Cadde SARAYDAN SOKAĞA HALKIN SOFRASI

SARAYDAN SOKAĞA HALKIN SOFRASI

20.05.2011 - 23:35 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Artun Ünsal’ın kaleme aldığı ‘İstanbul’un Lezzet Tarihi’ adlı kitap, Eski Yunan-Roma ve Bizans’tan başlayıp Osmanlı İmparatorluğu’ndaki zengin mutfak kültürünü günümüze kadar getiriyor. Kitaptan seçtiğimiz 6 lezzetli yemek tarifi sofralarınızı şenlendirecek nitelikte

SARAYDAN SOKAĞA HALKIN SOFRASI

Patatesli kaparili ahtapot yahnisi
(6 kişilik)
Malzemeler
* 1 adet (1/2 kg) dövülmüş ahtapot
* 2 adet iri patates
* 3 adet orta boy soğan
* 2 diş sarımsak
* 2 çorba kaşığı kapari turşusu
* 3 adet defne yaprağı
* 7 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
* 1 su bardağı su
* Karabiber, tuz

Hazırlanışı

Bir tencereye yıkanmış ahtapotu, su koymadan kısık ateşte 30 dakika pişiriniz. Bu arada, soğanları yarım ay şeklinde doğrayınız ve bir başka tencerede, 1 çorba kaşığı zeytinyağıyla yakmadan kavurunuz. Patatesleri soyup 2 cm. büyüklüğünde doğrayınız. Patates, sarımsak, tuz, karabiber, defne yaprağı, kapari, haşlanmış iri doğranmış ahtapotu ve suyu ekleyerek, orta ateşte 15-20 dakika daha pişiriniz. Kalan zeytinyağını üzerine gezdiriniz ve ılık olarak servis ediniz.

Zeytinyağlı kalamar dolması
(6 kişilik)

Malzemeler
* 14 adet ufak, dondurulmamış, taze kalamar (yaklaşık 750 gr.) n 1 adet iri soğan
* 2 adet yeşil sivri biber
* 1 adet büyük ve olgun domates
* 1/2 demet dereotu
* 1 çay kaşığı kekik
* 6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
* 125 gr. pirinç
* 1 su bardağı su
* 1 tatlı kaşığı karbonat
* Tuz, karabiber

Hazırlanışı
Bir gece öncesinden kalamarları kesiniz, başlarındaki sert ve püsküllü bölümü çıkartarak kenara koyunuz. İçlerini boşaltınız, etin içindeki saydam kıkırdağı ve dışındaki mor zarı alınız. Yıkadıktan sonra, bir kase içinde üzerlerini karbonatlı suyla örtünüz ve dolapta üç saat bekletiniz.
Dolma harcının hazırlanışı: Küçük doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleştiriniz. Pirinci ekleyip
5 dakika daha karıştırarak kavurunuz. Kıyılmış domates ve yeşil biber, tuz, karabiber ve suyun yarısını ekleyerek, suyunu çekinceye kadar pişiriniz. Bu harcı, kekik ve dereotunu katarak, kalamarların içine doldurunuz ve ağızlarını kafalarıyla kapatınız. Kalan suyu ekleyerek, kısık ateşte 50 dk. pişiriniz. Servis tabağında üzerine zeytinyağı gezdiriniz. Ilık veya dinlendirip soğuk servis ediniz, buzdolabına koymayınız.

Bıldırcın dolması
(6 kişilik)
Malzemeler:
* 8 adet bıldırcın
* 1 adet büyük soğan
* 1 avuç kuru İzmir üzümü
* 50 gr. iri dövülmüş ceviz içi
* 100 gr. pirinç n 50 gr. tereyağı
* 1/2 çay kaşığı tarçın n 1.5 su bardağı su
* Tuz,
*karabiber

Hazırlanışı:
Bir küçük tencerede, 30 gr. tereyağında küçük doğranmış soğanı pembeleştiriniz. Pirinci ekleyerek 5-6 dk. kavurma işlemini sürdürünüz. Üzümü, tuz, karabiber, tarçın ve 1/2 su bardağı suyu katınız. Kısık ateşte, pirinç suyunu çekene dek pişiriniz. Cevizi ekleyiniz. Bıldırcınları temizleyip yıkadıktan sonra gövde kemiğini derisini zedelemeden çıkarınız, hazırladığınız harçla içlerini doldurunuz. Bir tencerede 20 gr. tereyağını eritiniz ve bıldırcınların her tarafını kızartınız. 1 su bardağı suyu ekleyerek 10 dk. pişiriniz. Sıcak servis ediniz.

Koruklu fener balığı güveci
(6 kişilik)
Malzemeler:
* 1.5 kg dilimlenmiş fener balığı
* 2 adet soğan
* 3 adet olgun domates
* 1 diş sarmısak
* 1/2 demet maydanoz
* 1/2 demet tarhun otu
* 200 gr. koruk (olmamış ya da ekşi üzüm)
* 5 çorba kaşığı zeytinyağı
* Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Hazırlanışı:
Derin bir tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağında yarım ay şeklinde doğranmış soğanı pembeleştiriniz. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi, ezilmiş sarımsağı katınız. Elinizle sıktığınız koruk üzümü tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyerek 7-8 dakika kaynatınız.
2-3 cm. kalınlığında dilimlenmiş fener balığı, kıyılmış maydanoz ve tarhun otunu ekleyerek 20 dk. pişiriniz. Balıkları çıkarınız, sosu süzgeçten geçiriniz, tadını kontrol ediniz. Balıkları servis tabağına alıp, üzerini sosla kaplayınız. Kalan zeytinyağını üzerinde gezdirip sıcak servis ediniz.

Zeytinyağlı taze bakla
(6 kişilik)
Malzemeler
* 1 kg. bakla
* 1 adet soğan
* 6-7 sap taze soğan
* 1/2 demet dereotu
* 1.5 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı un
* 6 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1/2 bardağı su
* 1/2 kg yoğurt
* Tuz

Hazırlanışı
Baklaların uçlarını kesip ortadan ikiye bölünüz. Bir tencerede, küçük doğranmış soğanı bir çorba kaşığı zeytinyağında pembeleştiriniz. Baklaları, şeker. un, tuz ve su ekleyerek, orta ateşte
30 dakika pişiriniz. İnce doğradığınız taze soğanları ve kıyılmış dereotunun yarısını katarak 5 dakika daha pişiriniz. Ateşten alarak, kalan zeytinyağını ve dereotunu ekleyiniz. Soğuyunca servis tabağına alarak yoğurtla servis ediniz.

Midye salatası
(6 kişilik)
Malzemeler
* 1.5 kg. kabuklu iri midye
* 1 adet kırmızı soğan
* 1/2 demet dereotu
* 1 limonun suyu
* 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
* Tuz, biber

Hazırlanışı
Midyeleri üstlerini bir bıçakla kazıyıp iyice yıkadıktan sonra geniş bir tencereye koyunuz. Çok az su ekleyerek kuvvetli ateşte kabuklarının açılmalarını sağlayınız. Soğuduktan sonra, midyeleri kabuklarından çıkararak servis tabağına alınız. Bir kapta, zeytinyağı, limon suyu, kıyılmış dereotu, tuz ve karabiberi karıştırınız. Kırmızı soğanı yarım ay biçiminde ince ince doğrayınız ve midyeyle karıştırınız. Sosu üzerine döktükten sonra iki saat bekletiniz ve servis ediniz.