Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Ankaralı, Ankara dışında döner yemez, hele bir de arasında azıcık kıyma varsa o dönercinin hayatı tehlikededir. Peki Ankara’da döneri nerede yemeli? İşte birkaç kişisel tavsiye

DÖNER ANKARA’DA YENiR

Ankara’da deniz olsa kesin orada yaşardım. Her şey tamam ama deniz yok. Deniz yok ama en iyi balıkçılar orada, belki İstanbul’dan bile çok balıkçı var. Hatta bu konuda çok iddialılar; “Balık Ankara’da yenir” diyorlar. Ama bu hafta benim konum balık değil et. Ankaralı, Ankara dışında döner yemez, hele bir de arasında azıcık bile kıyma varsa o dönercinin hayatı tehlikededir. Hassastır yani dönere karşı, sahiplenmiştir. “Nasıl İzmir’in kumrusu, Konya’nın etli ekmeği varsa bizim de Ankara dönerimiz var” derler. “Peki sırrı ne bu Ankara dönerinin?” dedim, hepsini gezdim bu hafta.

Haberin Devamı

Yeni açılmış ama liderliği kapmış
En beğendiğim dönerci Kızılay AVM’nin içinde yeni açılmış aslında; Butcha Döner. Steakhouse’ları da var. Kasap olmaları ve eti çok iyi bilmeleri, dükkanlarını yeni açmalarına rağmen hemen üst sıraya yerleştirmiş onları. Sırlarını sordum; “Kimseye söylemezsen verelim” dediler. Ben de “Tamam söylemem” dedim (Ama yazmam demedim)...
Etin en iyisini alıyorlar, zaten Ankara’nın en iyi kasabı onlar. Dana butunu bütün sinirlerini temizleyerek ince ince açıyor, süt ve soğan suyunda 3 gün bekletiyorlar. 3 gün sonra bütün sinirleri çürüyor ve kuzu yağıyla sişe diziyorlar. En önemli sırları; bu şişte 1 gün daha dinleniyor et ve ertesi gün ocağa taktıkları anda döndüre döndüre satmaya başlıyorlar. Bir diğer sırlarıysa dönerin hiç durmaması, gün boyu biten döneri değiştiriyorlar. Bir gidin deneyin, hak vereceksiniz bana. İşini seven adam kendini belli ediyor.

Sadece Butcha yok tabii
Arkadan gelip en öne geçmiş Butcha ama Ankara’nın bir de efsane dönercileri vardır; bunlardan bahsetmezsek olmaz. Ankara’nın efsane dönercisi Hosta’dır ama o kadar çok şubeleşmiştir ki sonucunda döner fabrika dönerine dönmüştür. Kötü değil güzel döner ama bir şey eksik kalıyor. Esat’ta bulunan Aspava da efsaneler arasındadır. ‘Allah, sağlık, para, afiyet, versin, amin’ kelimelerinin baş harflerinden almış ismini. Burası da Ankaralı için özel bir yer. Gerçi birçok Aspava var hangisi gerçek bilinmese de, Esat’takiler özeldir.
Cici Piknik, Butcha’dan sonra en beğendiğim döneri yapıyor. Eskiden beri severek giderim. İdealist bir işletme anlayışı var, efsaneler arasındadır.
Kısaca özetlersek; ilk sırada Kızılay AVM’deki Butcha var. Onu Cici Piknik, Hosta ve Aspava izliyor. Aslında sıralamaya koymak zor çünkü hepsinin döneri Ankara döneri, birbirine yakın. Kısacası döner Ankara’da yenir.