Gündem ‘Yasal hırsız’ da Sarıyer’de yakalandı

‘Yasal hırsız’ da Sarıyer’de yakalandı

04.12.2023 - 06:56 | Son Güncellenme:

Rusya’da faaliyet gösteren “Yasal Hırsız” isimli suç örgütünün mensuplarından, mavi bültenle aranan Çeçen asıllı Shamil Amirov, İstanbul’da yakalandı.

FERİT ZENGİN/HABER MERKEZİ- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından duyurduğu operasyon İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ekiplerince düzenlendi. Rus Emniyeti ve Interpol’un bildirimiyle birkaç ay önce Türkiye’ye girdiği ve İstanbul’da saklandığı bilgisi edinilen Amirov’un saklanabileceği adresler üzerinde çalışma yapan ekipler, geçtiğimiz aylarda birçok uluslararası suç örgütü mensubu ve elebaşının yakalandığı Sarıyer-Zekeriyaköy hattında arama çalışması yaptı. Yapılan alan daraltma çalışmaları sonrasında Amirov’un Sarıyer’de bir otelde kaldığı belirlendi. Amirov önceki gün yakalanarak gözaltına alındı.

Haberin Devamı

“Suç örgütü üyesi olmak” ve “dolandırıcılık” suçlarından hakkında Interpol tarafından mavi bültenle yakalama kararı çıkarılan Amirov’un, Rusya’da faaliyet gösteren Yasal Hırsız (vor v zakone/thief in law) isimli çetenin mensubu olduğu ve işlemlerinin ardından Rusya’ya iade edileceği öğrenildi.

Nasıl giriş yaptı?

Yurda nasıl giriş yaptığı araştırılan Amirov’un mensubu olduğu çetenin adı ise eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve ilgili diasporalarda organize suç ortamında elit bir konuma sahip olan ve alt düzeydeki üyeler üzerinde gayriresmi yetkisi bulunan profesyonel suçlularca kullanılan bir unvandan geliyor.

Suç örgütlerinin adresi oldu

Amirov’un yakalandığı Sarıyer-Zekeriyaköy hattında son bir yılda yakalanan suç baronlarının bazıları ise şunlar:

Haberin Devamı

*BARON BORİS: Avrupa’nın en çok aranan 45 suçlu listesinde yer alıyordu. Kavaka çetesinin yöneticisi “Boris” lakaplı Zeljko Bojanic, 6 Kasım 2022’de Zekeriyaköy’de yakalanmıştı.

*COMANCHERO LİDERİ: Avusturalya’daki uyuşturucu çetelerinden Comanchero’nun lideri Duax Ngakuru, 17 Ocak 2023’te yine Zekeriyaköy’de yakalanmıştı. Zanlının uyuşturucu trafiğini ve yaklaşık 100 milyon dolarlık bir para akışını yönettiği öne sürülmüştü.

*URFİ ÇETİNKAYA: Uyuşturucu imali ve ticareti suçundan kırmızı bültenle aranan ve hakkında 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Urfi Çetinkaya (74), 11 Nisan’da İstanbul’da beş adamıyla birlikte Zekeriyaköy’de bir evde yakalanmıştı.