Cadde Sahrap Soysal ile BAYRAM SOFRASI

Sahrap Soysal ile BAYRAM SOFRASI

01.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

.

Sahrap Soysal  ile BAYRAM  SOFRASI

AYRANLI BUĞDAY AŞI ÇORBASI    
MALZEME LİSTESİ    8 Kişilik, Hazırlama süresi: 15 dakikaPişme süresi: 40 dakika

2 su bardağı aşurelik buğday (dövme ya da gendime de denir)
1 yemek kaşığı köftelik ince bulgur
1 yemek kaşığı pirinç
10-12 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı kuru nane
1/2 yemek kaşığı kuru fesleğen
2 çay kaşığı kırmızı pul biber


HAZIRLANIŞI
Aşurelik buğdayı yumuşaması için bir gece önceden iki su bardağı suyla ıslatın.
Ertesi gün yıkanıp süzüldükten sonra 10 su bardağı ılık suyla birlikte orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, suyu kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca pirinç ve ince bulgur ekleyip 30-35 dakika, buğday iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın.
Diğer taraftan, yoğurt, yumurta sarıları ve unu derin bir kaba aktarın. Tel çırpacak ya da çatal yardımıyla malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpın.
Hazırlanan yoğurtlu karışımı, tenceredeki buğdayların üzerine aktarın. Tencereyi tekrar ocağın üzerine alıp çorbayı, orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın ve ılık hale gelmesini bekleyin.
Servis yapmadan önce üzerine kuru nane, kuru fesleğen ve kırmızı pul biber serpip karıştırın. Soğuk ya da ılık halde servise sunun.




ÜZÜMLÜ PERDE PİLAVI
MALZEME LİSTESİ  8 Kişilik, Hazırlama süresi: 15 dakika Pişme süresi: 25 dakika

1  adet hazır yufka
2 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan
25-30 gram tereyağı
1/2 su bardağı dolmalık kuş üzümü
1/2 su bardağı çekirdeksiz izmir üzümü
2 adet tavuk göğüs eti (haşlanmış ve küçük küçük dilimlenmiş olmalı.)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 su bardağı sıcak et, tavuk suyu



HAZIRLANIŞI
Pirinci sıcak tuzlu suda en az 40 dakika kadar bekletin. Kuşüzümü ve kuru üzümü yıkayıp aynı kaba aktarın. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip 30 dakika kadar bekletin.
Soğanları soyup tavla zarı formunda incecik doğrayın. Tereyağı ya da bitkisel margarini orta boy bir pilav tenceresinde eritip soğanı ekleyip sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak 5-6 dakika kavurun.
Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti, suyu süzülen üzümleri, dolmalık fıstık, yenibahar ve tuzu ilave edip 4 su bardağı sıcak suyu tencerenin kenarından aktarın. Pilavı kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin.
Diğer taraftan, fırına girebilecek 20-25 cm çapındaki bir tencereyi yumuşak margarinle yağlayın. Hazır yufkayı, fazlalıkları dışarıya sarkacak şekilde tencereye yerleştirin. Pişirdiğiniz pilavı düzgün bir şekilde yufkanın üzerine aktarıp yufkanın dışarıda kalan kısımlarıyla üzerini kapatın.
Pilavı 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında yufkanın üzeri iyice kızarıncaya dek, 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Fırından çıkardığınız pilavı servis tabağına ters çevirip servise sunun.



TAHİN SOSLU KARNABAHAR SALATASI
MALZEME LİSTESİ  4 Kişilik Hazırlama süresi: 20 dakika
 
1  adet orta boy karnabahar (yaklaşık 500 gr)
2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sirke (herhangi bir sirke türü kullanılabilir.)

