Kapsül koleksiyondaki ürünlerin satışından elde edilecek gelir, KuzeyDoğa Derneğinin Sarıkamış ormanlarında yürüttüğü projelere aktarılacak. Dolayısı ile çorbada tuzum bulunsun diyorsanız, tek yapmanız gereken bu ürünlerden satın almak.