Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

Ukrayna denince çoğumuzun aklına başkent Kiev gelir ve doğrusu şu an ülkenin doğusunda süregiden karmaşa ve çatışmalar… Ancak ben size ülkenin batısında, Polonya sınırına 70 km. yakınlıkta bulunan Lviv şehrini tanıtmak isterim. Burası Ukrayna’nın kültür başkenti olarak tanımlanıyor. Ülkenin mimari anıtlarının yüzde 50’si de bu şehirde bulunuyor; sloganı ‘Dünyaya Açık!’.

860 bin nüfuslu Lviv, yıl boyu 100’den fazla festivale ev sahipliği yapıyor ve 1 milyondan fazla turist ağırlıyor. En ünlü festivali haziranda düzenlenen klasik otomobiller yarışı Leopolis Grand Prix…

Haberin Devamı

İlk olarak 1930’da gerçekleştirilmiş. Adını Lviv şehrinin Latince ismi Leopolis’ten alıyor. İki sene önce gittiğimde klasik arabaların sokaklarda arz-ı endam etmesiyle Lviv, tam bir şölen alanına dönüşmüştü. Yarıştan bir gün önce düzenlenen sergiyle araçları yakından görme fırsatınız oluyor. Şehrin ana caddesi Svobody’de yan yana dizilen arabaların önünde ilgili ilgisiz, bilgili bilgisiz herkes fotoğraflar çektiriyor. Grand Prix’ye katılacak araçların en az 25 yıllık, orijinal parçalara sahip ve göze hitap edecek kadar da güzel olmaları gerekiyor. Ayrıca burada Zaporojets, Trabant gibi eski Doğu Bloku otomobillerini görme şansınız da oluyor. Festival, bu sene 12 - 14 Haziran arasında gerçekleşecek, klasik araba tutkunlarına hatırlatmış olayım. Lviv, müthiş güzel dekorasyonlu kafeleriyle de gönlünüzü fethedecek. Gerçekten orijinal süslemeler ve kafe konseptleri var. Ve bir de baktığınız her yerde şahit olacağınız aşk böcekleri kalbinizi neşeyle dolduracak…

“Bir ömür boyu mutluluğa evet” diyen çiftler fotoğraf çektiriyor, gençler çiçeklerle birbirine ilan-ı aşk ediyor; sevgililer arasında gülücükler, öpücükler havada uçuşuyor.

HÜRREM’İN ŞEHRİ LVIV

Veni, vidi, vici

RYNOK MEYDANI
Etrafındaki kafelerle, restoranlarla hem turistlerin hem de Lvivlilerin en popüler noktası. Meydanı 16’ncı ve 20’nci yüzyıllar arasında yapılmış 44 bina çevreliyor ve üzerinde mitolojik tanrıların
heykelleriyle süslenmiş dört çeşme var.
MASOCH KAFE
Adını 19.yy’da Lviv’de doğan Avusturyalı yazar Leopold von Sacher - Masoch’dan alan bu kafe sıra dışı bir yemek deneyimi yaşamak isteyenler için ideal. Önünde ismi ‘mazoşizm’e verilen yazarın bir heykeli bulunuyor, içerideyse eli kamçılı garson kızlar. Müşterilere hafif birer şaplak vurarak ortamı neşelendirme görevi üstleniyorlar.
ŞEVÇENKO ULUSAL PARKI
Tam adı ‘Şevçenko Geleneksel Mimari ve Kırsal Yaşam Müzesi.’ Ülkenin etnoğrafyasını, folklorunu daha iyi tanımak isterseniz buraya gelin. 50 hektarlık bir ormanın içerisinde Ukrayna’nın farklı bölgelerinden getirilen 124 yapı tipi var.
ROHATYN
Lviv’e 2 saat mesafedeki Rohatyn kasabası Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü kadınlarından ‘Hürrem Sultan’ın memleketi. Kesin kayıtlar, bilgiler yok ama tarihi araştırmalar 1500’lerin başında burada doğduğuna işaret ediyormuş. Bu bölgelerde ‘Roxalana’ ismiyle biliniyor. Rohatyn’in ana
meydanında kendisinin bir heykeli bulunuyor.
Gezen bilir
Lviv’in anlamı ‘Aslan Şehir’. 3 binden fazla irili ufaklı aslan heykeline denk gelme ihtimaliniz var.
n Bizim bildiğimiz en meşhur Lvivli Eurovision münasebetiyle tanıdığımız güzeller güzeli Ruslana. Şarkıcı bu şehirde doğmuş.
THY’nin pazar, salı ve perşembe günleri Lviv’e direkt uçuşları var. Lviv turizm yetkililerinden aldığım bilgiye göre de ülkenin batısında seyahat güvenliği açısından sorun teşkil eden bir durum yok.