Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Şöyle bunaltıcı bir sıcak yaşamadık henüz, ama geleneği bozmuyorum. Her yıl olduğu gibi kentin en iyi dondurmacılarını anlatıyorum...

Bu aralar havalar soğuk gitse de her sene yaptığım gibi şehrin en iyi dondurmacılarını seçtim. Başlamadan önce belirteyim, İstanbul’da dondurmacı dediğin beş tane, fazla yok. Belki her köşebaşında dondurmacı var, ama hiçbiri dondurma satmıyor, bizi kandırıyor. İçinde süt tozundan mamul dondurma benzeri bir şey ya da havayla karıştırılmış krem şanti donuğu... Bunların hiçbiri dondurma değil, aynı sucukta olduğu gibi dondurmada da çocukluğumuzdaki lezzeti bize unutturdular. Piyasada yediğiniz dondurmaların hemen tamamı havayla kabartılmış, hazır karışımlarla elde edilmiş krem şanti gibi bir şey.
Bunların yanında işinin ehli yok mu? Elbette var, ama çok değil. Adreslere başlamadan önce bir şey itiraf edeyim, uzun zamandır kendi restauranlarımda tatlı yapmayı bıraktım, bu işi benden çok daha iyi yapan, ‘işinin delisi’ çok usta var. Tatlı yapmakla harcqyacağım zamanı bu delileri bulmakla harcıyorum. En son mönüye bir tahinli dondurma ekledim ki akıllara zarar. Sıkı bir et yemeğinin üzerine her tatlı olmuyor, ama bizim mönü bu dondurmayı bekliyormuş. Peki kim yaptı bu dondurmayı: Yaşar Usta...

Haberin Devamı

BiR KÜLAH MUTLULUK

Gerçek meyveden gerçek dondurma
Bostancı da Yaşar Usta vardır. Gerçek meyvelerden, gerçek dondurma yapar. Bu da kesmez onu fantezi yapar, yok tahini, sorbesi falan efsane olur. Meyveleri tek tek diş fıçasıyla yıkadığını söyler. Kesin meyvelerle konuşuyordur, benim etlerle konuştuğum gibi. Laf ararmızda yıllardır etlerle konuşurum, ama son günlerde etler bana cevap vermeye başladı. Acaba bu usta oluyorum mu demek yoksa başka bir şey mi?

Neyse Yaşar Usta’nın elinden çıkanlar ‘ölmeden önce yenmesi gereken’ dondurma çeşitlerinden. Fiyatları da piyasada yediğiniz dondurma benzeri ürünlerle aynı, yani esnaf adam.


Ortaköy, Acıbadem ve Ayvalık’tan adresler
Bir de dünyanın en iyi dondurmacısı bizim Gioanni var Ciao Dondurmacısı Ortaköy’de ve İzmir’de dükkanları var ki her şeyin dondurmasını yapan adam. Bir de bizden olmuş, Türk gibi yaşıyor. Bence dünyanın en iyi dondurmacılarından.
Bunların dışında İstanbul da çok bilinmeyen bir dondurmacı var, Acıbadem’de Efendiler Dondurmacısı.Yaşar Usta’dan sonra sıraya yavaş yavaş giren ve kendini geliştiren bir dondurmacı. Geçen seneye göre bu sene çok daha iyi dondurmalar yapıyorlar.
En sonda da İstanbul da değil ama Ayvalık’ta bir dondurmacı yazmak gerekiyor: Çamlık Dondurmacı... Kahvaltıda bile yenebilecek dondurmaları var, şekersiz doğal meyveden yapıyorlar.