Kalust Şalcıoğlu

Kalust Şalcıoğlu

mail@kalustsalcioglu.com

Tüm Yazıları

‘The Dr. Oz Show’un tanınan kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, cinsel hayattan cep telefonlarına, yoğurttan zayıflatıcı ilaçlara kadar birçok konuda tavsiyeler verdi

Milyonlarca insanın, ağzından çıkan her kelimenin peşinden koştuğu, benim de Facebook Hayran Sayfası’ndan ücretsiz olarak sağlık koçluğu hizmeti aldığım Prof. Dr. Mehmet Öz, geçen pazartesi D - Smart’ın davetlisi olarak geldiği İstanbul’da Les Ottomans Otel’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Üç defa Emmy Ödülü almış ve Türkiye’deki resmi yayıncısı D - Smart olan ‘The Dr. Oz Show’un ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz’le, basın toplantısı sonrası özel odasında baş başa bir saat geçirdim.
İşte itirafları, tavsiyeleri, pişmanlıkları ve samimi kahkahalarıyla ‘Tıbbın ‘Oz’ Büyücüsü’ Mehmet Öz... Sağlıkla okumanız dileğimle...
Kadınların yüksek topuklu ayakkabı tutkularıyla ilgili söyleyecekleriniz? ‘Şeytan’ gerçekten Prada mı giyer?
Evet, ‘The Devil Wears Prada’ yani ‘Şeytan Prada Giyer’ diyor kahkahalar içinde ve ekliyor... Kadınların ayakkabı seçimlerinde 7.5 cm.’yi aşan topuk yüksekliklerinde sıkıntılar başlar. Ayakta başlayan sorunları kadınlar kısa sürede hissederler ama diz ve belde çıkacak uzun dönemli sıkıntılar daha önemlidir; problemler boyuna kadar devam eder.
Evet, erkekler kadında yüksek topuklu ayakkabı görmeyi seviyor ama kadın için ideal topuk boyu 5 cm.’dir. İlla da yüksek topuk giyilecekse 3 - 4 saatle sınırlanmalı.
“Sizin tercihiniz?” diyorum...
Kırmızı tabanlı Christian Louboutin’ler...
‘Cinsel hayatta öğretmen kadındır’
“Cinsellik ömrü uzatır” demişsiniz?
Bunun araştırması hem Amerika’da hem de İskoçya’da yapıldı. Erkek sağlığı için de faydalıdır cinsellik ama kadın metabolizması için daha önemlidir. Kadınların sadece üçte biri cinselliğinden memnundur; kendileri memnun olmayınca, partnerini de doğru yönlendiremezler. Erkeğin öğretmeni kadındır.
‘Cep telefonları masum değil!’
Cep telefonlarının zararları?
Kafamızın ağırlığı 5 - 6 kg. ve telefon kullanırken sürekli öne eğildiğimiz için boynumuz bu ağırlığın iki katını taşımak zorunda kalıyor! Cep telefonu kullanım önerilerim; kulaklıkla kullanmanız, kulaklıkla kullanmıyorsanız konuşurken yüzünüzden 1 cm. uzakta tutmanız, uyurken telefonunuzun sizden en az 2 metre uzakta olması, bir de zor çektiği yerlerde (asansörde mesela) telefonla konuşmamanız...
TIBBIN ‘OZ’ BÜYÜCÜSÜ
‘GDO ibaresi etiketlerde olmalı!’
Bazı lobilerin size karşı tavır aldığını okuduk?
Bütün ülkelerde GDO’lu gıdalar, üzerindeki etiketlerle son kullanıcıya bilgilendiriliyor. Amerika’da böyle bir etiketleme sistemi yok ve sorun Amerikan halkının bilgilendirilmemesiydi. Bunu söylediğimde de kızdılar bana çünkü halkın bir bölümünün bu etiketi taşıyan ürünleri almayacağından korktular. Hakkımda şikâyette bulunan kişilerden birisi hapisten yeni çıkmıştı, biri sigara şirketleri için diğerleri de GDO lobisi için çalışıyordu; saçma sapan bir konuydu.
‘Bel fıtığının ‘ilacı’ sabır’
Çoğu insan hayatının bir evresinde bel fıtığını ‘tadıyor!’ Ameliyat mı, fizik tedavi mi?
İnsanların yüzde 90’ında bel ağrısı olur. En riskli yaşlar 35 - 55 aralığı... Bel fıtığında ameliyat oranı yüzde bir olmalı ve fizik tedaviyle iyileşme yoluna gidilmeli ama bu süreç bazen sekiz haftayı geçebiliyor ve çoğu hasta bu ağrıya dayanıp sabır gösteremediği için ameliyat oluyor. Sabır...
Zayıflatıcı besinler ve ilaçlar zararlı mıdır?
Ben yıllar önce bunlarla ilgili konuştum ve iddialı kelimeler kullandım; bu görüntüleri alıp internette kullanarak zayıflama ilaçları sattılar ama ben bu satışların hiçbirine ortak değildim. Bu sözlerimle ilgili pişmanım, keşke bunları söylemeseydim. Bir buçuk yıldır bu ürünlerle ilgili hiç konuşmuyorum. Satılan ürünlerin hem araştırmalarında hem de ürünlerin kendisinde sahtecilik var. Boş verin bunları!
Yaşam koçları hakkında düşünceleriniz?
İnsanların hekimlere ulaşmaları her an kolay değil. Sağlıklı yaşamda doktor ve bireyler arasında yaşam koçları olmalı ama popülariteyle değil, eğitimle yaşam koçu olunur ve tabii ki bir kanuni düzenlemesi olmalı!
Kadınların ‘sıfır beden’ sevdasına ne diyorsunuz?
Evlenmeden önce eşimi annemle tanıştırdım. Plajda annem, eşim için “Balıketliymiş” dedi. Eşim de sözlükten İngilizce’sine bakıp anlayamadı tabii ‘balıketli’nin ne demek olduğunu ve kırıldı “Annen bana neden balık dedi” diye. Şaka bir yana, kadın sıfır beden değil etli butlu olmalı.