Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Marilena Evangelou’yu, Kıbrıs’ta kapılar açılmadan önce dikenli tellerden sonra haber peşinde koşarken tanımıştım. Geçtiğimiz gün Kuzey’de Yenidüzen gazetesinde bir yazısı dikkatimi çekti. Başlığı, ‘Bırakın Maraşlılar yüzsün’dü. Ki Maraş’a sınır olarak bilinen Derinya Plajı kullanıma açılacak. Bununla ilgili uzun zamandır bir tartışma var. Hatta dünyanın ‘ayrımcı’ tek plajı da denilebilir.

Neden mi? Kuzey Kıbrıs bir turizm ülkesi ama plaja girecekler listesine baktığınızda, “Yok artık” denilecek cinsten. Plaja girebilecekler, ‘Türkiyeli ve KKTC’li vatandaşlar...’ Diğerleri giremez. Neden dendiğinde ise yanıt: Plaja askeri bölgeden geçiliyor!

Haberin Devamı

Çözüm yerine...

Çözüm yollarını aramak yerine, ‘halka açılan’ plajın tüm halkların kullanımına sunulmaması çok absürt bir durum. Dünyanın gözünün ‘Maraş açıldı açılacak’ tartışmalarını dikkatle izlediği bir anda, halkların plajlara akan görüntülerinin hem psikolojik hem de siyasi artısının olacağını düşünüyorum. Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de, plajın açılmasından mutlu ancak ‘İlerleyen dönemde, bu ayrımın ortadan kalkabileceği’ mesajını veriyor. Görüntüde ‘asker plajlara girişi engelledi’ gözüküyor.

Las Vegas’ımız

Ancak siyasi iradenin bu konuda yeterli girişimleri, düzenlemeleri yapmadığını da biliyorum. Hassasiyetleri gidermek, siyasetin işi. Plajlar halklarındır. Maraş bölgesi de 1974’ten beri dünyanın en popüler turizm şehriydi. Bir Las Vegas’tı. Yeniden bir Las Vegas yolu açılıyor, açılacak. Böyle bir dönemde; bir sorun varsa çözüm adresi hükümettir. Soru net; bu tartışmalar devam ederken hükümet ve Mağusalı Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, bu konuda neden bir adım atmaz?

PSG’Lİ NEYMAR, BİR KKTC EDİYOR

AFP, Barcelona’dan, Paris St-Germain’e 222 milyon euroluk rekor ücretle transfer olan Neymar için bir grafik yapmış. Bu parayla neler alınır gibi... Arasında, Airbus uçaktan tutun da, yaklaşık bir milyon akşam Eiffel Towers’ta akşam yemeğine kadar birçok seçenek var. Neymar için verilen ücretin, kaç Kuzey Kıbrıs ettiğine baktım. Neymar’a ödenen ücret, bir KKTC ediyor. Yani bir futbolcunun transferiyle bir KKTC bütçesinde devlet kurulabilir.

Haberin Devamı

EİDE SORUNU, TATİLLE ÇÖZDÜ!

Espen Barth Eide, Kıbrıs’ta BM temsilcisi olarak görev yaptı. Üç yıl boyunca liderler arasında çözüm aradı ama bulamadı. Kıbrıs’ı çok sevmişti; denizini, doğal güzelliklerini.... Sosyal medyadan paylaştığı fotoğraflar da bunu gösteriyor. Eide için siyasi sorunu çözemedi ama tatil yapmanın keyfini çıkararak Ada’dan ayrıldı diyebiliriz.