Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Et işine girdim gireli balıktan uzaklaştım gibi geliyordu. Eskiden haftada en az iki kez balık yerdim, baktım ki balığın tadını neredeyse unutmuşum. Geçenlerde Kalamış Balık’taydım. Orada yediğim somon pastırmayı anlatacağım bugün size

Bu kadar ara verdikten sonra Kalamış Balık gibi bir yerde balık yemek, kendimi cennete hissettirdi. Kusursuz bir servisi var, mezeleri 10 üzerinden 10. Sonunda gelen hesap da, insanın mutluluğunu kaçırmıyor. Her şey güzel ama bir şey var ki onun tarifini de burada vereceğim: Somon pastırma.

Haberin Devamı

BU PASTIRMA BAŞKA


Aslında hiç sevmem, aksine balık pastırması fikrinden de nefret ederim ama bu başka bir şey olmuş. O kadar çok yedim ki herhalde yarım somonu bulmuştur. Hatta şu anda yazımı yazarken bile canım istedi desem hiç abartı olamaz. Beni uzaklardan okuyanların bu tadı denemek gibi bir imkanları olmayabilir, o yüzden ben de tam tarifini Kalamış Balık’ın işletmecisi Lütfü’den söke söke aldım ama bir söz verdim; kimseye tarifini vermeyeceğim diye. Lütfücüm, benim okurlarım yabancı değil aramızda kalır tarifin, kimseye gitmez merak etme!
İşine deli olanları çok seviyorum, işte burası da böyle bir yer şiddetle tavsiye ederim.

Somon pastırma yapımı
Bir somonun yarısını fileto şeklinde balıkçınıza çıkartın. Daha sonra rica edin de balıkçınız kılçıklarını da ayıklasın. Eve döndüğünüzde somonu içine yerleştirebilceğiniz kadar büyük bir tepsinin altına kaya tuzu dökün. Üzerine balığı yatırın ve yine üzerini örtecek kadar tuzun içine gömün. Böylece somon, dolapta 2 gün beklesin. 2 gün sonra balığı soğuk suya çıkartın ve 1 gün de böyle beklesin. Somonun sudan çıkardıktan sonra iyice kurulayın ve dolaba üzerini kapatmadan koyun. Yine, 2 gün dolapta kuruduktan sonra çemenle kaplayıp yiyeceğimiz zamana kadar dolapta bekletin. Zor geldi değil mi? Eee, efsane olmak kolay değil, emek harcıyacaksınız ki, insanlar lezzetlerin peşinden koşsun.

Dünyanın en lezzetli tostu!
Bir de bu balıktan bir sandviç tarifi vereceğim. Sevmediğim sandviç türlerinden ama yine bu da dünya dışı bir lezzet oldu:
2 dilim tost ekmeğini kızartın. Bir kaşık mayonezin içine biraz sarımsak, ince doğranmış kornişon turşu ve biraz da yeşillik doğrayın ve ekmeğin içine bolca sürün. Başrol oyuncusu somonu da yatırın içine. İşte size dünyanın en güzel tostu.