Cadde MAKARNA TARiFLERi - PiŞiRME SIRLARI

MAKARNA TARiFLERi - PiŞiRME SIRLARI

04.12.2013 - 19:44 | Son Güncellenme:

Her yemeği pişirmenin yolu, yordamı, adabı vardır... Eğer makarnayı kuralına göre yaparsanız, lezzeti, sosla uyumu, sofradaki sunumu tam da keyfinize göre olacaktır... İşte birkaç ipucu;

MAKARNA TARiFLERi - PiŞiRME SIRLARI

* Makarna miktarını göz önüne alarak, pişireceğiniz tencere, derin ve geniş olmalıdır.
* 500 gram makarna için 5 litre su, 35 gram tuz kullanılmalıdır.
* Suyu iyice kaynadıktan sonra tuz eklenmeli ve tuz eridikten sonra makarna tencereye konulmalıdır.
* Porsiyonları ayarlarken, 1 su bardağı kuru makarnanın; 2.5 su bardağı pişmiş makarnaya eş olduğu göz önüne alınmalıdır.
* Makarna pişerken arada sırada
karıştırmalıdır, böylece tanelerin
yapışması engellenir.
* Haşlama suyuna yağ eklemeyin. Makarnanın yüzeyini kayganlaştıran yağ, sos tutuşunu azaltır.
* Pişirme süreleri, makarna cinsine göre değişir. Al dente (makarna tanesinin yenirken dişe hafifçe sert gelmesi) kıvamda olması için makarnayı daha kısa süre haşlayabilir; eğer yumuşak seviyorsanız birkaç dakika daha uzun süre haşlayabilirsiniz.
* Pişen makarna, tencerede bekletilmemeli ve süzülmelidir, aksi takdirde pişmeye devam eder ve kıvamı bozulur.
* Pişen makarna süzdükten sonra
sudan geçirilmemelidir. Pişmiş makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos
tutuşunu ve lezzetini azaltır.
* Sos makarnayla eş zamanlı hazır olmalı, tercihe göre, makarnayla sos bir arada, 2-3 dakika karıştırılarak çevrilmelidir.
* Servis yapılacak tabak sıcak olmalı ve makarna ısı kaybetmemelidir.
* Makarnayı haşladığınız suyu, çorba ya da sos yapımında kullanabilirsiniz.
* Makarna hazırlarken, yağsız et,
tavuk ve sebze suyu kullanmak,
lezzette fark yaratır.
* Sosları; makarnanın özelliğine
uygun kullandığınız zaman lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin erişte türü yassı makarnalarda yoğurtlu, peynirli, yumurtalı, kremalı ve yoğun kıvamlı soslar kullanılabilir. Uzun ve yuvarlak makarnalarda salçalı ve domatesli sosları tercih ederken; sos tutma özelliğine sahip burgu tarzı makarnalarda ise sebzeli
ve akıcı sosları kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

AVUNYA MANTISI

Malzemeler: (6 kişilik)
- 1 paket erişte
- Yarım tavuk
- su bardağı nohut
-2 çorba kaşığı tereyağı
-1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
-2 adet domates
-Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Tavuğu 8 su bardağı suda haşlayın, suyunu kullanmak üzere ayırın. Nohutu akşamdan ıslatın ve ertesi gün tavuk suyunda yumuşayıncaya kadar haşlayın. İnce kıyılmış soğanı tereyağında kavurun. Salça ve domatesi ekleyerek 10 dakika soteleyin. Haşlanmış tavuk etleri ve nohutları 1 su bardağı tavuk suyuyla birlikte soğanlara ekleyin ve kısık ateşte yarım saat pişirin. Baharatını serpin ve süzülmüş erişteyle harmanlayarak servis yapın.

ERİŞTE HAZIRLANIŞI

5 lt. suyu kaynatın. Tuzunu ekleyerek karıştırın. Kaynayan suya erişteleri ilave edin, kapağı açık olarak tekrar kaynamaya bırakın ve arada sırada karıştırın. Arada sırada kontrol ederek 8-10 dakika haşlayın. Haşlanan erişteyi süzün.
Yemeğinizi hazırlarken tavuk yerine kuşbaşı et de kullanabilirsiniz.
Arzu ederseniz servis yaparken sarımsaklı yoğurtla sunabilirsiniz.

Haberin Devamı

ŞEHRiYELi KABAK KALYE

Malzemeler: (6 kişilik)

- 1 çay bardağı arpa şehriye
-4 adet kabak
- 2 adet domates
- 1 adet kuru soğan
- 3 diş sarımsak
Yarım demet dereotu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
-Tuz, karabiber
-2 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı: Küp doğranmış soğan ve sarımsağı zeytinyağında şeffaflaşana kadar soteleyin. Domateslerin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayarak tencereye ekleyin. Kabakların kabuklarını hafifçe kazıyın ve dilimleyerek yemeğinize ilave edin. Karıştırarak yemeği 10 dakika soteleyin. Üzerini bir parmak geçecek kadar su koyun ve bir taşım kaynattıktan sonra şehriyeyi ekleyin. Kısık ateşte kabak ve şehriye yumuşayıncaya kadar pişirin.
Doğranmış dereotu ve limon suyunu koyun ve kapağı kapalı olarak yemeği soğutun. Arzu ederseniz yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapın.

(Yağla kavrulduktan sonra kaynatılmış, etsiz pişmiş sebze yemekleri. Buna Anadolu’da “kale” denmektedir.)

MAKARNA HAZIRLANIŞI
5 lt. suyu kaynatın. Tuzunu ekleyerek karıştırın. Kaynayan suya makarnalarınızı ilave edin, kapağı açık olarak tekrar kaynamaya bırakın ve arada sırada karıştırın. Makarnayı 8 - 10 dakika haşlayın.

Haberin Devamı

KIYMALI ISLAMA

Malzemeler: (6 kişilik)
- 1 paket kelebek makarna
- 250 gr. kıyma
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 adet sivri biber
- 1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak
- Tuz, karabiber üzerine Sarımsaklı yoğurt

Not: Arzu ederseniz makarnayı et suyuyla haşlayabilirsiniz. Üzerine rendelenmiş kaşar veya yoğurtla beraber fırınlayabilirsiniz.

Hazırlanışı: Küp doğranmış kuru soğan ve sarımsağı tereyağında kavurun. Salçayı ekleyin ve 5 dakika daha kavurun. Kıymayı ilave edin ve suyunu çekene kadar soteleyin. Doğranmış biberi ekleyin ve yemeği 15 dakika pişirin. Baharatını serperek harmanlayın. Süzülmüş makarnayla birleştirin ve arzu ederseniz yoğurtla servis yapın.

YARIN: EKŞİLİ FIRIN PATLICAN