Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Menüsüz restoran işletmek zor, her gün yemekleri güncelleyeceksin, garsonlara anlatacaksın. Tam misafir de garson da yemeğe alışır, başka bir yemek başlar. Daha kolay bir yol keşfettim, restoranımda sunduğum yemeklerin bir kitabını yaptım, sırlarını anlattım. Geçen haftadan devam ediyorum

BENiM MUTFAĞIMDAN

Helva

Bizim mutfağımızda helva bir tatlı değil, ettir. Özel odun fırınımızda yaklaşık 24 saat pişer. Yanak etidir. Yanak etinin yapısında jel miktarı çok olduğundan çok lezzetlidir. Yemeğin sonunda ortaya alacağınız bu etin tadını çok uzun süre unutamayacaksınız.
Nereden çıkar?
Dana yanak etidir aslında. Sert bir ettir, doğru pişirilirse güzel olur.
Nasıl olmalı?
Bütün olmalı ama çatal ile üzerine bastırıldığında helva gibi dağılmalı.

Haberin Devamı


Kaburga

Yine efsane bir lezzettir. Bütün olarak kesilmiş kaburga önce tuzlu suda bir kaç gün bekler daha sonra özel taş fırınımızda düşük ısıda yaklaşık 1 gün boyunca pişer. Yanında tereyağ ve barbekü sosla servis edilir.
Nereden çıkar?
Kaburga kısmının 6 kemiği boyunca ince uzun kesilir.
Nasıl olmalı?
Servise gelen kaburganın kemiğini elinizle çektiğiniz anda et üzerinden dökülür üzerinde kendi yağı vardır. Yumuşak yağlı ve çok lezzetlidir.

Churrascaria (Şuraskarya)

Aslında bir yemek değildir. Brezilyalıların geleneksel sunum şeklidir. Masanıza şişler halınde gelen etler sizin isteğiniz doğrultusunda kesilir. Biz bu sistemi biraz değiştirerek kendimize göre uyarladık. Churrascaria (şuraskaya) diye adlandırdığımız et dananın kol kısmının içinde gizli bir parça vardır ve bin hayvanda 1 tanesi özel olur. İşte bu özel et 30 gün boyunca salamura edilir daha sonra özel odun ateşinde 24-30 saat arası pişirilir.
Nereden çıkar?
Kol ile kafes arasında yağlı bir parça vardır. Bu parça kesilmeden bütünce çıkartılır.
Nasıl olmalı?
İçi salamuradan dolayı kırmızıdır fakat tam pişmiş bir ettir.

Bistecca Fiorentina

Aslında ‘T-bone steak’in daha janjanlı hali diyebiliriz. Tek farkı fileto bloğunun tam ortasından 1 kilodan aşağıya olmamak kaydıyla kesilir. Izgarada mühürlenir masada dilimlenip yine sıcak tabakta istediğiniz kadar pişirilir.
Nereden çıkar?
Sırt bölgesinin etidir. Fileto bloğunun en değerli ve yumuşak bölgesinden 1 kilo civarında kesilir.
Nasıl olmalı?
Yaklaşık 1 kilo ve dev bir steak görünümündedir. İçi pişmemiş olduğundan masada, sıcak tabakta pişmeye devam eder.