Cadde Gut zengin hastalıÇı mı?

Gut zengin hastalıÇı mı?

01.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gut hastalıÇının gelişmesinde kırmızı et ve hayvansal proteinin aşırı tüketiminin etkisi var. Bu yüzden de zengin hastalıÇı deniyor

Gut zengin hastalıÇı mı

bilgi@mezurasaglik.com.tr Gut daha çok 40 yaş üstündeki genellikle şişman erkeklerde, alkol ve protein tüketimi fazla olan bireylerde görülür. Gut bazı eklemlerde aÇrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışıyla ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyredebilen bir hastalıktır. Gut vücudumuzdaki ürik asit fazlalıÇından oluşur. Pürin içeren besinler vücutta sindirilirken ürik asit oluşur. Ürik asit saÇlıklı her bireyin kişilerin kanında bulunan bir yıkım ürünüdür. Ancak kanda düzeyinin yükselmesi, böbreklerden atımının az olması durumunda diz ve ayak baş parmaÇı eklemleri ve yumuşak dokularda birikerek şiddetli aÇrılara sebep olurlar. Ürik asidin fazlalılıÇı; ürik asidin fazla yapımından, böbreklerden atımının az olmasından, vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanabilir. Gut genelde "zengin hastalıÇı" olarak tanımlanır. Bu unvanı almasının sebebi, hastalıÇın gelişmesinde kırmızı et ve hayvansal proteinin aşırı tüketiminin etkisinden kaynaklanıyor. Aslında durum sadece bundan ibaret deÇil, çünkü bazı bitkisel kaynaklı besinler de hastalıÇın tedavisinde sınırlanmak zorunda. Gut tedavisinde temel beslenme şekli pürinden zengin besinlerin tüketim miktarlarının azaltılmasıdır. Et, tavuk, hindi, balık gibi besinler ataklar başladıÇında kesinlikle yenmemelidir. Atakların şiddeti geçtikten sonra ise günde 60 gramı geçmeyecek şekilde tüketilebilir. Pürinden kısıtlı bir diyette süt, yumurta ve peynir protein ihtiyacını karşılayacaktır ancak yaÇsız tüketilmelidir. Soya sütü kullanılmamalıdır.Alkol tüketimi de yine ürik asit seviyesini arttırabileceÇinden içilmemeli veya sınırlı miktarda tüketilmelidir.Pürinden zengin besinleri tüketmeniz ürik asit seviyenizi etkileyerek atakların gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle pürinden zengin besinleri ve alkol tüketimini sınırlandırmalısınız. EÇer fazla kilonuz varsa mutlaka kilo vermelisiniz. Beslenme programınızı ayarlarken bir diyetisyen yardımı almanız gut ataklarının oluşmasını önlemek için çok daha doÇru bir yoldur. Şiddetli gut atakların oluşumu Aşırı alkol alımı Sıkı diyet ve açlık durumu Pürin içeriÇi fazla olan besinlerin fazla miktarda yenmesi Herhangi bir operasyon geçirme Ani, şiddetli bir hastalık geçirme Aşırı yorgunluk Aşırı stres Eklem travması, yaralanma Kemoterapi tedavisi Diüretik etki yaratan ilaçların kullanılması ile ilişkili olabilmektedir. Et yememek çözüm deÇil Ürik asit seviyenizin iyileşmesi ve varsa ilaç tedavinize baÇlı olarak listede bazı düzenleme ve deÇişiklikler hekim ve beslenme uzmanı gözetiminde yapılabilir. Yenilmemesi gerekenler Tam yaÇlı süt, yaÇlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler ( az yaÇlı/yaÇsız tüketilebilir) Sakatatlar (karaciÇer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç..) Sucuk, pastırma, sosis, salam Alkollü içecekler Havyar, midye, kalamar, istakoz, ançuez, sardalya Leblebi, kuruyemişler Tam yaÇlı peynirler (az yaÇlı/yaÇsız tüketilebilir) YaÇda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler( beyaz ekmek ve mısır ekmeÇi yenebilir) Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek ( yaÇsız sütten tatlı veya meyveli tatlı tercih edilebilir) Kaymak, krema, mayonez Hayvansal yaÇlar(tereyaÇ, kuyruk yaÇ..) Av etleri (Kaz, ördek, keklik, bıldırcın, tavşan..) Ürik asitten kısıtlı beslenme programında bunlara dikkat YaÇsız dana eti, tavuk veya hindi, balık (2 köfte kadar - 60 gram) Kurubaklagiller (8 çorba kaşıÇı) Karnabahar, ıspanak, pazı, brokoli, brüksel lahanası, semizotu (8 çorba kaşıÇı) Bezelye, kuşkonmaz veya mantar (4 çorba kaşıÇı) Bulgur (8 çorba kaşıÇı) Sınırlı önerilen besinler (Günde sadece 1 seçim) NOT: Yukarıda belirtilmiş sınırlı önerilen besinlerden hergün sadece biri tüketilmelidir, liste dışında kalan sebzeler rahatça tüketilebilir. Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif, yaÇ ve proteinler açısından zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B6 ve folik asit vitaminlerini de içerir. DiÇer meyvelere göre protein içermesi de önemlidir. İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceÇi hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadıÇı, kansere karşı koruyucu olduÇu, boÇaz aÇrısını kestiÇi, bronşit, öksürük ve soÇuk algınlıÇı şikayetlerini giderdiÇi bildirilmektedir. Uzun süren açlık sonrası iftarda düşen kan şekerini dengelemesi ve baÇırsaklara faydalı lifleri saÇlamada en doÇru seçimlerden biridir. Hurmanın yararları