Cadde KURULUŞ OSMAN CEBE KİMDİR, hangi oyuncu oynuyor? Moğol Komutanı Cebe (Jebe) hakkında...

KURULUŞ OSMAN CEBE KİMDİR, hangi oyuncu oynuyor? Moğol Komutanı Cebe (Jebe) hakkında...

01.06.2022 - 19:31 | Son Güncellenme:

Kuruluş Osman dizisinde Cebe (Jebe) rolü ile başarılı isim Cemil Büyükdöğerli ekrana geliyor. Oyuncu, dizide bir Moğol komutanı olan Cebe'ye hayat verecek. İzleyenler ise 'Cebe tarihte kimdir?' sorusuna yanıt aramaya başladı.

KURULUŞ OSMAN CEBE KİMDİR, hangi oyuncu oynuyor Moğol Komutanı Cebe (Jebe) hakkında...

Cemil Büyükdöğerli kimdir, nereli, kaç yaşında? Kuruluş Osman'da Osman Bey'in karşısına çıkan Cebe, işleri değiştirecek. Tarihte Cengiz Han'ın en iyi komutanlarından olduğu bilinen Jebe, Osman Bey'in İnegöl'ü fethinden sonra, onu zorlayacak isimlerden. İşte, Kuruluş Osman Cebe hakkında...

Haberin Devamı

CEBE TARİHTE KİMDİR?

Doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Cebe, tam adı ile Jebe, gösterdiği askeri başarılar ile Cengiz Han'ın en iyi generallerinden biridir. Cengiz Han için Subutay ve Muqali seviyesine yükselmiş. 1211 yılındaki Jin hanedanlığına karşı savaşta büyük başarı göstemriştir. 1218 yılında Cebe, Karahitay devletini işgal etme ile görevlendirildi. Aynı zamanda Karahitay hükümdarı Kuçluk'u da öldürmesi emredildi. Cebe ve 20.000 kişilik ordusu Karahitay Devletine girince büyük bir törenle karşılandı. 1219 yılına gelindiğinde Moğollar ve Harzemşahlar arasında savaş başladı ve Cebe'de bu savaşta büyük başarılar gösterdi. Tengri dağı çevresinde saldırılarda bulunan Cebe, daha sonrasında Harzemşah başkenti Semerkand'a gelerek Cengiz Han'ın ana ordusuna katılmıştı.

Haberin Devamı

Cebe Noyan'ın, Kalka Nehri Muharebesi sonunda bir Kıpçak tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor. Cebe'nin nasıl öldüğü hala tam anlamıyla bilinmiyor.

CEMİL BÜYÜKDÖĞERLİ KİMDİR?

Büyükdöğerli, 24 Aralık 1980 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. 1999 yılında Gazi Anadolu Lisesini tamamladı ve 2000'de Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk Bölümünü kazandı. Bu bölümde Şahan Gökbakar ile tanıştı.

İlk kez 2005 yılında Dikkat Şahan Çıkabilir'de Prof. Dr. Fahrettin Topak rolüyle ekran karşısına çıkan Cemil Büyükdöğerli, ardından Gen filminde oynadı. Daha sonrasında Kavak Yelleri dizisinde "Atakan" rolünü canlandırdı. Cemil Büyükdöğerli yanı sıra Tamay Kılıç, sonrasında Defne Joy ile birlikte tv8'de Bir İş İçin Lazım adlı yarışmayı sundu.