Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

Bazı yerler vardır; hem keşfedilmemiş güzelliklerini herkese öve öve anlatmak, hem de kimseyle paylaşmayıp tüm hazineyi kendinize saklamak istersiniz! Karadağ’ın Kotor Körfezi benim için işte öyle bir yer!

CENNETİN KIYILARI KOTOR KÖRFEZİ

Karadağ’a ilk kez 2007 yılında, bağımsızlığını ilan ettikten bir yıl sonra, henüz global turizme yeni yeni kapılarını açarken gitmiştim. Görür görmez zamanla nasıl büyük ilgi göreceğini de tahmin etmiştim. Çünkü Karadağ, bin bir tonda yeşili, mavisi, dağları, gölleri, nehirleri, kanyonları, koyları, şelaleleri, mağaraları, şifalı su kaynakları ve daha nice güzelliğiyle, gözlerinizin önüne tabiat şöleni sunan bir ülke…
Çok değil, üç yıl sonra yolum bir cruise seyahatiyle yeniden Karadağ’a düştüğünde Avrupa ve Arap sosyetesinin lüks ötesi yatlarıyla ülkenin müthiş koylarını mesken tutmaya başladığına tanık oldum.Ve geçen yaz… En yakın arkadaşımla birlikte, araba kiraladık, Karadağ sahil şeridini baştan başa gezdik. Sahil şeridi 295 kilometre ve bunun 72 kilometrelik kısmını da şahane plajlar oluşturuyor.
Gece hayatı ve debdebeli eğlenceleriyle en meşhur şehri Budva olsa da benim için Karadağ demek Kotor ve Kotor Körfezi demek! Kotor’u dolaştıkça buranın niçin jet-setin gözde tatil yerlerinden biri olduğunu gayet iyi anlıyorsunuz!
İnanılmaz güzel bir koyu var, tarihi dokusu olduğu gibi korunmuş bir ‘Eski Şehri’ var. Doğayla tarihi atmosfer aynı yerde. Kendinizi başka bir çağda gibi hissediyorsunuz. 1350 merdiven tırmanarak çıktığınız Aziz John Kalesi’nden görünen kuşbakışı Kotor manzarasıysa buraya aşık olma sebebidir hatta! Kotor Körfezi’nin (Boka Kotorska) koylarıysa sözlere dökülebilecek gibi değil! Ancak bir şair başarabilir belki…. Orjen ve Lovcen Dağları ile çevrili körfezin suları yemyeşil görünüyor, zümrüt yeşili.
Kotor limanından açık denize kadar körfezin kıyı uzunluğu 28 km. Ve bu 28 km. bugüne kadar gördüğüm en güzel 28 km. büyük ihtimal… İnsanın gözlerine, cennete dair ipuçları veriyor!
Gizli cennetimi paylaşmasam iyiydi elbet, ama aşkını cümle aleme haykırmayı istemek gibi bir şey bu galiba… Giderseniz ufak bir teşekkürü çok görmeyin, ya da hiç olmadı oralarda beni ansanız; ismim Kotor Körfezi’nde yankılansa da olur…

Haberin Devamı

Vizesiz ama gizemli

Haberin Devamı

Komşusu Hırvatistan, son yıllarda ülkemizdeki en gözde yurt dışı seyahat noktalarından biri olduğu hâlde ilginçtir ki Karadağ, Türk turistler için hâlâ tam anlamıyla gizemini koruyor. Hem de vizesiz olduğu hâlde!

Gezen bilir

- THY’nin İstanbul’dan Karadağ’ın başkenti Podgorica’ya direkt uçuşları var. 1 saat 45 dakikada Karadağ’dasınız. Üstelik en güzel tarafı da ülkeye girişte vize gerekmiyor!
- Karadağ, 13 bin 812 kilometrekarelik yüzölçümüyle Avrupa’nın en küçük ülke- lerinden biri. Kıyaslamak gerekirse Eskişehir veya Adana kadar büyük.
- Ülkenin doğusunda Arnavutluk ve Kosova, kuzeyinde Sırbistan, batısında Hırvatistan ile Bosna Hersek ve güneyinde Adriyatik Denizi yer alıyor.
- Karadağ’ın nüfusu 703 bin. Yani İstanbul’un 752 bin nüfuslu en kalabalık ilçesi Bağcılar’dan az.
- Kendi dilinde adı: ‘Crna Gora’, anlamı: ‘Kara Dağ’.
- Dili: Karadağca, Slav kökenli bir dil.
- Para birimi: euro.

Haberin Devamı

CENNETİN KIYILARI KOTOR KÖRFEZİ

Muhteşem manzara

Bir de ‘Perast’ diye kasabası var... Oradan geçerken sanki mistik bir güç sizi yolda durdurup arabadan indirerek sessiz sedasız manzarayı seyretmeye mecbur bırakıyor…