Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel bir yazısında, “Turizm endüstrisi eğer iyi yönetilemiyorsa, çok kırılgan sonuçlar da ardı ardına gelebiliyor” diye bir cümle kullandı.

HAYAL VE GERÇEK
Haksız da değil. Turizm ve eğitim Ada’sı olan Kıbrıs’ta da bu cümleyi anlatan çok şeyle karşılaşıyoruz. Ülkeye giriş yapan ‘öğrenci ve asker’ sayısını ‘turist’ olarak kabul edecek bir anlayışla turizmi kalkındırma çabası var. Ülkede, 1.5 buçuk milyon turist hedefi koyuldu.

Bu açıklamayı da KKTC Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu yaptı. Tam bu açıklamanın yapıldığı bir dönemde, bir bakanımızla sohbet ediyor ve kahve içiyoruz.

Haberin Devamı

Bakan Bey, “Turizmde gidişat iyi değil, sadece açıklama yapılıyor ve gezilerle harcamalar yükseltiliyor” dedi. Gaziantep ve Antalya’da yapılan turizm tanıtım etkinliklerini eleştirdi.

Şaşırtıcı yaklaşım

Haksız da değil. Antalya’dan Kuzey Kıbrıs’a turist gelmesi, yani iki gün Antalya, iki gün Kıbrıs’ta kalması imkansız gibi; hem ulaşım hem maliyet hem de zaman açısından... Hiçbir turist, bir gün yolda geçecek süreci yaşamak istemez ki Antalya’yla Kuzey Kıbrıs’ı eş değer tutmak da ‘şaşırtıcı’. Antalya’nın sokakları, mekanlarıyla turiste karşı olan ilgisinin, yüzde 10’u Kuzey Kıbrıs’ta yok. Sokaklar ve tatil şehirleri dökülüyor. Yazıyoruz sürekli.

Bir Girne. Dünyanın sayılı şehirlerinden biri olabilirdi! Ama beton yığınına dönmüş bir yer haline geldi. Gaziantep’ten Kıbrıs’a gelenlerin yüzde 90’ı ‘çalışan’ ve ‘öğrenci’ kesimi. Antep’te yapılan ‘turizm’ etkinliği ne kazandırır ki? Turizm örgütleri, atılan tüm adımları eleştiriyor ama ‘sesleri’ de çıkmıyor.

Girne’den ev almayın!

Bir de Türkiye’nin ünlü isimleri Girne’de daire almak için yarışıyor. Vazgeçsinler, pişman olacaklar. Beton yığınları içinde, altyapısı yapılmamış, sokaklar delik deşik ve düzensiz bir şehirde yaşamayı seçmemeliler. Girne Limanı’ndaki kokuyu, oradaki çalışanların eğitim ve sicil kaydını dahi araştıramayacak bir yönetim anlayışından bahsediyoruz. Kıbrıs, el birliğiyle turizmde yok ediliyor. Girne ise en başta yok edilen şehir. Buna dur diyen var mı? Yok!

Haberin Devamı

Ankara’nın yolu

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bakanlık görevini alır almaz, ‘Turizmin başkenti’ Antalya’da temaslar yaptı. Yakından izledim. “Türkiye, turizm açısından da büyük hedefler ortaya koymak mecburiyetindedir” diye bir cümlesi var. Kuzey Kıbrıs da, büyük hedefler koyarak yoluna devam etmeli. Sayın Kurtulmuş’un bu vizyonundan yararlanılmalı. Ama projelerle Ankara’nın yolu tutulmalı. Her dönem tekrarlanan ve hiçbir getirisi olmayan etkinliklerle Ankara’nın da zamanı alınmamalı. Yoksa Antalya ‘hayal’, dökülen ‘Girne’ gerçek olur!