Cadde Levon Kordonciyan: Mustafa Kemal Atatürk bir moda ikonudur

Levon Kordonciyan: Mustafa Kemal Atatürk bir moda ikonudur

10.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Levon Usta ile aynı adı taşıyan torunu Levon Kordonciyan, 10 Kasım’a özel açıklamar yaptı. Dedesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün terzisi olan Levon Kordonciyan, Ulu Önder için “O bir moda ikonudur. Savaşlardan yeni çıkmış ülkemiz insanının moralini yüksek tutarak çağdaş devrimler yapmış şahane bir liderdir" dedi.

Levon Kordonciyan: Mustafa Kemal Atatürk bir moda ikonudur

MESUT YILMAZ/MİLLİYET

Haberin Devamı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920’li yıllarda terzilik eğitimi alması için Paris’e gönderdiği ve daha sonra kendi tasarladığı kıyafetlerini diktirdiği Levon Usta ile aynı adı taşıyan torunu Levon Kordonciyan, 10 Kasım’a özel olarak konuştu. Kordonciyan, Ulu Önder’i askeri ve siyasi başarılarının yanında bir “Moda ikonu” olarak da tanımladı.

Levon Kordonciyan: Mustafa Kemal Atatürk bir moda ikonudur

Levon Kordonciyan

*Bir moda duayeni olarak Atatürk sizin için neyi ifade ediyor?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük lideridir. O bir moda ikonudur. Savaşlardan yeni çıkmış ülkemiz insanının moralini yüksek tutarak çağdaş devrimler yapmış şahane bir liderdir. Atatürk, özel davetlerde frağı sadece kendisi değil; aynı zamanda o davette hizmet eden garson ve yaverlerine de giydirirmiş. Akşam davetlerinde frağı sadece ev sahipleri giyerler. O, böylece şunu anlatır: “Türkiye Cumhuriyeti’nin tek sahibi ben değil; hepimiziz.”

Levon Kordonciyan: Mustafa Kemal Atatürk bir moda ikonudur

Haberin Devamı

*Dedeniz Levon Kordonciyan’ın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun yıllar terziliğini yaptığı biliniyor. O süreci sizden dinleyebilir miyiz?

1920’lerde yaygınlaşmaya başlayan smokin ve frak, Türkiye’de, Cumhuriyet’in ilanı ile sahneye çıktı. Kordonciyan Ailesi’nin hikayesi de tam o günlerde başlıyor. Cumhuriyet’in kurulmasıyla Atatürk’ün eğitim için Fransa’ya gönderdiği altı kişiden biri de (büyük dede) Levon Kordonciyan’dı. O zamanlar çıraklık ve kalfalığın olduğu terzi piyasasında eğitim almış biri olmak, hem de eğitimini Fransa’da alması, Levon Kordonciyan’ı bir anda bir adım öne çıkarmaya yetmişti. Beş yılın ardından Türkiye’ye döndü ve oğlu ikinci kuşak Leons Kordonciyan’la o zamanın tekstil kalbinin attığı ve tekstil okulu sayılan Sultanhamamı Havuzlu Han’ında şık takım elbise ve smokinler dikmeye başladı. Atatürk başta olmak üzere, o günlerin bürokrat ve devlet insanlarının smokin ve fraklarını dikti. Daha sonra da Anadolu’da takım elbise dikmek isteyen terzilere eğitim verdi.

Levon Kordonciyan: Mustafa Kemal Atatürk bir moda ikonudur

*Atatürk’ün yaptığı Kıyafet Devrimi’yle başlayan süreç moda dünyasını nasıl etkiledi?

Mustafa Kemal Atatürk, Kıyafet Devrimi’ni yaparak dünyanın önde gelen isimlerinin gözlerini Türkiye’nin üzerine çevirmeyi başarmıştır. Çağdaş giyimin öncüsü olan Ulu Önder, “Biz de bu dünyada varız” dedirtmiştir. Yaptığı devrimlerle kısa bir süre içerisinde ülkemizi en iyi konuma getirmiştir.

Levon Kordonciyan: Mustafa Kemal Atatürk bir moda ikonudur

Haberin Devamı

*Dedeniz Levon Kordonciyan’dan sizlere kalan Atatürk ile ilgili en büyük miras ne oldu?

Ülkemize sonsuza kadar gönül borcu ödemek oldu. Atatürk, dedemiz Levon Kordonciyan’ı Paris’e göndererek frak, jaketatay, redingot ve bonjur eğitimi aldırmış, koluna altın bilezik taktırmıştır. Dedemiz de Türkiye’ye döndükten sonra gönül borcunu ödemek için ücret talep etmeden Anadolu’ya terziler yetiştirmiştir. Biz de bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin gençlerine hizmet vererek gönül borcumuzu ödüyoruz.

‘O dönem harika işler başarılmış’

Levon Kordonciyan: Mustafa Kemal Atatürk bir moda ikonudur

*Üç yıl süren çalışma doğrultusunda Atatürk’ün o dönem giydiği kıyafetleri yeniden tasarlayarak gün yüzüne çıkardınız. İnsanların ilk tepkileri nasıl oldu?

İki ayrı kıyafet sergimiz var. ‘Yüzyılın En Şık Lideri’nde hazırlanan kumaşlar yüz yıl önce dokunan kumaşların aynısıdır. Atatürk’ün fotoğraflarından bakarak hazırladığımız kıyafetlerdir. ‘Cumhuriyet Terzihanesi Müzesi’ ise 80, 70 ve 60 sene önce dedelerimizin diktiği kıyafetler ve terzi malzemelerimizdir. Bu sergilemiş olduğunuz kıyafetlerden bazıları dostlarımız tarafından “En iyi siz koruyabilirsiniz’’ diyerek bize hediye edildi. Levon Kordonciyan imzasını taşıyorlar. Biz de gözümüz gibi bakıyoruz. Sergilememizin en büyük amacı; yeni nesle geçmişte ne büyük zorluklarla bu kıyafetlerin dikildiğini göstermektir. Kömürlü ütüler, gaz lambaları ve tıngır-mıngır çalışan dikiş makineleri... O dönemlerin fotoğraflarına bakınca bu aletlerle ne harika işler başarılmış!