SOS İÇİN
1/2 su bardağı tahin l 1/2 su bardağı ılık su 3 diş sarmısak l 1  adet limonun suyu l 3 yemek kaşığı yoğurt
2 çay kaşığı tuz l 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber  l 1 demet maydanoz

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI
Karnabaharın kök kısımlarını kesip atın, sapları ve çiçek kısımları çiçek buketleri şeklinde ayırın. Sapları ince ince dilimleyin.
10-15 su bardağı kadar suyu, büyük bir tencerede kaynatıp tuz ve sirke ekleyin. Karnabahar parçalarını kaynayan suya aktarıp iyice yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra süzün ve derin bir kaba aktarın.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; tahini derin bir kaba koyup sıcağa yakın haldeki ılık su üzerine aktarın. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırparak koyu ayran kıvamına getirin.
Üzerine limon suyu, yoğurt ve iyice dövülmüş sarmısaklar ilave edip çırpmaya devam edin. Tuz, kimyon ve kırmızı pul biber de katıp iyice karıştırın.
Hazırlanan akıcı kıvamdaki sosu, karnabaharın üzerine gezdirip iyice karıştırın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun. Bu salata, et ya da bulgurlu yemeklerin yanına çok yakışır.


DİLPEYNİRLİ FISTIKLI KADAYIF
MALZEME LİSTESİ   6 Kişilik  /  Hazırlama süresi: 20 dakika Pişme süresi: 35 dakika
4 su bardağı dolusu kadayıf 150 gr bitkisel margarin 200 gr dilpeyniri
1 su bardağı çekilmiş yeşil fıstık
ŞURUP İÇİN
2 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI
Şurubu hazırlamak için; tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte arada sırada karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan 4-5 dakika sonra ocaktan alın.
Diğer taraftan, kadayıfı bir tepsiye yayıp erittiğiniz margarinle iyice karıştırın.
Kadayıfın yarısını yağlanmış tek kişilik kalıplara sıkıştırarak yerleştirin. Üzerlerine rendelenmiş dilpeyniri koyup fıstık tozu serpiştirin.
Kadayıfın kalan yarısını da üzerlerine yerleştirip 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 30-35 dakika kadar pişirin.
İsterseniz kadayıfı tek kişilik kalıplarda değil, büyük fırın kabında da yapabilirsiniz.
İki yüzü kızaran sıcak kadayıfın üzerine soğumuş olan şurubu gezdirin. Taze kaymak ya da dondurmayla birlikte servise sunun.


PÜRELİ PİRZOLA TAVASI

MALZEME LİSTESİ  8 Kişilik  /  Hazırlama süresi: 20 dakika  /  Pişme süresi: 60 dakika
10-12 adet dana pirzola  l 1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 yemek kaşığı incecik kıyılmış taze biberiye
5 yemek kaşığı sıvıyağ l 1 adet orta boy kuru soğan
2 - 3 diş sarımsak l 1 çay kaşığı tuz

PÜRE İÇİN
6 adet patates l 25-30 gr bitkisel margarin l 1 yemek kaşığı un 
1 su bardağı süt l 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz, karabiber l 1 çay kaşığı tuz

Haberin Devamı

HAZIRLANIŞI
Sıvıyağı geniş bir tencerede kızdırıp pirzolaları kızgın yağda önlü arkalı 2-3 dakika pişirin.
Rendelenmiş soğanı ve pirinç tanesi büyüklüğünde kıyılmış sarımsakları ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Tuz, tane karabiber ve biberiyeyi de ekleyip kendi yağında 2-3 dakika daha pişirin.
Üzerine 2 su bardağı sıcak su aktarıp kısık ateşte, etler yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika daha pişirin.
Diğer taraftan, soyup dörde böldüğünüz patatesleri üzerine çıkacak kadar suda haşlayın. Robotta iyice çekerek püre haline getirin.
Margarin ve unu ayrı bir tencerede, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Sütü de azar azar ilave ederek karıştırın. Su kaynamaya başlayınca patatesi hemen ekleyip karıştırmaya devam edin.
Tuz ve rendelenmiş kaşar peynirini de katarak karıştırdıktan hemen sonra ocaktan alın. Püreyi kaşık yardımıyla servis tabağına yayıp üzerine pirzolaları dizdikten sonra biberiyeli et suyunu da gezdirin ve servise sunun.