Cadde Prenses'in sırtındaki mesaj gündemde: Utanmıyorum

Prenses'in sırtındaki mesaj gündemde: Utanmıyorum

13.10.2022 - 06:42 | Son Güncellenme:

İngiliz Kraliyet ailesinin çok göz önünde olmak istemeyen isimlerinden Prenses Eugenie'nin kraliyetin katı kurallarını hiçe sayarak kendi düğününde kendi bedeni üzerinden tüm dünyaya verdiği mesaj, 4 yıl sonra yeniden gündemde.

Prensesin sırtındaki mesaj gündemde: Utanmıyorum

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Geçtiğimiz ay hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in torunu Prenses Eugenie, York Dükü Prens Andrew ve York Düşesi Sarah'nın küçük kızı olarak biliniyor. Şimdilerde 32 yaşında olan Prenses Eugenie her ne kadar kraliyet ailesinin hareketli yaşantısında geri planda kalmış gibi görünse de aslında kendisi sahip olduğu unvanıyla farkındalık yaratmakta çok başarılı. Kendi düğününde kendi bedeni üzerinden farkındalık yaratan Prenses Eugenie'nin hayranları da onun bu dik duruşunu çok takdir ediyor.

Haberin Devamı

Prensesin sırtındaki mesaj gündemde: Utanmıyorum

PRENSES KARDEŞLERİN MÜCADELESİ

Prenses Eugenie'nin babası York Dükü Prens Andrew bundan birkaç sene önce taciz skandallarıyla sık sık gündeme geldi. O yıllarda bu olay o kadar büyük ses getirdi ki Kraliçe II. Elizabeth'in üçüncü çocuğu olan Prens Andrew, adının karıştığı taciz suçlamalarıyla annesi Kraliçe II. Elizabeth hayattayken Kraliyet'teki birçok unvandan men edildi. Kraliçe'nin cenaze törenini takip edenler Prens Andrew'ın bilinçli bir şekilde geri planda tutulduğunu apaçık bir şekilde gördüler. Prens Andrew'ın kızı Prenses Eugenie ise her zaman babaannesi Kraliçe II. Elizabeth'e olan bağlılığıyla tanınıyordu. Prenses Beatrice ve Prenses Eugenie'nin annesi ile babası onlar çok küçük yaştayken boşandı. Bu ayrılığın ardından prenses kardeşlerin küçük yaşta böylesine büyük bir sorunla mücadele etmesi Kraliçe II. Elizabeth'in torunlarına karşı çok daha hassas hale getirdi. İki kız kardeşin babalarının skandallarla dolu hayatları karşısında güçlü duruşlarını sürekli destekleyen Kraliçe her zaman torunlarıyla gurur duyduğunu belirtirken, Beatrice ve Eugenie da her defasında babaannelerini rol model aldıklarını paylaştı.

Haberin Devamı

Prenses Eugenie babannesinin hayır işlerindeki özenli duruşunu takdir ediyor, kendisi de bu yolda özellikle 'skolyoz' hastalığıyla mücadele edenler için çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve farkındalık çalışmaları yapıyordu. Bunların en başında ise kendi düğününde tüm dünyaya göstermekten çekinmediği 'Bedeninizle gurur duyun' mesajı var. Birleşik Krallık'ta her 1000 çocuktan 3 ila 4'ünü etkileyen skolyoz hastalığı Prenses Eugenie için çok önemliydi. Çünkü kendisi de 12 yaşındayken bir skolyoz ameliyatı geçirmişti. Verdiği bir röportajda, "Kraliyet Ulusal Ortopedi Hastanesi'nde gördüğüm bakım olmasaydı şimdi olduğum gibi görünemezdim, kambur olabilirdim" açıklamasında bulunan Prenses, kendisine uygulanan doğru tedavinin ne kadar önemli olduğunun birçok kez altını çizdi.

Omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyoz, anne karnında bebeğin gelişim sırasında ortaya çıkabiliyor. Doğuştan gelen skolyozun erken teşhis ve tedavisi ise hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor. Anne karnında başlayan skolyoz ilerleyici olması sebebiyle gövde ve akciğer gelişimini de ciddi şekilde etkiliyor, tedavi edilmezse akciğer sorunları nedeniyle yaşam süresini kısaltabiliyor. Günümüzde teknoloji ve tıptaki gelişmeler, hekimlerin tecrübesiyle bu ameliyatlar artık 1-1,5 yaş civarında yapılabiliyor.

Prensesin sırtındaki mesaj gündemde: Utanmıyorum

GELİNLİĞİNDEKİ MESAJ HÂLÂ KONUŞULUYOR

Sık sık çeşitli platformlarda skolyoz hastalığına dikkat çeken Prenses en büyük hamlesini kendi düğününde yaptı. 12 Ekim 2018 yılında işletmeci Jack Brooksbank'la dünya evine giren Prenses, gelinliğinin tasarımının 12 yaşında geçirdiği ameliyatın izi görünecek şekilde olmasını istedi. Prenses'in gelinliği ünlü modacı Peter Pilotto ve Christopher de Vos tarafından tasarlandı. Tamamen Prenses'in sırtını ortaya çıkarmak için tasarlanan bu gelinlik, üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ konuşuluyor.

Haberin Devamı

Kraliyet geleneklerini yıkarak duvak takmayan Prenses bu hareketiyle de kendisiyle aynı hastalığa sahip olanların utanmamaları gerektiğini söylerek onları cesatlendirmek için bedeni üzerinden bir mesaj verdi. Prenses'in bu tavrı hayranları tarafından çok olumlu yorumlandı. Öyle ki onun bu hareketini görenler hikâyesini herkesle paylaştığı ve mükemmelmiş gibi davranmadığı için ona minnettar olduklarını söylerek, yaptığının bir prensese yaraşır olduğunu yorumunu yaptılar.

Prensesin sırtındaki mesaj gündemde: Utanmıyorum

Prenses Eugenie, kendi düğününden önce de sonra da skolyoz hastalığı için farkındalık yaratma çalışmalarından hiçbir zaman vazgeçmedi. Yalnızca skolyoz değil, herhangi bir sebebe bağlı olarak bedenlerinde bir ömür bir izi taşımak zorunda olan herkese onunla barışık olmaları gerektiğini birçok kez vurguladı.

Prenses'in ünlü şarkıcı Selena Gomez'e de destek olduğu biliniyor. 2017 yılında böbrek nakli olan Selena Gomez ameliyat izinin belli olduğu bir fotoğrafı takipçileriyle paylaştı. Bazı takipçileri onun bu paylaşımı desteklerken, bazıları ameliyat izinin görünmesini eleştirdi. O günlerde Selena Gomez'in paylaşımından haberdar olan Prenses Eugenie de Gomez’in öz güvenle bedenini sergilemesinin çok güzel olduğunu belirterek, “Benzersizliğimizle gurur duyalım” açıklamasında bulundu.