Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Malum yıl sonu gelince o yılın ‘en’leri mevzu edilir. Birçok alanda olduğu gibi, kültür sanatta da ‘en’ler açıklanır. Kriterler değişiklik gösterse de, üç aşağı beş yukarı ‘farklı listelerin üzerinde uzlaştığı isimler ve eserler hangileri?’ derseniz, işte Türkiye’deki listelerden alıntı yaptığım ‘en’ler ve kendimce
bulduğum gerekçeler;

En çok okunanlar

- Zülfü Livaneli’nin ‘Huzursuzluk’ ve ‘Elia’ adlı iki romanı da ilk sıralarda. Bir dostumun deyimiyle Zülfü Livaneli edebiyat dünyasının popstarı. Ayrıca, ‘Huzursuzluk’ta ortaya döktüğü Orta Doğu’nun hamaset geleneği de tüm Orta Doğu halklarına ‘titreyin ve kendinize gelin’ mesajı.

Haberin Devamı

- İlk 10’larda takribi beş kitabıyla yer bulan yazar Stefan Zweig. Peki, neden böyle? Birçok haklı nedeni olabilir elbette ama acaba savaşa tahammül edemeyip, eşiyle birlikte intiharı tercih eden yazarı giderek daha mı iyi anlıyoruz?

En çok dinlenenler

- Açık ara Tarkan... Son albümü ‘On’ listelerin başı. Tarkan, en iyi şarkı ödüllerinin galibi, Harbiye Açıkhava konserlerinin fatihi, gönlümüzün sahibi.

- Ama Sezen Aksu olmasaydı olmazdı. ‘Biraz Pop Biraz Sezen‘ albümü de tüm platformlarda hakkıyla yer buldu. Bu vesileyle ; Sezen Aksu ile nesiller boyu...

En çok izlenenler

- Yine yerli filmler ipi göğüsledi. Gülse Birsel’in ‘Aile Arasında’sıyla birlikte komedi filmlerinin saltanatı tescillendi. Üstelik bu kez kalite çıtası yükseğe çıktı.

- Listenin diğer galibi ‘Ayla’ oldu. Nihayetinde, ya çok gülmeyi ya çok ağlamayı tercih ettik. İlginç olan, ilk kez Oscar aday adayı bir filmimizi bu kadar bağrımıza bastık. Varsın bu yıl da Oscar yolu bize kapansın, Yeter ki ‘Ayla’ iyi olsun!

BENİM LİSTEM

Veee 2017’de en çok dinlediğim şarkılar;

- ‘Muhbir’ (Sıla)
- ‘Ey Benim Çocukluğum’ (Sezen Aksu)
- ‘Yıkılmışım Ben’ (Sıla-Rubato)
- ‘Ben Her Zaman Sana Aşıktım’ (Kalben)
- ‘Elini Korkak Alıştırma’ (Gripin)
Böylece bir yılın daha sonuna geliyoruz. Kültür sanatın her alanında üreten, hayatımıza değer katan herkese binlerce kez teşekkürler. Her yılımız bir öncekinden daha güzel olsun. Mutlu yıllar!

Haberin Devamı

EN GÜZEL YIL OLSUN

‘NASILIM BİLİYOR MUSUN?’

Uzun zamandır pek ortalarda olmayan Gripin, yılın sonlarına doğru ‘Nasılım Biliyor Musun?’ adlı yeni bir albüm yayınladı. Albüme adını veren şarkıları ‘Nasılım Biliyor Musun?’ Beni ilk anda yakaladı. Tam da Gripin şarkısı diyebileceğim bu parçayla birlikte, sekiz yeni çalışma var albümde. Ayrıca daha önce single olarak yayınladıkları ‘Beni Boş Yere Yorma’ ve ‘Gündüzüm Seninle’ye yaptıkları cover da eklenince, baştan sona keyifle dinlenen bir iş çıkmış ortaya. 90’ların sonundan başlayan dönem Türkiye’de rock gruplarının çıkış yıllarıydı. Genç müzisyenlerden oluşan birçok grup, rock kategorisinde müzik piyasasına yeni bir soluk getirdi. Kimi daha sert, kimi Türk müziği, hatta cover’larla süslü ama yine de kendi müziklerini yapan bu gruplar uzun soluklu oldu. Sonra bir an geldi, sanki rock grupları köşelerine çekildi. Belki, konser vermeye devam ettiler, yurtiçinde ve yurtdışında festivallerde yine boy gösterdiler ama yeni şarkılar, albümler yapılmadı ya da yapılamadı. Malum ana akım pop müzikte bile, albüm yapmak zul görülürken, rockçı’ların albüme soyunması çok da beklenmezdi. O arada, internet devri başladı. Her alanda olduğu gibi müzikte de özgürlüğün ilanıydı. Odasında öylece otururken, eline bir gitar alıp, çalıp söyleyen, sesini, sözünü ‘YouTube’tan yedi düvele duyurdu. Öyle ki, müzik yapım şirketleri kaygısızca kendi müziğini yapan bu gençlerin peşine düştü. Yani, müzik piyasasına yeni nesil bir hareket geldi. Bakarsınız bu hareket rock gruplarına da yansır. 10 küsur yıl sonra geri dönen Vega gibi, beş yıl aradan sonra albüm yapan Gripin gibi tüm rock’çılara motivasyon olur.

Haberin Devamı

EN GÜZEL YIL OLSUN