Cadde ‘Enerji, neşe ve dinamizm katıyor'

‘Enerji, neşe ve dinamizm katıyor'

18.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Renkler’ kitabının yazarı, renk uzmanı ve araştırmacısı Pelin Gülşen, “Yılın rengi olarak seçilen dinamik ‘Very Peri’, dijital dünyada olduğu kadar moda dünyasına da enerji, neşe ve dinamizm katıyor” dedi

‘Enerji, neşe ve dinamizm katıyor

2000’den beri her yıl aralık ayında yapmış olduğu ‘Yılın Rengi’ duyurusu ile dikkat çeken Pantone Renk Enstitüsü, 2022 yılının rengini mavinin sakinliği ve kırmızının heyecanını bir araya getiren ‘PANTONE 17-3938 Very Peri’ olarak açıkladı. ‘Renkler’ kitabının yazarı, renk uzmanı ve araştırmacısı Pelin Gülşen ile Pantone’nin 2022 yılı seçimini konuştuk.

Haberin Devamı

- ‘Very Peri’ modadan dekorasyona farklı sektörleri nasıl etkileyecek?

Yılın rengi olarak seçilen dinamik ‘Very Peri’, dijital dünyada olduğu kadar moda dünyasına da enerji, neşe ve dinamizm katıyor. Bir yandan metalik uygulanışı ile fütürist bir hava yaratırken, bir yandan doğal lif ile birleştiğinde ortaya doğaya uyumlu bir çağrışım yapıyor. Güzellik alanında göz farları ve oje rengi olarak çok çarpıcı olan ‘Very Peri’, yaratıcılığı ve hayal gücünü ortaya çıkaran bir renk olarak güzelliğimize de yansıyor. Özellikle göz makyajında etkili kullanılabilir. Mor aslında yeşil, sarı ve turuncunun tamamlayıcı rengi olarak kahverengiye kontrast yaratır. Bu tonlarda yapılan göz makyajı, koyu renk gözleri ve yeşil gözleri ortaya çıkarır. Sadece makyaj da değil güçlü bir duruş sergilemek isteyen kişilerin saç rengi olarak da karşımıza çıkabilir.
Bu renk, iştah açıcı ve lezzetli bir tat duygusu yaratır. Elbette renk denildiğinde en önemli konulardan biri ürün ambalajları oluyor. ‘Very Peri’, ürün ve ambalaj tasarımı için de oldukça ilgi çeken renklerden biri şüphesiz. Z jenerasyonunun mor renge eğilimini göz önüne alacak olursak ürün ve ambalaj tasarımında en doğru seçeneklerden biri olabilir.
Ev dekorasyonunda ise farklı ve beklenmedik renk kombinasyonları ile ön plana çıkarabileceğiniz bu renk, içinde olduğumuz dönüşüm sürecinde yaratıcılığınızı canlandırır.
Çok yönlü ‘Very Peri’ birçok doku, malzeme ve kaplamaya uygundur.

Haberin Devamı

- ‘Very Peri’ farklı renk paletleri ile nasıl kullanılabilir?

Kırmızının mavi ile buluştuğu bu tonu hazırlayacağınız pek çok renk paletinde etkin rol oynayabilir. Örneğin; sıcak ve soğuk renkleri birlikte kullandığınız bir renk paletinde ‘Very Peri’, bu dengeyi başarı ile sağlar. Doğanın ahengini yansıtmak istediğiniz renk paletlerinde özellikle yeşil, mavi, sarı tonlarını ‘Very Peri’ ile yan yana getirdiğinizde doğanın harmonisini vurgularken bir yandan da lezzetli, besleyici ve özenli yanını ön plana çıkarmak mümkün. Very Peri’nin en yakıştığı renk paleti ise keyifli, spontane ve kaygısız bir dünyayı yansıtan renk paleti olur. Pembenin, kırmızının, sarı ve fuşyanın very peri ile kaynaştığı bu ortam yarattığı sıcaklık, neşe ve enerji ile tüm dikkatleri üzerine çeker.

Haberin Devamı

‘Doğru iletişim stratejisi önemli’

- Renk trendleri Türkiye’de ne kadar etkili?

Yılın rengi konsepti aslında ilk olarak Amerika’da etkin bir pazarlama anlayışı olarak başladı ve hızla Avrupa’ya ve diğer bölgelere yayıldı. Türkiye’de ise son birkaç yıldır aktif olarak takip edilmeye başlandı. Elbette burada renklerin insan hayatında etkisinin giderek daha anlaşılır olmasının da rolü var. Ayrıca tüketici üzerinde etkin rolü olan renklerin markalar tarafından pazarlama ve iletişim alanında kullanımının artması da yılın rengi konseptinin ülkemizdeki tüketicilerin dikkatini çekmesini sağlıyor. Bu süreçte renk pazarlaması etkin rol oynuyor. Ancak şu bir gerçek ki, renklerin bu kadar etkin olduğu bir toplumda yılın rengi olarak seçilen rengin popüler hale gelmesi için zevkimize ve kültürümüze de hitap etmesi önemli.