Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Müzik piyasasında yeni nesil ezber bozuyor. Genç ve çok yetenekli müzisyenlerle Türkiye’de kısır döngüye girdiğini düşündüğümüz pop müziğe ‘taze kan’ geliyor. İşte onlardan ikisi: Simge Sağın ve Edis... Her ikisi de son dönemin yıldızı en fazla yükselen ismi. Üstelik müzik yolculukları çok benzer; tekli tekli geldiler, her yeni şarkıyla biraz daha sevildiler.

Edis’i henüz tanımazken, nakaratında ‘Hadi yine gel benim ol’ diyen ve herkesin diline takılan parçasını fark ettim. Bir anda her yerde çalmaya başladığında, yıl 2015’ti...

Haberin Devamı

Aynı dönemde ‘Miş Miş Muş Muş’, dillerdeki bir diğer şarkı oldu, Simge’nin adını da öyle duydum. Birer parçayla çıkış yakalayan iki genç, üretmeye devam etti ve yükselen bir başarı grafiği izledi. Yıl 2018 olduğunda, albümleri de hazırdı. Önce ‘An’ ile Edis, geçtiğimiz günlerde de ‘Ben Bazen’ ile Simge, yine en çok alkışlananlar olarak piyasadaki yerini belirledi.

EZBER BOZULSUN ARTIK

İkisinin kısa zamanda aldıkları mesafe, kuşkusuz birer başarı hikayesi... NTV’de yayınlanacak bayram sohbetleri için buluştuğumuzda, gözlerinde gördüğüm ışık, müziğe olan tutkularının ifadesi... Edis, dört yaşındayken piyano çalmaya başlamış ve İzmir’deki çocukluk yıllarında, müziğin olduğu her yerde bulunmak için yanıp tutuşmuş. Otelci olan annesinin organizasyonlarında, sahneye atlamış. Lisedeyken şarkı söyleyen, yarışmalara katılan, kendi deyimiyle ‘müziğiyle popüler’ bir gençmiş.

İstanbul’a, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne geldiğinde, yine niyetinde müzik varmış. Öyle ki, konservatuvar da okumak istemiş. İki okulu birden bitiremese de, müzikten hiç vazgeçmemiş. Küçük bir rolle oyunculuk denemesi sırasında, karşılaştığı ilk menajeriyle yola çıkmış. Menajerinin Edis’i keşfettiği yerse, İstanbul’daki bir karakoe bar olmuş. Sonrasında sözü ve müziği kendine ait ‘Benim Ol’u dinletip, kabul ettireceği aranjörün peşine düşmüş.

Nitekim, Soner Sarıkabadayı’dan Ozan Çolakoğlu’na kadar birçok önemli isme ulaşması da yine bu dönemlere denk gelmiş. Sonrası malum, şarkı patlayıp, Edis’in kariyerinin dönüm noktası oldu. Ardından yeni çalışmalar takip etti ve o,
pop müzik dünyasında pırıl pırıl parlamaya başladı.

Haberin Devamı

İlla ki müzik...

Simge’nin profesyonel müzik piyasasına girişi, biraz daha eskiye dayanıyor. İTÜ Devlet Konservatuvarı’ndayken, vokalist olarak sahneye adım atmış. Zeynep Dizdar, Yaşar ve Serdar Ortaç gibi isimlerin ardında söylemiş. Hem okul, hem sahne kolay değilmiş, elbette. O yüzden eğitimini henüz bitirememiş, ama hocalarından çok şey öğrenmiş.

EZBER BOZULSUN ARTIK

Sohbet ilerlerken, Simge şöyle diyor: “Aslında, müzik tutkum dolayısıyla, çocukluğumu, gençliğimi, hatta acımı bile yaşayamadım.” Babasının vefat ettiği akşam İzmir’deki konserini iptal etmediğini söylerken, gözleri buğulanıyor. Ama, belli ki, bu bir serzeniş değil. Çünkü yine de, yola devam ediyor. Şarkılarını erkek arkadaşı Ozan Bayraşa ile yapıyor. Sözlerde zaman zaman Sezen Aksu’nun katkısı oluyor. Onurr, Alper Narman, Ersay Üner ve Deniz Erten gibi hit şarkılarda imzası olan isimlerle çalışıyor. Bu kişiler, aynı zamanda Edis’in de projelerinde yer alıyor. Birlikte eser ürettikleri müzisyenler ortak paydaları olurken, Simge ile Edis’in dostlukları gelişiyor. Birbirleri için heyecanlanıp, gönülden destek veriyorlar. Zaten çalıştıkları yer de ortak. Aksu’nun Beykoz’daki stüdyosu, namıdiğer lonca üretimlerinin merkezi oluyor. Ne de olsa, orası büyülü bir yer.

Haberin Devamı

Edis’in hakkı var; onlar, yeni nesil olarak ezber bozuyor, ekip ruhuyla aynı 90’lardaki bereketli dönem gibi pop müziğe yeni bir soluk katmaya hazırlanıyor.

EZBER BOZULSUN ARTIK

Edis ve Simge, az zamanda çok yol aldıkları müzik serüvenlerini işte böyle samimiyetle anlatıyor. Ben de hatırımda kalanları bu satırlara not düşerken, bir kez daha belirtiyorum; bu tatlı sohbetin daha fazlasını, bayram süresince NTV’de yayınlanacak röportajımızda izleyebilirsiniz.