Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Erler Film, 61 yaşında

Mesleğini hiç ara vermeden 60 yıl devam ettirmek herkese kısmet olmaz. Hele bu, aşkla ve tutkuyla bağlı olduğunuz bir işse, dünya üzerinde sizden şanslısı bulunmaz. Meslek büyüğümüz Türker İnanoğlu’yla her buluşmamızda bunu daha iyi anlıyorum. Bu yıl Erler Film, 61 yaşında... Erler Film’le birlikte İnanoğlu’nun müthiş mesleki hikayesini bilmeyen yoktur. Türkiye’de filmcilik alanında hep öncü olmuş ve ilklere imza atmıştır. Yanı sıra, sinemamızla ilgili ülkemizdeki en büyük kitaplıklardan birini oluşturmuş. TÜRVAK’ı ve ona bağlı sinema ve tiyatro müzesini kurmuş. TİM Show Center’ı açarak, gösteri merkezlerinin en aza indiği dönemde de sahne olarak hizmet vermiştir.

Haberin Devamı

Dizi sektörüne veda edecek

Üstelik, yıl 2018 olduğunda da üretmeye devam ediyor. İki yeni televizyon dizisi ve bir sinema filmi için proje aşamasındaki hazırlıklarda sona geliniyor. İnanoğlu, Arap aleminin büyük romancılarından Necip Mahfuz’un ‘Başlangıç ve Son’ adlı romanının haklarını aldığını, dizilerden
birinin uyarlama olacağını anlatıyor. Oyuncu seçimi de yapılıyor.

Kadroda, epeydir televizyona iş yapmayan Nehir Erdoğan yer alıyor. Bu arada, inanması zor ama İnanoğlu iki diziden sonra bu sektöre veda edeceğini söylüyor.

Sinema filmiyle ilgiliyse, “Bir mafya babası ve kızının eğlenceli komik hikayesi” diyerek ipucu veriyor. Dahası da var muhakkak, çünkü İnanoğlu, ofisinde
çalışmaya, aralıksız yeni projeler üretmeye devam ediyor.

BU HAFTADAN KISA KISA
Erdal Beşikçioğlu nereye biz oraya!

Erdal Beşikçioğlu’nun tiyatro sahnesindeki yılmaz takipçileri için hemen söyleyeyim, Tatbikat Sahnesi oyunlarının İstanbul’daki yeni adresi TİM Maslak Show Center. ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’, ‘Marquis de Sade’ ve ‘Woyzeck Masalı’, şubat ayı itibarıyla seyirciyle buluşuyor.

“Erdal Beşikçioğlu nereye, biz oraya!” diyen izleyicilerden olsam da, mekanların ruhunu önemsiyorum. Kadife perdeleri, kırmızı koltukları, ahşabın kokusuyla TİM’de özlediğimiz o tiyatro salonu dokusu, beni mutlu ediyor. Bu hafta orada izlediğim, Beşikçioğlu’nun hem yönetip hem oynadığı ‘Marquis de Sade’, bir kez daha, en fazla etkilendiğim performans olarak aklımda kalıyor. Oyun hakkında daha önce de konuştuğum ve yazdığım için tekrara girmeyeceğim ama Türkiye’de sahneye konan en cesaretli ve kuvvetli metinlerden biri olan eseri, böylesine büyülü bir anlatımla sunmak, herkesin harcı değil.

Haberin Devamı

Gücü hissetmek

Yüzlerce yıl geçse de, erotik edebiyatın öncülerinden, sadizme adını veren, Fransız aristokrat, filozof ve sıradışı bir yaratıcı olan Marquis de Sade’ın akıl hastanesinde geçen son yıllarını tiyatro sahnesinde seyredebilmek, her ne olursa olsun sanatın zihin açıcı ve sorgulayan gücünü hissetmek demek.

Marquis de Sade’ın hayatından çarpıcı bir kesiti tiyatro sahnesine taşıyan ‘Tüy Kalemler’i hâlâ seyretmediyseniz, lütfen kaçırmayınız.

SORUYU SOR, DIŞARI ÇIK, EYLEME GEÇ!

‘Görevimiz Tatil’ bir Murat Şeker filmi. Aile komedisinin gerektirdiği ölçüde sıcak, eğlenceli bir proje... Demet Akbağ ve Zafer Algöz’ün ustalıkları üzerine kurgulanmış bir hikaye. Genç oyuncular Deniz Altan ve Ali Keçeli’yle tamamlanan şirin bir ailenin sürprizli tatil macerası. Yanı sıra, para ve rant hırsı yüzünden doğaya duyarsızlık, aile içindeki iletişimsizlik ve yeni neslin teknoloji bağımlılığı gibi meselelere de dokunarak, mesaj vermeyi ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

Bir de filmden aklımızda kalan; Enis Arıkan’ın oynadığı karizmatik psikolog Cem Nanay’ın yaşam tavsiyesi:

“Soruyu sor, dışarı çık, eyleme geç!”