Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz pazar günü kadınlar, Kadıköy’de toplandı. Şilili kadınların dünyaya yayılan danslı protestosunun (La tesis) Türkiye ayağı olacaktı. Polisin müdahale ettiği dünyadaki tek gösteri, bizdeki oldu. Bizim akşam ana haber bültenleri nasıl görmüş diye baktım. Olayın farklı ayrıntıları vardı.

‘Sözleri değiştirmişsiniz’

Show TV, “Göstericiler şarkının sözlerini değiştirerek söyleyince, polis müdahale etti” başlığıyla haberi verdi. İspanyolca bildiği söylenen polisle, gösterici kadınlar arasındaki diyalog ekrana geliyordu. Polis, metni gösterip, “Ne diyor burada tecavüzcü sensin, öldüren sensin polisler, ben polisim, benim de eşim var, benim de annem var.” Bu arada alt başlıkta, ‘şarkının sözlerini çarpıttılar’ yazıyordu. FOX ise haberi, ‘Şiddete hayır diyenlere şiddet’ başlığıyla gördü. Polisin, “Devlet aleyhine yapmış olduğunuz söylemler suç teşkil etmektedir” anonsunun ardından, bir kadının şu sözleri veriliyordu: “Suç, korunmak için kapısına geldikleri zaman kadınları geri göndermektir. Tuba Aslan, 23 kez şikayetçi oldu ve öldürüldü. Gerekeni yaptınız mı? Yapmadınız. Yapmadığınızı söylemek mi suç?”

Haberin Devamı

Muhabir bant taktı

Kanal D muhabiri Meva Çoşkun, “La tesis’in yolunda bir tecavüzcü. Korktuk, sustuk, olmadı, bağırdık, çağırdık sesimize kulak veren olmadı. Tacize uğrayan, tecavüze uğrayan, şiddet gören kadınları görmeyenler işte bunu görsünler” diyerek, meydandaki kadınlarla birlikte siyah bandı gözüne taktı. Sonrası polis müdahalesinin ortasında kaldı ve haberine devam etti. “Dansla müdahalenin bir arada yaşandığı” yorumuyla verildi Star TV’de... Atv’de bu haber yoktu. TRT, başka ülkelerin sorunlarıyla uğraşıyordu.

Bu haber yoktu!

Dikkatimi çeken bir başka ayrıntı... Dünyadaki işsizlik ve ekonomik sıkıntılarla ilgili protesto gösterileri, bizim TV ekranlarında gösteriliyor. Yani haberdar oluyoruz Şili’de ne oldu, Hong Kong’da durum nedir, Paris grevi nasıl gidiyor diye... Geçtiğimiz pazar günü İstanbul Bakırköy’de geniş katılımlı bir meydan toplantısı vardı. Baktım, bir kanalın dışında çıt yok.