Cadde Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım

Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım

11.11.2008 - 10:55 | Son Güncellenme:

.

Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım

İZMİR İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Gülgün Çakmur, 6 ilçede hizmet veren “sigarayı bırakma poliklinikleri”nin büyük ilgi gördüğünü, Nisan ayından bu yana 641 kişinin başvurduğunu belirtti. Dr. Çakmur, “Sigarayı destek alarak bırakma başarısı kendi başına bırakanların 2-4 katı fazla oluyor” dedi.
Sigara sorununun Türkiye'nin en önemli ve en acil çözüm bekleyen sorunlarından biri olduğunu belirten Dr. Çakmur, halen ülkemizde yılda yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Gelişmiş ülkelerde sigara karşıtı kampanyaların etkisiyle sigara tüketiminin azaldığına, ülkemizde ise tüketimin giderek arttığına dikkat çeken Dr. Çakmur, şunları söyledi:
“Sigara ile mücadelede asıl başarı, sigaraya başlamanın engellenmesiyle sağlanacaktır. Ancak göz ardı edilmeyecek bir diğer gerçek, milyonlarca bireyin sigara içmeyi sürdürdüğü ve bu bireylerin yarısının gelecekte yakalanacakları hastalıklar nedeniyle zamanından önce ölecekleridir. Sigarayı bırakmak isteyenlere tıbbi yardım, tüm sağlık çalışanlarının görevidir. Bağımlılara en iyi desteğin uygulanabildiği merkezler, sigarayı bırakma poliklinikleridir. Bu polikliniklerimizde eğitim ve davranış tedavisinin yanında ilaçla tedavi uygulanıyor. Bu polikliniklerden yararlananların sigarayı bırakma konusundaki başarıları yardım almadan, kendi başlarına sigarayı bırakmak isteyenlerin çok üzerinde.”
Polikliniklere başvuran kişilere tütün ve mamüllerinin zararları, riskleri, pasif içicilik, bırakmanın yararları gibi konularda eğitim verildiğini belirten Dr. Çakmur, sonrasında ise yardım isteyen hastalarla birebir görüşme yapılarak tedavi planı oluşturulduğunu belirtti. Dr. Çakmur, “Kişinin nikotin bağımlılığının da derecesinin ölçüldüğü bu görüşmeden sonra tedavi başlıyor. Tedavi programı 4 ya da daha fazla seanstan oluşuyor. Hastalar sigarayı bırakma gününden sonraki ilk 15 gün içinde en az bir kere görülüyor. İzleyen üç ay, ayda bir kez ve daha sonra 3 ayda bir görüşmelerle 1 yıllık izlem tamamlanıyor. Daha sonraki süreçte kişi ne zaman ihtiyaç duyarsa polikliniğe başvurabiliyor. Ayrıca bu tedavi sürecinde hekimlerimiz, hastalarını telefonla arayarak durumlarını soruyor, destek veriyor. 6 ay önce polikliniklerimiz hizmete girdi. 641 kişi başvurdu, 421 kişi eğitim aldı, 144 seans eğitim uygulandı” dedi.
Dr. Çakmur, Bornova, Buca, Çiğli, Karşıyaka, Konak ve Tire'de açılan sigarayı bırakma polikliniklerine vatandaşların ilgi gösterdiğini, hizmetlerinin daha geniş kitlelere duyurulmasıyla başvuruların artacağına inandığını söyledi.