Fatih Türkmenoğlu

Fatih Türkmenoğlu

fturkmenoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Gömeç’in dağı taşı site olmuş



Edremit’ten aşağıya inip Burhaniye’yi geçiyor, zeytin ağaçları arasından yol alıyorum. Yaklaşık yirmi kilometre sonra, Gömeç’e geliyorum. Kimbilir kaç defa önünden geçmişimdir. Ne var ne yok, gerçekten merak ediyorum. Bir tarafta tepeler, diğer tarafta siteler... Buram buram küspe kokusu burnumda, Kayahan’ın Gömeç şarkısı dilimde:
Üşüdüm ayaz dedi
Üzerim beyaz dedi
Ateşe düştüm ya Rab
Gönül harap ben harap
İsmi dudaklarımda
Gömeç sokaklarında
Gözleri yıldız mehtap
Bu aşk beni mahvetti
Gömeç, Çanakkale - İzmir karayolu üzerinde. Onikibin nüfuslu ilçeden geçen yol üzerindeki çeşitli tabelalar bilgi veriyor, görülmesi gereken yerleri işaret ediyor. Önce Kocaçınar tabelasının yanından geçiyorum. Uğramadan, ana yolda ilerliyorum. İlçenin Karaağaç Beldesi’nde olduğumu anlıyorum. 

Karaağaç sokakları çok güzel
Önce Ali Çetinkaya Müzesi’ni görmek istiyorum. Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı Ali Çetinkaya’nın karargâhı olmuş buralar. Köylülerden yardım alarak belediye binasının içindeki müzeyi buluyorum. Kapalı.
Bu vesileyle Karaağaç içinde biraz dolaşmaya karar veriyorum. Aman Allahım, ne güzel evler var! Ahşap kepenkli taş evler. Bazılarının kapı penceresi Ege mavisine de boyanmış. Pencere önlerindeki tenekelerden çiçekler de sarkıyor. Tam bana göre. “Bunlar da mutlaka yakında keşfedilecek” diye düşünüyorum. Sokaklarda yavaş yavaş ilerlerken üzerinde “ÇIKIŞ” yazan bir tabela görüyorum. Sanki sanal bir dünyadan, belki de bir tematik parktan ayrılıyorum. Turistlere, yol bilmeyenlere Karaağaç yön gösteriyor: ÇIKIŞ
Tekrar anayoldayım, gözüm Atatürk kayalıklarını arıyor. Hani, Gömeç’in amblemine de girmiş olan silüet. Gerçekten orada işte! Tepenin girinti çıkıntılarıyla oluşmuş Mustafa Kemal Atatürk’ün profilini çekmek için diğer gezginler gibi yolun sağına yanaşıyorum. 

Gömeç’te tatil siteleri
Gömeç’in antik çağdaki Kisthene olduğu düşünülüyor. Bugün hemen sitelerin yakınındaki Kız Çiftliği denilen alanda en az otuz asırlık bir Tunç-Bronz çağı höyüğü var. İnşaatlar sırasında arkeolojik kalıntılar ortaya çıkmış. Buradan çıkan seramikler, millattan önce onüçüncü yüzyılda, hatta daha bile öncesinde, yörenin adalar ve karşı kıyıyla sıkı ticari ilişkiler içinde olduğunu işaret ediyor. Öğrendiğime göre, Kız Çiftliği de Kisthene’nin dilden dile geçmesiyle yaratılmış bir isim.
Gömeç ismi, bal peteği anlamına geliyor. Yoğun arıcılık yapıldığı için böyle denmiş. Kaynaklara göre bu yüzyılın başında 1 cami, 1 medrese, 1 sübyan mektebi ve 3 han varmış Gömeç’te. Henüz 1990 yılında ilçe olmuş. İlçede bir milyon 250 bin zeytin ağacı,13 zeytinyağı fabrikası var. Ve de tatil siteleri. Dağda taşta siteler. En büyüğü 2.000 haneli ARTUR. Hatta Avrupa’nın en büyük ikinci tatil sitesiymiş diyorlar. Tatilciler nedeniyle Gömeç’in nüfusu yazları üç katına çıkıyor.
Bu kadar çok tatilci yanılmış olamaz!

Ne yapılır?
Karaağaç sokaklarını gezin. Rükzan Hanım Palmiyeli Konağı’nı görün. Bir ev, ama sadece dışarıdan seyredip hayal kurmak mümkün.
Atatürk Caddesi‘ndeki Okul binasını bulun. 1900’lerin başında inşa edilmiş. Çok güzel.
Atatürk Kayalıkları’nı seyredin. Bir resim çekin.
Kocaçınar’ı görmek isteyebilirsiniz. 900 yaşına yakın, gövdesinin çevresi 12 metre olan bir anıt ağaç.
Kız Çiftliği’nden güneşi batırın. Kaz Dağları’ndan gelen temiz havayı ciğerlerinize doldurun.
Bazı tarihi parçalar da parkta sergileniyor, görmek isterseniz...
Kıyışeridi uzunluğu 17 km. Bol bol yüzülür. Ama dikkat, sahil şeridinde bazı bölümlerde deniz tabanı çamurlu. Denize girilemiyor.
Karaağaç’ta kaplıca da var. Ben gitmedim, nasıldır bilemiyorum. Cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
Zeytinyağı “yerinden” alınır. Kışlık stok yapılır.
Ayvalık, Ören çok yakın. Eğer zaten bu yerlerden birinde kalmıyorsanız, mutlaka uğrayın. Hatta uzun uzun kalın.

Gömeç’in dağı taşı site olmuş




Nasıl Gidilir?
Gömeç, Çanakkale-İzmir karayolu üzerinde. Balıkesir’e 111 km., İzmir’e 170 km., Çanakkale’ye 160 km. mesafede. Kendi aracınızla veya otobüsle gidebileceğiniz gibi, İstanbul’dan Edremit’e uçabilirsiniz de. Edremit Havaalanı’ndan Gömeç’e de uğrayan servisler var. Havaalanı yarım saat uzaklıkta.

Nerede Kalınır?
Günübirlik gelmenizi öneririm. Gözüme çarpan otel veya pansiyon olmadı. Yerlilerden duyduğuma göre otuz yıl önce turizm planlaması yapılırken,  Gömeç de incelenmiş ve konaklama tesislerinin Gömeç yerine, Altınoluk ve Ören civarında yer alması önerilmiş.
Ayvalık’ta kalabilirsiniz elbette. Üşenmeyin, Gömeç’i de görün.