Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Son günlerde sağlığımızı tehdit eden firmalar adıyla açıklanmaya başlandı. Bu çok iyi bir gelişme. Bal markaları, peynir markaları ve daha birçoğunu öğrendik. Yalnız benim kafama takılan bazı eksikler var, bunları paylaşmak istiyorum

HiLELi GIDA TUZAĞI

Yıllardır her fırsatta söylerim gıda madddelerinde yapılan hileleri. Bu hilelerin önüne geçmenin tek bir yolu var; bilinçlenmek. Son aylarda televizyonda doğrudan satış adı altında garip garip şeyler pazarlıyorlar. Bal sattılar, zayıflama hapı sattılar, her biri bizlerin sağlığıyla oynadı. O kadar bilinçsiz bir topluluğuz ki, bu hokkabaz suratlı satıcılara inanıyoruz, dahası inanılmaz bir servet yapmalarına yardım ediyoruz.

Haberin Devamı

Sağlığımız tehdit altında
Tek tek anlatmama gerek yok, televizyonda satılan bu gıda ve yardımcı ilaç dedikleri ürünleri satın almayın. Onun dışında piyasada da bizim sağlığımızı tehdit eden bazı şeyler oluyor. Bunlar özellikle semt pazarlarında satılan kapalı gıda maddelerinde var. Türkiye’de marketlerin satın alma sistemi artık çok gelişti. Giydiğiniz kazaktan, içtiğiniz suya kadar analiz yapıyorlar. Bu yüzden marketin kapısından girmesi kolay değil.

Katkı maddelerindeki tehlike
Son günlerde sağlığımızı tehdit eden firmalar adıyla açıklanmaya başlandı. Bu aslında çok iyi bir gelişme. Bal markaları, peynir markaları ve daha birçoğunu öğrendik. Yalnız benim kafama takılan bazı eksikler var, bunları paylaşmak istiyorum:
Birincisi büyük firmalarında kullandığı ‘Carmin’ denen bir katkı maddesi var. Ben bu maddenin ne olduğunu yıllarca televizyonda ve buradan sizlere anlatmıştım. Meksika’da yaşayan bir böceğin dişisinden elde edilen bir boya maddesi. Ta Aztekler’den beri kullanılan bir madde. Peki ne zararı var: Milyonda bir alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Bu güne kadar kullanıldı, bundan sonra da kullanılacak. Ben katkı maddelerinin hepsine karşıyım ama bu yapılan uygulamada, bu madde, at eti satan bir firmayla, sahte bal yapan bir firmayla yan yana yazılıyor. Bu uygulama çok yanlış. Carmin, bütün dünyada kullanılan bir katkı maddesi. Ne olduğunu tüketici bilsin, alıp almama kararını tüketici versin ama bu bilinçlendirme böyle yapılmaz.

Haberin Devamı

Kusurlar böyle gizleniyor
Carmin’e ek olarak daha zararlı olduğunu düşündüğüm başka gıda katkıları da var; mesela MSG yani Mono Sodyum Glutamad. Peki nedir bu madde? Lezzet artırıcı, neye koyarsanız koyun, lezzet verir. Tek başına zararı olmasa bile, hileli bir üründe kullanıldığında o ürünün kusurlarını gizler. Özellikle sosis, salam, jambon gibi ürünlerde kullanılır. Besleyici değeri az olan bu ürünleri yıllardır almayın derim, nedenlerinden bir tanesi işte bu mono sodyum glutamad.
Bunun dışında zeytinde, ekmekte, peynirde, baharatta ve birçok gıda maddesinde bu tarz hileler yapılıyor. Bunları da daha sonraki haftalarda anlatıyor olacağım.