Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çoğunlukla bizi acı bir araya getirir. Özellikle epey zamandır kopmuşsa aramızdaki bağ... Sözkonusu olan aile ise, çok daha ağırdır aslında tekrar bir araya geldiğinde yüzleşmek. Artı Sahne’de bu hafta prömiyer yapan ‘Beyaz’ adlı oyunda, böyle ayrı düşmüş, uzak kaldıkça ilişkileri kopmuş iki kardeşin hikayesi anlatılıyor. Deniz Çakır ve Derya Alabora’nın hayat verdiği kızkardeşler, ölüm yatağındaki annelerinin başını beklerken, döküyorlar eteklerindeki taşları. Ölüm bir araya getiriyor ya onları, o yüzden çok üzgünler. Ama onlar anlattıkça, anlıyoruz ki, üzüntüleri bir o kadar da kendi yoksunluklarından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

KAYBETMEK YA DA HİÇ
Kapanmamış yaralar

Küçük kızkardeş evli, çocuklu ama belli ki mutsuz. Çocuğu için fedakârlık yapmış. Öyle ki, sevdiği adamı bırakıp gelmiş. Kendince annesinin de tüm sorumluluğunu alarak, iyi kız olmak istemiş. Uzaktan gelen ablasıysa annelerinin istediği gibi ‘sanatçı’ olmuş. Gel gör ki, kendi deyimiyle onun da hiçbir şeyi olmamış. Velhasıl eksik kalmışlar. Belki anneleriyle babaları ayrıldığından beri hiç kapanmamış yaraları...

Niyetleri birbirlerini acıtmak değil...

Güzel olan, onca zaman sonra bir araya geldiklerinde, niyetleri birbirlerini acıtmak değil. Çünkü onlar acıda birleşiyor. Konuştukça çözülüyorlar. O üç gün içinde koskoca geçmişin muhasebesini yaparken, iyileşiyorlar. Ne de olsa kardeşler. Genç yaşta hayata veda eden Fransız yazar Emmanuel Marie’nin kaleme aldığı ‘Beyaz’, kolay bir metin değil. Türkçe çevirisinde de diyalogları takip edebilmek, bütünlüğü yakalamak zorlayabiliyor. Ama Çakır ve Alabora’nın nefis oyunculukları, Özen Yula’nın rejisiyle oyun akıyor. İç acıcı sahne dekoruna, Artı Sahne’nin rahatlığı da eklenince, tiyatro seyircisi oyundan mutlu ayrılıyor. Özellikle, Çakır ve Alabora’nın, oyunun sonunda, emeği geçen tüm ekibi ve katkılarından dolayı usta sanatçı Suna Selen’i sahneye davet etmesi, büyük alkış alıyor. Ezop Sahne prodüksiyonu ‘Beyaz’ın şubat ayı programı şöyle: 12 Şubat Kozyatağı Kültür Merkezi, 15 Şubat Mall of İstanbul, 19 Şubat Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, 26 Şubat Caddebostan Kültür Merkezi ve 27 Şubat Artı Sahne.

Haberin Devamı

Şimdiden iyi seyirler!