Cadde Mangalda pişen ete dikkat

Mangalda pişen ete dikkat

07.12.2008 - 13:04 | Son Güncellenme:

.

Mangalda pişen ete dikkat

KIRŞEHİR Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op.Dr. Mehmet Yetkiner, mangalda etin belli bir mesafede, közlenen ateş üzerinde pişirilmesi gerektiğini söyledi.
Op.Dr. Yetkiner, Kurban Bayramı nedeniyle kalp, tansiyon ve şeker gibi kronik rahatsızlıkları olanları uyardı. Op.Dr. Yetkiner, özellikle yağlı etlerin, kolesterol ve doymuş yağ oranı yüksek olduğu için yüksek tansiyonu, şeker hastalığı ve kalp hastalığı bulunan kişilerin az yağlı veya yağsız etleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Op.Dr. Mehmet Yetkiner, kesilen kurbanın etinin 24 saat bekletilmesi, mangal tercih ediliyorsa et ile ateş arasında 15 santimetre uzaklık bırakılması gerektiğini, etle birlikte C vitamini yönünden zengin yiyecekler tüketilmesini önerdi. Dr. Mehmet Yetkiner, mangal ateşinin sigaradaki kanserojen maddelerdeki gibi etki yaptığını, anlatırken şöyle dedi:
“Mangalda özellikle etin çok yakın ateşte pişirilmesi ile kömürdeki bazı maddelerin kansere yol açtığı biliniyor. Mangalın çok masum olmadığı ve her şeyden önce belli bir mesafeden pişirmenin biraz daha riski azalttığı biliniyor. Etin mangalda kömüre 15-20 santimetre uzaklıkta ve tamamıyla közlenen ateşte pişirilmesi tavsiye ediliyor. Bunun bile kanser riskini artırdığı, ete sinen duman sigaradaki pek çok kanserojen madde gibi aynı etkiyi yapıyor. Bu nedenle mangal tüketiminin aza indirilmesi gerekiyor. Daha yanarken etin ateşe tutulması zararları artırıyor.”
Kurban kesiminden hemen sonra etinin tüketilmesini sindirim, hem de besin değerinin kaybolması açısından uygun olmadığını belirten Dr. Yetkiner, şöyle devam etti:
“Etin dinlenme süresi var. Bir takım kimyasal olaylar oluyor. Bunun için genelde de kasaplarda et kesilir kesilmez tüketimini önermezler. Hayvan ilk kesildiği anda bir takım kimyasal olaylardan dolayı etin sindirim ve besin açısından bir takım zararları olabilmekte. Özellikle katılaşmaya başlayan yağların vücutta belli ısıda, sıvı olan yağların da yan etkilerinden, sindirim bozukluklarına kadar her şeyi görmek mümkün.”