Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Estetik ameliyatlar yaşamı değiştirebilir ama zehir de edebilir! Dünyada en çok estetik ameliyat yapılan Güney Kore, aynı zamanda sonucu beğenmeyip intihar edenler ve sakat kalanlar ülkesi.

Estetik yaptırırken mutlu olmak isterseniz, beklentilerinizin gerçekçi olması ve ameliyata hazır olmanız gerekir.

Kendi yüzünü ve vücudunu beğenmeyen hastalar asla mutlu olmazlar!

Doktora gidip “Ne yaparsan yap” diyemezsiniz. Nobel ödüllü Dr. Konrad Lorenz’in dediği gibi:“Başına geleceği bilmeyen hasta sonuç ne kadar iyi olursa olsun, mutlu olmaz.”

Haberin Devamı

Bu nedenle ameliyat öncesi ev ödevinizi yapıp, bolca okumanız ve birden fazla doktoru ziyaret ederek farklı görüşler dinleyip size en uygun olanını seçmeniz gerekir.

Kendinizi ameliyata hazırlayın

Ülkemizde yaygın olduğu gibi doktorların hastayı danışmaya geldiği gün hemen ameliyat etmeleri acil durumlar dışında birçok Avrupa ülkesinde yasak.

Hastaya düşünmek için en az bir gün vakit verilmeli. Almanlar, “Önemli bir karar vermeden önce bir gece yatıp uyuyun” der.

En çılgın estetikler

Alina Kowalewskaja birçok ameliyattan sonra Barbie’ye benzemiş. Hâlâ borçlarını ödeyebilmek için bir cerrahın muayenehanesinde çalışıyor. Justin Jedlica ise sayısız ameliyattan ve 150 bin dolar’dan sonra Ken’i andırıyor.

Aklı başında doktor her hastayı ameliyat etmez... Amerikalılar’ın dediği gibi “Bir deliyi ameliyat eden doktorun kendisi de delidir” ve felaket önceden programlanmıştır.
Meme proteziyle popo büyütmek: Popolarına kocaman meme protezleri koyduranlar daha sonra sıklıkla protezin kayması ve sertleşmesiyle uğraşır.
Bel inceltme ameliyatı: Belleri ince olsun diye kaburgalarını çıkarttıran hastalar, kaburgalar arası sinir iltihapları ve organ yaralanmalarını göze almalı.
Sindirella ameliyatı: Yüksek topuklu ayakkabı giyebilmek için ayak küçük parmağı ameliyatla çıkartılır. Daha sonra düz ayakkabı giyince problem oluşur.
Yılan dili operasyonu: Dillerinin ucunu boyuna kestirip yılan gibi gözükmek isteyen çılgınlar da var.
Kaş ve kirpik nakli: Ülkemizde de bir aralar uygulandı. Kaş yerine saç ekildiğinden yeni kaşlar her yöne fışkırdı ve hastanın her hafta kaşlarını kısaltması gerekti.
Benzemek istediğiniz ünlüyü belki seneler sonra kimse hatırlamayacak. Moda olarak yaptıracağınız estetik uygulamalar size zarar vermemeli. Unutmayın, genç doktorlar daha cesurdur. Her zaman yaşlı bir cerrahın da görüşünü alın. Size gençken yaptığım gereksiz ameliyatları burada anlatmak isterdim. Azı karar, çoğu zarar ve uygulamaları yavaş yavaş sırayla yaptırın. Böylece daha kolay iyileşirsiniz.