Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

Son yıllarda Madeira denince akla Cristiano Ronaldo gelir! Adalılar onu hem seviyor, hem de onunla gurur duyuyorlar...

RONALDO’NUN MEMLEKETİ MADEIRA

Tropikal bir adada tatil yapmak denince ‘hayallerinizin listesi’nde belki Madeira yoktur… Ama büyük ihtimal Madeira’nın ne kadar güzel bir yer olduğundan da haberiniz yoktur! Ben biraz aklınızı çelmek isterim…
Her ne kadar Portekiz’e bağlı olsa da Madeira adası Afrika’nın batısında, Fas’ın hizasında yer alan özerk bir takımada. Atlas Okyanusu’ndaki volkanik kökenli bu ada, farklı ve coşkun florasıyla özellikle doğaseverlerin kalbini ilk görüşte çalacak. Gözleriniz maviye ve yeşile doyacak.
Madeira, yumuşak iklimi, oksijeni bol havası, yılboyu güneş ışıklarıyla buluşan sahilleriyle 18.yy’ın ikinci yarısından itibaren Avrupa aristokrasisinin ve sanatçıların gözde tatil ve kaçış yerlerinden biri olagelmiş.
Son yıllarda Madeira denince akla Cristiano Ronaldo gelir! Real Madrid’in 7 numaralı forveti, dünyanın en iyi futbolcularından biri Ronaldo, 5 Şubat 1985’de başkent Funchal’da doğmuş.
Madeiralılar, hem adanın tanıtımına katkı sağlayan, hem de kökenlerini unutmayan Ronaldo’yla gurur duyuyor, onu çok seviyorlar. Adada hem heykeli var, hem de müzesi… Hediyelik eşyacılarda Ronaldo baskılı tişörtlerden kupalara kadar ürünler bulmak mümkün. Ada sakinlerinin sıcakkanlılığını ve lezzetli yemeklerini de eklersek, seyahatseverleri çekecek cazibeye sahip CR7’nin memleketi!

Haberin Devamı

RONALDO’NUN MEMLEKETİ MADEIRA

Veni, vidi, vici

SANTANA KÖYÜ
- Adanın kuzey kıyısında, Funchal’dan araçla 50 dk. mesafede bulunan Santana Köyü, saman kaplı, kırmızı kapılı, mavi çerçeveli üçgen evleriyle ünlü! Bir çizgi filmin içinde gibi hissediyorsunuz. Evlerin kökeni 1500’lü yıllara dayanıyormuş, içlerinde tek tük Santana sakini de var. Onlardan biri, 240 yıllık şirin mi şirin üçgen bir evde 50 yıldır yaşayan Manuel amca, köyde sorarsanız adresini tarif ederler.

SANTA MARİA SOKAĞI
- Funchal’ın tarihi bölgesi Zona Velha’da bulunan Santa Maria Sokağı birkaç yıl öncesine kadar ilgi görmeyen bir yerken, bir sanat projesiyle gözde ziyaret noktalarından biri olmuş. Sokaktaki kapılar sanatçılar tarafından tabloya dönüştürülmüş. Açıkhava sanat galerisinde gibi hissediyorsunuz.

MERCADO DOS LAVRADORES
- Funchal’ın pazarı. Rengarenk meyveleri, çiçekleri, hediyelik eşyalarıyla festival alanı gibi! Daha önce denemediğiniz lezzetleri tadabilirsiniz. Örneğin; ananas gibi tadı olan Filodendron’u, görüntüsü korkunç, eti lezzetli Espada balığını… Dokuma ve iğne işiyle yapılmış ürünler de albeni oluşturuyor.

TOBOGGAN
- Toboggan denen tahta kızakla, 165 yıllık bir geleneğe uyarak Monte dağından 2 kilometre aşağı kaymaya ne dersiniz? Cesaret eden çıkmaz belki ama Tobogganların kontrolü ‘carreiros’ denen iki beyefendide. Kızağın arkasında sizinle birlikte kayan carreiroslar altı lastikli ayakkabılarıyla fren yapıyorlar. Yokuşta süratiniz saatte 48 km.’ye çıkıyormuş. Son derece eğlenceli ve adrenalin dolu deneyim sunan Toboggan’la yolculuk 25 euro.

Gezen bilir

Haberin Devamı

- Maderia’ya ayak basabilmek için Lizbon’a 5 saat, oradan da adanın başkenti Funchal’a bir buçuk saatlik uçak yolculuğu yapmak durumundasınız.
- Madeira Havaalanı dünyanın en tehlikeli 10 havaalanından biri. Okyanus kenarındaki pistinin bir kısmı, 70 metre yüksekliğinde 180 sütunun üzerinde. Sert rüzgarlar nedeniyle iniş ve kalkışlar da zor.
- Madeira, Portekizli üç kaşif tarafından 1419’da keşfedilmiş. Balta girmemiş bir orman olduğu için adına Madeira yani ‘orman’ demişler. Buraya ilk yerleşenler de kaşifler ve aileleri olmuş.
- ‘Ola!’ ve ‘Obrigada / Obrigado’ işinize yarayacak iki kelime…’Ola’ Portekizce ‘merhaba’, ‘obrigada’ da ‘teşekkürler’… (Söyleyen erkekse ‘obrigado’ demeli)

Haberin Devamı

RONALDO’NUN MEMLEKETİ MADEIRA