Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sesi ve yorumuyla her daim nevi şahsına münhasırdır Nükhet Duru... 40 yılı aşkın süredir sahnede... Nice kült olmuş şarkısı var. 70’ler, 80’ler ve 90’lar derken, enerjisini bugünlere de taşıyor. Bir süreliğine biraz uzak kalsa da, son 1-2 yıldır yoğun bir konser programı gerçekleştiriyor ve farklı konseptlerle sahne yapıyor. Bazen bir piyano eşliğinde dinleti, bazen de teatral bir müzikal kabareyle izleyicisiyle buluşuyor. Geçtiğimiz yıl ‘Beni Nükhet Duru Sanıyorlar’ adındaki kabareyle, hem anılarını, hem de şarkılarını paylaştı. Parçalarının yanı sıra anlattıkları da kıymetli, elbette... Zeki Müren’den, Sezen Aksu’ya, Onno Tunç’tan Mehmet Teoman’a kadar birçok yol arkadaşıyla yaşadıkları, bir dönemin özeti gibi...

Haberin Devamı

Kaçıranlar için söyleyeyim: ‘Beni Nükhet Duru Sanıyorlar’ müzikli kabare, yeni sezonda da devam edecek. Üstelik sanatçı, arada geçen zamanda yaşadıklarını da ekleyerek, hem söylemeyi, hem de anlatmayı sürdürecek.

Her seferinde Nükhet Duru

Yaz dönemindeyse üç şarkılık yeni bir projesi var. Her biri tekli (single) halinde üç yeni parçayı yaz aylarında art arda paylaşacak. İlki ‘Mavi Düşler’, geçtiğimiz hafta dijital platformlarda ve kendi YouTube kanalında yayınlandı. Kıpır kıpır bir yaz şarkısı. Tam da onun cilveli halleriyle uyumlu... Yanı sıra, erkeğe boyun eğmeyen kadın halleriyle yine güçlü.

Vokalde kendisine eşlik eden Instagram fenomeni komedyen Kaan Sekban’ın ‘Bana Geri Dön’ diyen yalvarışlarını, “Ah canım, maalesef benim kötü bir huyum var, kimsenin olmam” şeklinde geri çevirecek kadar da cüretkâr. Sözüyle, müziğiyle Nükhet Duru’ya yakışan ‘Mavi Düşler’, bu yazın habercisi.

Sanatçı, kendi deyimiyle ‘zamana meydan okumuyor, onunla iyi geçiniyor’. Oysa, hayatı boyunca hiçbir şey öyle kolay olmamış. Belki kendi tercihi de oymuş; bile, isteye zoru seçmiş. Daha az şöhret, daha az para, neyse bedeli, onu da ödemiş... Duru, kendi seçtiği şarkıları söylemek için direnmiş. Gün gelmiş, iş yapmaz denen o eserlerin hepsi birer klasik olmuş. Bugün de ne güzel ki, yeni dünyanın koşullarına uyum sağlayıp, dijital platformun nimetlerinden yararlanıyor, genç nesille iş birliği yapıyor ve sonuna kadar sahnede olmak için sesine de, kendine de iyi bakıyor.

Haberin Devamı

Velhasıl; Nükhet Duru cephesinden haberler bunlar... Yanı sıra, her seferinde onunla sohbetten hanemize artı yazan, öğüt niteliğindeki tatlı sözler...

Öyleyse Duru’dan 1-2 samimi sözle tamamlayayım:

- “Sevmediklerim var elbette, ama kavga etmem, onlardan uzak dururum.”

- “Mutluluğumu her zaman paylaşırım. Mutsuzluğumu paylaşamam. Beni kimse ağlarken görmemiştir.”

- “Kendiyle derdi olanlar, başkalarına karşı hırçın olur.”

Her seferinde Nükhet Duru

CANNES FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

Kabul edelim, Nuri Bilge Ceylan yoksa, Cannes Film Festivali bizim neyimize! Türk izleyiciler olarak, 2014 yılında ‘Kış Uykusu’yla Cannes’da esen fırtınanın ardından, bir miktar sessizliğe bürünsek de, bu yıl son anda ana yarışma kategorisine eklenen Ceylan imzalı ‘Ahlat Ağacı’yla yeniden heyecana kapıldık.

Festival 8-19 Mayıs tarih arasında yapılıyor. Etkinlik kapsamında ‘Ahlat Ağacı’nın gösterimi, son gün, 18 Mayıs’ta gerçekleşecek. 19 Mayıs’ta da ödüller açıklanacak. Malum, Ceylan ve ekibi ser verip sır vermediği için filme dair elimizde az bilgi var. “Ne biliyoruz?” derseniz:

Haberin Devamı

- Senaryosunda Ebru Ceylan ve Akın Aksu imzası var. Görüntü yönetmenliğini hep olduğu gibi Gökhan Tiryaki üstlenmiş.

- Film yine taşrada geçiyor. Bir baba-oğul hikayesini anlatıyor.

- Takribi 180 dakikalık bir film olduğu söyleniyor. Dolayısıyla yine üç saatlik bir Nuri Bilge Ceylan filmi deneyimi vadediyor.

- Başroldeyse bir sürpriz var. Stand-up’larıyla tanınan komedyen Doğu Demirkol, eserde boy gösteriyor. Yönetmenin keşfi şeklinde, popüler film izleyicileri için de merak uyandırıyor.

- Projede rol alan bir başka popüler isimse, Murat Cemcir... Nitekim böylesi bir deneyimde arkadaşını yalnız bırakmayan Ahmet Kural da onunla birlikte şu sıralar Cannes’da.