Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Candan Erçetin’le her sohbetimiz zihin açıcı olur. Aynı şarkı sözleri gibi, sohbeti de aklımda yer tutar. Bu kez MSG (Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Başkanı seçilmesinden hemen sonra buluştuk. Geçtiğimiz ay gerçekleşen ve tansiyonun yüksek olduğu gergin anlarıyla basına yansıyan MSG genel kurulunda, Garo Mafyan’ın başkanlığı son buldu. Seçimin kazananı Erçetin oldu.

‘KONUŞMAK YERİNE ÇALIŞMAYI TERCİH EDERİM’

Aslına bakarsınız, telif hakları başta olmak üzere, epeyce sorunun odağındaki bir meslek birliğinin başkanlığına talip olmak, kolay iş değil. Ben de ona açıkça neden bu sorumluluğu üstlendiğini sordum. Cevabı çok netti: “Konuşmak yerine çalışmayı tercih edenlerdenim.” Çünkü, “Görev almazsak, durduğumuz yerde sadece konuşuyoruz. Bu konuşmalar hiçbir yere varmıyor” diye anlatıyordu. Nitekim, elini taşın altına koydu. Değişim vadederek geldi. 13 yılın ardından Mafyan’dan başkanlığı, yine zarif bir şekilde eski yönetime de teşekkür ederek devraldı.

Haberin Devamı

Yeni şarkılar geliyor

Bundan böyle, kendi deyimiyle ‘boş vakitlerinde şarkı söyleyip, diğer zamanlarda MSG Başkanlığı’nı sürdürecek’. Elbette, yeni şarkılar üretmeye devam ediyor. Kısa süre önce yayınladığı parçası ‘Kim Korkar Hain Kurttan’ ile hafif alaycı bir tonda şiddete karşı duruyor. Kadına, hayvana ve doğaya şiddete “Dur” diyor, hatta biraz da ayar veriyor. Ne de olsa, çoğumuz gibi, yaşadıklarımıza içinden yükselen bir isyanı var ve hepimiz adına seslendiriyor, daha önemlisi bunu yapmaktan korkmuyor.

Bugünlerde yeni bir şarkısı daha var ve klibiyle birlikte çıkacak. Yeni parçanın adı, ‘Değişiyoruz’. Bu kez, değişime karşı duranlara bir çift sözü var. Sözünü doğa üzerinden söylüyor, ağaçları örnek gösteriyor. Mesela, şarkı sözlerinde, ‘sert ağaçların rüzgara karşı eğilmediği zaman kırıldığını, yokolduğunu’ anlatıyor.

Bu arada, Erçetin hayranlarına duyurayım: Önümüzdeki dönemde, takribi ayda bir yeni şarkı yayınlamayı planlıyor. Ayrıca bu yıl Erçetin’in Harbiye Açıkhava’daki konseri 2 Temmuz’da olacak. Belli ki yine geceye imza atacak. Çünkü, ilk kez 1998’de çıktığı Açıkhava Sahnesi’nde bu yıl 20’nci kez sahne alacak. Bize de, Erçetin’i kutlamak için yeni vesile olacak.

Haberin Devamı

SINIR TANIMAYAN SİNEMACI

Kaan Müjdeci ile ‘Sivas’ı çektiği dönemde tanıştık. Sonrası malum; Müjdeci’nin yolculuğu Venedik Film Festivali başta olmak üzere ödülden ödüle devam etti. Şimdi de ‘Iguana Tokyo’yu çekmeye hazırlanıyor. Gerçek dünyayla, sanal dünyayı iç içe kurguluyor. ‘Kendini bir anda sanal dünyada bulan bir ailenin hikayesi’.

‘KONUŞMAK YERİNE ÇALIŞMAYI TERCİH EDERİM’

Bir kısmını Japonya’da, bir kısmını Almanya’da çekeceğini söylüyor. Filmin dili de İngilizce ve Japonca olacak. Kadrosu hayli sürprizli; o isimlerden biri fransız oyuncu Chiara Mastroianni (Marcello Mastroianni ile Catherine Denevue’un kızı). Türkiye’dense Kadir İnanır.

Kaan Müjdeci’nin bir başka sürprizi ise, henüz çekimlerine başlamadan, filmini bir sanat eserine dönüştürmesi. Zaman ve mekan algısını değiştiren bir sistem öngörmüş. Bunun için iki bilgisayarla yönetilen bir makina tasarlamış. ‘Iguana Tokyo Prologue’ adını verdiği eser, şu anda Tokyo’da sergileniyor. Temmuzdan sonra, Türkiye’ye gelecek.

Haberin Devamı

Bu arada, ‘Iguana Tokyo’, 2016’da 69’uncu Cannes Film Festivali’nin Cannes Atölye’sine seçilenerden biriydi. Öncesinde 34’üncü İstanbul Film Festivali’nin ‘Köprüde Buluşmalar’ projeleri arasında yer aldı. Kültür Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle çekime başlamaya hazır hale geldi.

Son haber ise proje, Japonya’nın en önemli film destek fonundan yararlanmaya hak kazandı. Dolayısıyla, çekimlerine eylülde başlayacağı yeni filmiyle şimdiden tüm kapıları açan Müjdeci, sınır tanımayan sinemacı olarak yoluna devam ediyor.