Cadde Tasarımıyla ışık saçtı

Tasarımıyla ışık saçtı

10.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yeşilköy'deki 'Kuyumculuk Fuarı' kapsamında düzenlenen 'Next Horizon' temalı '13. Mücevher Tasarım Yarışması'nda dereceye girenleri belli oldu. Ebru Demiral'ın 'Next Art' adlı özel tasarım bilekliği birinci seçilirken, Esra Erciyes’in 'Secret Of Eternity ‘Sonsuzluğun Sırrı‘ adlı özel tasarım kolyesi ikinci ve Sedra Mamou'nun 'Digi Wallet' adlı özel tasarım yüzüğü de üçüncü oldu.

İnsanoğlu dünyaya geldiği günden bu yana bir arayış içinde. Bazen gerçek mutluluğu, bazen huzuru, bazen gerçek aşkı ararken bezen de sonsuzluğun sırrını arayıp durdu. Hedefe ulaştı mı, ulaşır mı ya da ne zaman ulaşır bilinmez ama bu arayış süreci edebiyat eserlerinden, bilimsel ve sanatsal çalışmalara kadar birçok alanda kendisini gösterdi ve göstermeye devam ediyor. Özellikle de sonsuzluk arayışı, birçok sanatsal çalışmanın teması olarak karşımıza çıkarken, İstanbul Yeşilköy'deki CNR Fuar Merkezi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Kuyumculuk Fuarı da hafta sonu böyle bir tasarım takıya ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

İKİ KAVRAM

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl 13'üncü kez düzenlenen Mücevher Tasarım Yarışması'nda dikkat çeken tasarımlardan biri de Esra Erciyes'in Secret Of Eternity - Sonsuzluğun Sırrı adlı tasarım kolyesi oldu. Bitiş noktası şahdamar üzerinde Erciyes'in, denizanasının kendini tekrar doğurması sürecinden esinlenerek hazırladığı tasarımı iki kavramı temsil ediyor. Sonsuz yaşam döngüsü ve yaşam kaynağı olan su. Canlılığı temsil eden harekete vurgu yapılarak, kıvrımların kendi etrafında 360 derece dönmesiyle sonsuz döngü-doğum anlatılıyor. "Boynu saran kolyenin başlangıcı Dohrnii’yi temsil ederken aslında sonsuzluğun başlangıcıdır. Kolyenin bitiş ucu ise insanın yaşam kaynağı, şahdamarı üzerine gelecek şekilde tasarlandı. İnce dalların ucunda sonsuz enerjiyi ve saflığın mucizesini anlatan beyaz led ışıklar" kullanıldı.

Tasarımıyla ışık saçtı

Haberin Devamı

DENİZANASI İLE İNSANOĞLU ARASINDAKİ BENZERLİK

"Yaşamın bilimsel olarak daha uzun ve sağlıklı olması için bu denizanasından esinleneceğine inanıyorum ben. Denizanası ile insanoğlu arasında şaşırtıcı miktarda genetik benzerlik var. Zaten 1980’den beri de araştırması yapılan bir konu bu. Hastalıkları iyileştirmenin, hücrelerimizi yenilemenin şifresinin burada gizlendiğini düşünüyorum" diyen Erciyes, tasarımına ilişkin şunları söylüyor:
"İnsanoğlu sonsuz yaşamın sırrını aradı, şimdi ise varoluş bize yol gösteriyor. Dünya’nın oluşumunda göktaşlarından gelen su zerreleriyle başlamıştı yaşam ve su yaşamdır. Bugün okyanuslarda yaşayan bir denizanası türü olan Turritopsis Dohrnii bize yol göstermeye, sırrını paylaşmaya geldi. 4-5 mm boyutundaki Turritopsis Dohrnii, yaşamına Planula Larva olarak başlar. Polip evresine geçer ve görkemli görünümü Medusa evresine ulaşır. Bu döneminde herhangi bir sebepten zarar gördüğünde ya da yaşlandığında, varoluşumuzdan beri bulamadığımız sırrı gerçekleştirerek Polip evresine geri döner. Yani kendini kendinden doğurur. Böylelikle biyolojik olarak ölümsüzdür. Okyanus, ilk yaşam döngüsünde bize hayat verdi ve yaşamı öğretti. Şimdi ikinci ufuk çizgisinin başında ise bize ölümsüzlüğü veriyor. Belki de insanoğlu ölümsüzlüğe kavuşur."

Tasarımıyla ışık saçtı

Haberin Devamı

"SONSUZ IŞIK VEREN TAKILAR"

Erciyes, bu yarışmanın geleceğin mücevherinin tasarlandığı bir yarışma olduğunu belirterek, "Günümüz teknolojisinde olmasa da gelecekte bu takı sonsuz enerjiyle hareket edebilecek ve ışık saçacaktır. Pırlanta yerine led ışık kullanmamın sebebi gelecekte doğal pırlanta bulmamızın imkansızlaşacağı gerçeğidir. Labaratuvar elmaslarının kullanımı mümkün ama güneş ışığıyla sonsuz ışık veren mücevherlerin kullanımı daha mümkün olabilir" diye konuştu.

Tasarımıyla ışık saçtı

400 BAŞVURU

5-8 Ekim tarihleri arasında Kuyumculuk Fuarı kapsamında düzenlenen yarışmada, 400'den fazla başvurudan belirlenen 10 tasarımcının ürünleri bu yıl 13'üncü kez yapılan 'Mücevher ve Tasarım Yarışması'nda yarıştı. Araştırmacı Yazar Arsen Yarman; İnsan, İnovasyon Tasarımcısı Arzu Karpol, Altınbaş Mücevherat Yönetim Kurulu Üyesi ve Mevaris Kreatif Direktörü Fatoş Altınbaş, MER’S Kurucu Ortakları Meral Tahincioğlu Peltekçi ve Aylin Tahincioğlu gibi isimlerin yer aldığı jürinin titiz çalışması sonucunda Ebru Demiral'ın 'Next Art' adlı özel tasarım bilekliği birinci, Esra Erciyes'in Secret Of Eternıty' adlı özel tasarım kolyesi ikinci ve Sedra Mamou'nun 'Digi Wallet' adlı özel tasarım yüzüğü de üçüncü oldu.