Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şahan Gökbakar’ın yeni filmi ‘Kayhan’, gelecek hafta vizyona giriyor. Komedi furyası içinde bir diğer komedi filmi olarak seyirciye sunuluyor. Ne de olsa, Şahan ve Togan Gökbakar sinema tarihimize en çok gişe yapan film olarak geçen ‘Recep İvedik’lerin yaratıcısı. Dolayısıyla, kardeşlerin yine iddialı olduğu düşünülüyor. İşin aslı, beş adet ‘Recep İvedik’ çektikten sonra yeni bir karakter olan ‘Kayhan’la yarışa girmek, onların arada yeni bir şeyler yapma isteğinden kaynaklanıyor. Yoksa, belli ki seyircimiz sayısız ‘Recep İvedik’ izlemeye gönüllü, Şahan ve Togan Gökbakar da ‘Kayhan’ dan sonra ‘Recep İvedik 6’yı çekmeye hazır.

Haberin Devamı

Seveni de sevmeyeni de çoktur ‘Recep İvedik’in. İster sevelim, ister yerelim, gerçeği görmezden gelemeyiz; popüler sinemanın motivasyonu ticari başarı, seyircimizin isteğiyse sadece gülmek. Dolayısıyla alan memnun, satan memnun. Üstelik bu bize has bir durum değil. Şahan Gökbakar’ın deyimiyle ‘karakterler üzerinden basit komedi’ yapmak dünya sinemasında çokça örneği olan bir tür. O, 10 yıldır bunu anlatmaya çalışmaktan bıkmıyor, (ben dahil) çeşitli çevrelerden gelen eleştirileri de aynı sakinlikle karşılıyor. Tam bu noktada, bize de ‘bükemediğin eli sıkmak’ düşüyor. Değil mi ki ‘Recep İvedik’lerin gişesi büyük büyük sinema yapımcılarının iştahını kabartıyor? Kadın-erkek demeden komedyenler İvedik’e öykünen karakterler yaratmaya çabalıyor. O zaman kabul ediyorum; Şahan Gökbakar bir akım yarattı, “Popüler sinema yapmanın kuralı bu” diyen sinemacılar da peşinden gitti.

‘RECEP İVEDİK’ İZLEMEYE GÖNÜLLÜYÜZ
Bu süreçte dikkati çeken Gökbakar’ın olgun tavrı oldu. “En büyük benim” demedi. Filmleri vizyona girmeden önce iddialı sözler etmedi. Benzer projeler yapan komedyen arkadaşlarına her fırsatta başarılar diledi. Yeni filmi ‘Kayhan’ için “Recep İvedik 5’i geçer mi?” diye sorduğumdaysa, açıkça “Geçemez” diye konuştu. Belki yapımı yine izlemeyeceğim ama açık yüreklilikle konuşan Gökbakar’a başarılarının devamını dileyeceğim.

Not: Şahan ve Togan Gökbakar ‘Recep İvedik 6’nın çekimlerine haziran ayı gibi başlamayı düşünüyor. Özleyenler için söyleyeyim; ‘Recep İvedik 6’, 2019 sezonunda seyircisiyle buluşur.

Haberin Devamı

CESARETİN VAR MI?

Yeni çağ insanıyız biz. Bir sosyal hayatımız, bir özel hayatımız bir de gizli hayatımız var. Cep telefonumuzda kim bilir ne sırlar gizli! Bu hafta vizyona giren sinema filmi ‘Cebimdeki Yabancı’, hepimizi derinden bir sorgulamaya sevk ediyor. Haydi cesaretimiz varsa, dost meclisinde cep telefonumuza gelen mesajları hep birlikte okuyalım. Konuşmalarımızı hoparlöre alarak açık edelim. Bu en tehlikeli oyunu oynamaya kimin cesareti olabilir ki?

Ferzan Özpetek, orijinali İtalyan olan filmin Türkiye haklarını satın aldığında belli ki çok iyi biliyormuş bu hikayenin evrensel olduğunu ve tam da
sanal dünyanın esiri haline geldiğimiz bu dönemde hepimizi derinden etkileyeceğini...

‘RECEP İVEDİK’ İZLEMEYE GÖNÜLLÜYÜZ
Önce sadece bir oyun, hatta eğlenceli bir hikaye olarak başlıyor. Zaman ilerledikçe sırlar ortaya dökülüyor, gerilim baş gösteriyor. Deyim yerindeyse oyun bir Rus ruleti kıvamını alıyor. Tuhaf olansa hiçbir aşamasını yadırgamıyorum. Ve o an soruyorum kendime: Bu kadar mı samimiyetsiz olduk? Cep telefonları bahane. Biz yoldan gönüllü çıktık!

Haberin Devamı

Bol sürprizli, finali Özpetek dokunuşuyla, orijinalinden farklı bu hikaye, hepimize dokunacak. Serra Yılmaz’ın rejisi, her biri birbirinden usta oyunculuklarla şölen olan ‘Cebimdeki Yabancı’, bizi kendimizle yüzleştirecek.