Naim Dilmener

Naim Dilmener

ndilmener@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Nükhet Duru gayet şık bir kapakla yayınladı yeni (“kaset”ini değil, “albüm”ünü de değil) “single”ını (hadi bilemediniz, EP’sini): “Durup Dururken” (Stardium).
Single’daki beş şarkıdan ikisinin (“Yalanlarını Seçtim” ve “Doğru Söz Aranıyor”) yalnızca orijinal (yani ilk ve tek) versiyonlarına yer verilmiş.
Diğer üç şarkının (“Organik”, “Yalnız Daha iyiyim” ve “Without Your Love”; ki bu sonuncusu da, zaten “Yalnız”ın İngilizce versiyonu) ise muhtelif versiyonları yapılmış. Boy boy, çeşit çeşit.
Bu da, genellikle bir şarkı+birkaç remix, bilemediniz iki şarkı+birkaç remix’ten mamul single’lardan farklı bir yere koyuyor Nükhet Duru’nunkini.
Zaten süresi bile başlı başına bir gösterge; 52 dakika-52 saniye uzunlugunda bu single; yani adının işaret ettiği gibi “durup dururken” değil, ciddi bir mesai sonrası hazır edilebilmiş bu şarkılar.
Son yıllarda 30 dakika civarındaki albümlerin bile utanmadan yapılabildiği, çekinmeden yayınlanabildiği bir memleket için “uzun” ve “ciddi” bir “süre” bu. Satın alacak olana, verdiği her kuruşun hakkının teslim edildiği-edileceği bir single.
Sırf bu nedenle bile Duru ve firması Stardium’u tebrik etmek gerekiyor. Kolaya kaçmadıkları, “Abartmayalım şimdi” demedikleri, işi sıkı tuttukları için.

Yalanları yüze vurmak
Yalnızca orijinal versiyonlarına yer verilmiş şarkılardan biri olan “Yalanlarını Seçtim”, Nükhet Duru’yu Nükhet Duru yapan iki “baba” ismin bir şarkısı; Cenk Taşkan ve Mehmet Teoman’ın. Taşkan ve Teoman’dan daha iyi kim tanıyabilir Duru’yu? Kimse. En çok onlar. Duru’yu Duru’dan bile daha iyi tanıdıkları söylenebilir.
Popüler müziğimizde hamurları (ya da kumaşları) birbirine bu çapta uymuş-yakışmış başka isim(ler) yoktur. Belki Melih Kibar ve Çiğdem Talu konabilir yanlarına; o da belki. Taşkan ve Teoman’ın bu seferki şarkıları da, “günün anlam ve önemi”ni kavramaya-kaçırmamaya özellikle gayret etmiş Duru’yu o asıl ait olduğu, o hem çok güçlü hem de çok yakıcı-yıkıcı olduğu “Bir Nefes Gibi” alanına çekmiş.
Yalnızca orijinal versiyonu ile var olmuş “Doğru Söz Aranıyor” ise tam da adının söylüyor olduğu gibi “sözsüz” bir şarkı. Popstar’lardan tanıyor olduğumuz Ahmet Özden’in bir bestesi bu ve ilgilenenler-kalemine güvenenler, bu şarkıya söz yazıp gönderebilecek(ler).
Albümün kapağına eklenmiş bir form (“Söz Bildirim Formu”) bile var. Devir yarışma-mücadele-sivrilme dönemi ya; dünya kadar adamın söz yazıp, o eskilerin “Pay Kuponu”nu andıran formu dolduracağı varsayılıyor muhtemelen.
Yarışmaya-yazmaya niyetlenecek olanların da Allah yardımcısı olsun. Şarkı üçüncü sınıf bir Francis Lai şarkısı gibi başlıyor, Yıldırım Gürses şarkıları gibi ilerliyor ve Belkıs Özener şarkılarının civarında bir yerde denize dökülüyor.

Hepsi botoks mu?
Single’ın gerisi zengin, renkli, hatta eğlenceli. İşin “zengin” kısmına (şarkının alt yapısı Modern Talkingvari olmasına rağmen) “Without Your Love” tekabül ediyor. Buradaki Duru’nun vokal performansı, en baba diva’lar kadar güçlü; mesela Dionne Warwick gibi, mesela Thelma Houston ya da Martha Wash gibi. Duru’yu tanımıyor olanların, “rengi siyah” diye yemin edecekleri kadar emsalsiz bir vokal performansı var bu şarkıda.
İşin renkli ve eğlenceli kısmı da, Hepsi kızlarıyla yapılmış “Organik”e isabet ediyor. “Detox hetox ve botox, ne gerekirse köleyim” gibi bazı dizelerinden dolayı eleştiri mi-özeleştiri mi olduğu tartışma götürür bu şarkıda, diva Nükhet Duru, dördünü üst üste koyup topladığınızda çeyrek diva etmeyebilecek Hepsi kızlarıyla “combine” olmuş.
Hepsi ve Duru’nun işbirliği, belki fikrin parlaklılığından, belki “iğneyi de-çuvaldızı da kendimize batıralım” cesaretinden dolayı, çıkmaz bir sokakta tıkanıp kalmamış. Hele hele şarkının “bozacı-şıracı” bölümleri; dayanılmayacak kadar cazip. Duru “Dayanılmaz şahaneyim” der dururken, kızların dördü birden (eh ne olsundu; bunlar bir grup ve birlikte ses vermeleri de normal) “dayanılmaz şahanesin” diye cevap veriyor.
“Gece Saat Oniki”nin ardından geldiği için kimi Duru hayranlarına “ne gerek vardı şimdi buna?” dedirtebilir bu single ama öyle değil; o albüm başka bu single başka. O albüm, Duru’nun da, popüler müziğin tarihine de yaldızlar-yıldızlar içinde yerleşti.
Bu single ise bu yaz biraz daha güzel geçsin-geçirilsin diye yapıldı. Ve onunla bir değil, birkaç yaz geçirmek bile mümkün.