Cadde HPV’den (Human Papılloma Vırus) korkmalı mıyız?

HPV’den (Human Papılloma Vırus) korkmalı mıyız?

02.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonları son dönemlerde hem kadınların hem de erkeklerin korkulu rüyası.

HPV’den (Human Papılloma Vırus) korkmalı mıyız

OP.DR.HASAN ÇAĞLAR GÜROL- Amerika Birleşik Devletleri istatistiklerinde, bizim yaygın enfeksiyonlarımız chlamidya ve herpes’i açık ara geride bırakarak en sık cinsel yolla geçen hastalık listesinin başına oturmuş durumda. Cinsel yolla geçen diyerek bazen aile facialarına neden olma riskimiz var. O nedenle temas ile geçebileceğini de ekleyelim, herkes rahat etsin.

Haberin Devamı

Yaklaşık 150 saptanmış HPV tipi var ama sadece az sayıda türü seksüel olarak geçiyor ve sağlık problemlerine yol açıyor. Ama işin ucunda vulva, vajina, serviks (rahim ağzı), rektum, anüs, penis, skrotum, ağız ve boğaz kanserlerinin gelişim riski olunca erkek, kadın demeden hepimizi korkutuyor.

Test yaptırmayı unutmayın

Anüs ve genital bölge etrafında görülen siğillerin çoğundan da HPV virüsleri sorumlu. Erkek, kadın genital bölgede siğil gelişimleri ya da daha önce görmedikleri ufak tefek çıkıntılar gördüklerinde mutlaka test yaptırmalılar. Artık HPV varlığını ve tipini gösteren testler yaptırmak çok kolay. Birkaç gün içinde sonuç veriyor. Rahim ağzı kanser taramalarında çok uzun yıllardır kullandığımız PAP SMEAR testi ise cinsel olarak aktif kadının yılda bir yaptırması gereken bir tarama testi.

Haberin Devamı

Erişkin bir insan yüzde 75 oranında hayatının bir noktasında HPV (Human Papilloma Virus) ile karşılaşıyor. Yüzde 90 oranında vücudun hücresel bağışıklık sistemi iki yıl içinde bu virüsü yenip, çöpe atıyor. Ancak yüksek riskli HPV tipleri ile oluşan kalıcı enfeksiyonlar zamanla siğillere ve kansere dönüşebiliyor.

Beden-zihin-ruh dengesi

Her yazımda belirtiyorum benim iyileştirme rotam psiko-nöro-immun sistem. O zaman ilk olarak ruh ve zihin huzurlu, rahat olacak ki bağışıklık sistemi iyi çalışsın. Sonra sinir ve bağışıklık hücrelerimizin çoğunluğunun toplandığı bağırsak sistemimiz sağlıklı olacak ki hem toksik yükler birikmesin hem de bağışıklık hücrelerimiz vurdu mu öldürsün. O zaman güzel uyuyalım, huzurlu, rahat olalım, sevelim, sevilelim ve doğru yiyelim. Her şeyin baş ilacı kısaca bunlar.

“Başka neler önerirsiniz?” derseniz de: Bağışıklık sistemini desteklemede ozon tedavisinin, homeopatinin, akupunkturun katkılarını her gün yaşayarak görüyorum. Bunlar tedavi etkinliğini çok artırıyorlar. Ayrıca homeopatinin aşı yan etkilerini yok etme konusunda da çok başarılı olduğunu belirtmeliyim. Ozon tedavisinin Kovid-19 dahil virüs enfeksiyonları ile mücadelede ne kadar etkin olduğunu geçtiğimiz birkaç yılda gördük.

Haberin Devamı

Konunun özeti şüpheli bir durumumuz varsa ya da genital bölgede siğil, düzensiz büyüme gibi bir durum görüyorsak hemen testimizi yaptıralım. Smear test ve HPV tarama testleri hem virüs taşıyıp taşımadığımızı hem de rahim ağzında bir sıkıntı olup olmadığını net olarak gösterir. Erkeklerde de benzer testler yapılıyor unutmayalım.

Korunmak için ne yapmalı?

HPV’den (Human Papılloma Vırus) korkmalı mıyız

“Peki korunmak için ne yapmalıyız?” diye sorduğunuzda buna karşı dünyada hakim görüş: “HPV ’den ve HPV kaynaklı kanser ve siğillerden korunmanın en garanti yolu, kişinin seksüel olarak aktif olmadan, yani ilk ilişkisine girmeden önce aşı yaptırmasıdır.”

Avustralya, Kanada ile İngiltere’de aşı programları uzun yıllardır uygulanıyor ve HPV ilişkili kanserlerde anlamlı oranda düşüş mevcut. Japonya 2013 yılında bildirilen aşı yan etkileri nedeniyle HPV aşılama programını dondurduysa da 2022’ de tekrar aşılama programına döndü. Dünya Sağlık Örgütü de HPV aşılama programını 2020 Kasım ayında önerdi. Aşılarla ilgili detaylı bilgi ve kişinin neye uygun olduğu konularında 0536 725 5454 numaradan merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Ancak benim esas odaklanmak istediğim o virüsü kendi hücresel bağışıklık sistemimizle yenme olasılığını arttırmak adına neler yapabileceğimiz. Zira HPV’sinden Kovid-19’una, SARS’ından ebolasına, kuş gribinden domuz gribine kadar bugünün dünyasında virüsün bini bir para!

Haberin Devamı

HPV’den (Human Papılloma Vırus) korkmalı mıyız

KONDİLOM VE SİĞİLLERDEN İZ BIRAKMADAN KURTULUN

Kondilom, siğil gibi lezyonlarınız varsa hiç iz bırakmadan, ağrısız acısız çözümü var. İz bırakmak deyip geçmeyin, genital bölgede yakılmış kondilomların onlarcasının skar izi kimsenin hoşuna gitmez. Oysa kliniğimizde uyguladığımız plazma enerjisiyle kondilomları buharlaştırma yöntemi hiç iz bırakmadan kondilomlardan ve siğillerden kurtulmanızı sağlıyor. Merak ettiğiniz detaylar konusunda yukarıdaki WhatsApp hattından bilgi edinebilirsiniz. HPV’yi abartmayın da hafife de almayın. Sadece gerekli tedbirlerinizi alın. Sağlıkla kalın.