Cadde PROSTATA KARŞI KABAK ÇEKiRDEĞi

PROSTATA KARŞI KABAK ÇEKiRDEĞi

02.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yaş ilerledikçe büyüyen nadir organlardan biridir prostat bezi. Bu büyümenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için ‘çinko’ zengini kabaktan yararlanabilirsiniz

PROSTATA KARŞI KABAK ÇEKiRDEĞi

Prostat, yalnızca erkeklerin sahip olduğu küçük bir salgı bezi. Rektumun üst kısmında yer alıyor ve spermlerin içinde yüzdükleri sıvıyı salgılıyor. Vücudun birçok bölümünden farklı olarak, prostat bezi, erkek yaşlandıkça büyüyor. Buna iyi huylu prostat büyümesi (İPB) adı veriliyor. Büyüme, 50 yaşında yüzde 50’ye yükseliyor ve her yıl artarak ilerliyor. Prostat bezi büyüdükçe idrar yoluna baskı yapmaya başlıyor. Bu da idrara çıkmayı zorlaştırıyor.

Haberin Devamı

İlaçların yan etkisi
Dr. James Duke, Pegasus Yayınları’ndan çıkan ‘Yeşil Eczane’ adlı kitabında, çok iddialı sözler sarf ediyor: “Bahse girerim ki, bitkisel tedaviye tabi tuttuğum prostat bezim, reçeteli prostat ilaçları ya da cerrahi müdahalelerle kontrol altına alınan prostat bezlerinden çok daha iyi çalışıyor. Reçeteli prostat ilaçları, para basma makinesi olma yolunda hızla ilerliyor. 1990’ların başlarında bu ilaçlardan birine ‘cüce palmiye, meyan kökü ve kabak çekirdeği’ gibi bitkisel ilaçlarla meydan okuduğumu ilan etmiştim. Buradan bir kez daha ilan ediyorum, içine birkaç şey daha ekleyerek, en yeni ilaçlardan çok daha ucuz ve çok daha güvenli bir formül elde edebilirim. Amerika’da prostat olan bir kişi, ilaç kullanımına yılda 800 dolar harcıyor. Bir yıllık cüce palmiye ve meyan köküne ise, bu rakamın ancak çok küçük bir parçası harcanır. Üstelik sentetik ilaçlar, libidoda azalma, boşalma sorunları ve ereksiyon kaybına neden olabiliyor. Tam tersine, bitkilerin bu tür sorunlara neden olduğunu söyleyen tek bir kaynak bile yok.”


PROSTAT BÜYÜMESİNİ ENGELLEYEN BİTKİLER
Balkabağı (Cucurbita pepo):
Erişkinlik döneminde, her gün bir avuç kabak çekirdeği yenilmesi önerilir. Kabak çekirdeğinin içerdiği yağ, güçlü bir diüretiktir; testosteronun dönüşmesini engelleyen ‘cucurbitacin’ adlı bir bileşik içerir. Yarım bardak kabak çekirdeğinde, 8 mg kadar çinko vardır. Ve çinkonun prostatı küçülttüğü ispatlanmıştır. Doğal şifacı Dr. Joseph Pizzorno ve Michael Murray, prostat tedavisi için her gün 60 mg çinko alınmasını öneriyor. Kabak çekirdeği, güçlü amino asitler olan alanin, glisin ve glutamik asit bakımından da zengin bir kaynaktır. Benzer amino asitleri içeren başka tohumlar da vardır. Bizon kabağı çekirdeği, yer fıstığı ve susam, glisin; badem, akceviz ve yer fıstığı glutamik asit bakımından zengindir.

Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra):
Meyan kökü, testosteronun dönüşmesini engelleyen iki bileşik içerir. Fakat, uzun zaman yüksek dozlarda kullanmak baş ağrısı, uyuşukluk, su tutulması, aşırı potasyum kaybı ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bir yıl boyunca her gün iki tane (60-125 gr) meyan kökünden yapılmış şeker yiyenlerde sorun çıktığı raporlar edildi. Ben denediğimde hiçbir yan etkiyle karşılaşmadım. Fakat bitkilerden yararlanmayı düşünüyorsanız, bir semptoma karşı tetikte olun ve eğer en ufak bir belirti görürseniz meyan kökü kullanımını derhal kesin.


ISIRGAN?OTU (Urtica dioica):
Araştırma sonuçlarına göre, ısırgan otu kökü özütü, prostat tedavisinde etkili sonuçlar vermiştir. Bir araştırmada, 60 yaş üzerindeki 67 erkeğe bir çay kaşığı ısırgan otu kökü özütü verildi. Sonuçta gece idrara kalkma ihtiyaçlarının gözle görülür oranda azaldığını görüldü. Alman herbalistler, prostat tedavisi için günde 2-3 çay kaşığı özüt alınmasını öneriyor.