Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dinleyicilerin yıllardır benimsediği isim Gönül Dostu Şener, 20 yılı aşkın süredir mikrofon başında... “Evime döndüm” dediği yıllar önceki radyosu, Kral FM’den dinleyicilerine seslenmekten oldukça memnun olan radyocu, ‘Türkiye’yi Uyandıran Adam’ olarak yeni güne “Merhaba” diyor. Yılların birikimi sayesinde ‘Gönül Dostu’, unvanını alan radyocu, sabahları kocasıyla kavga eden, patronuna kızan, sevgilisinden şüphelenen ve iş arayan dinleyicileriyle dertlerini paylaşıyor. Radyoculuğunun ilk dönemlerini konuştuğumuz Gönül Dostu Şener, o zamanların çok farklı olduğunu söyledi ve özlemlerini şöyle anlattı: “O zamanlara dair en çok özlenen şeyler radyoya gelen çuval çuval mektuplar. Dinleyenlerin evladı gibi radyosuna sahip çıkması, telefon hatlarının kilitlenmesi, bize ulaşamayıp santrali esir almaları. Ve rulo rulo uzayan fakslar... En güzeli de mektupların içinden çıkan küçük hediyeler. Sanatçısından radyocusuna, tiyatrocusundan, dizi oyuncusuna, hiç kimse ulaşılmaz değil diyen Şener, “Bizleri var eden halkın sevgisidir. Eski dinleyici ve hayranım, şimdiki kayınvalidem bunun en güzel ispatıdır” dedi. Gönül Dostu Şener’i 07.00 ve 09.00 saatleri arasında İstanbul 92.0 Kral FM’den dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Uzun yıllardır mikrofon başındasınız hâlâ aynı heyecanı hissediyor musunuz?
Kesinlikle her gün aynı heyecanı hissederim. Ne zaman ki heyecanınızı kaybedersiniz, işte o zaman dinleyenlerinizi de kaybedersiniz. Örneğin, yeni bir şarkı dinlediğim zaman ya da yeni bir bilgiye sahip olduğum zaman “Yarın olsa da mikrofonun başına geçip bir an evvel dinleyenlerimle bunları paylaşabilsem” diye düşünür ve heyecanlanırım.
Mikrofon başına ilk geçtiğinizde neler yaşamıştınız?
İçimin titrediğini hatırlarım. Bundan 23 sene önce, çok ünlü bir söz yazarı ilk çalıştığım radyonun müzik direktörüydü ve bana “Senden hiçbir şey olmaz” demişti, hiç unutmam. O ayrıldı, sonra ben o radyoda müzik direktörünün yardımcısı oldum. Bambaşka bir duyguydu ilk günlerde tattığım. Konuşacaklarımı önce kağıda döker, biraz çalışırdım. Şimdilerde ise programı tamamen doğaçlama yapıyorum.
O dönemlere dair özlediğiniz neler var?
Çok şey var. En çok özlenen o zamanlar radyoya gelen çuval çuval mektuplar... Dinleyenlerin yeni sahip oldukları evladı gibi radyosuna sahip çıkması. Telefon hatlarının kilitlenmesi, bize ulaşamayıp santrali esir almaları. Ve rulo rulo uzayan fakslar, en güzeli de mektupların içinden çıkan küçük hediyeler...
Sizce teknolojinin ilerlemesi radyonun ruhuna zarar verdi mi?
Teknoloji hayatın her dalında faydalı da olmuştur zararlı da. Radyo yayınları küçük bir odadan vericiye oradan Çamlıca’daki yayın direğine, ardından dinleyenlere ulaşırdı.
Şimdi internet, uydu ve cep telefonları sayesinde çok rahat ulaşıyoruz. Bu bize, dinleyenlere kolay ulaşmamızı sağlarken, bu mesleğe gönül vermiş yeni radyo programcılarını da kolaylığa itti. Artık internette yayın yapan birçok radyo ve yayıncı var. Teknoloji hem güzel, hem zararlı.
Programlarınızda yeniliklere ayak uyduruyor musunuz?
Zamana ve yeniliklere uyum sağlamak için devamlı araştırmalar yapar, halkı yakından takip ederim. Her gün mutlaka genel kültür, güncel ve ilginç sorular sorar, dinleyenlerimin gündemi yakından takip etmelerini sağlarım. Yeni şarkılar beni motive eder, istek şarkılara yer vermem. Sabah programımda kesinlikle hareketli şarkılar çalarım, çünkü güne güzel ve mutlu başlaması için herkesin uyanması lazım.
Sabah programının zorlukları var mı?
20 yılı aşkın bir süredir hafta içi her sabah 05.00’de kalkıp yayına gelmek kolay değil. Artık hiç zorlanmıyor, zevk alıyorum. Birçok kişi sabah erken uyanmayı sevmez, hatta bu yüzden radyo yayınını bırakanları bilirim. Sabah insanlar işe ve okula giderken uyku sersemi halinde yola çıkarlar. İşte burada devreye siz giriyorsunuz. Önce kendinizi, sonra o canlı halinizle dinleyenleri uyandırıyorsunuz. Her gün duyduğum en güzel cümle şu oluyor: “Sabah sabah bu enerjiyi nerden buluyorsun.“
Yıllar sonra tekrar Kral FM’desiniz kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Başladığınız yere dönüş yapmak, her zaman başarısızlık değilmiş bunu anladım. Evime geri döndüm. Kral FM’e dönüşümün en büyük nedeni, başarılı bir radyocu olmam ve elbette ki Kral Grubu Medya Başkanı ve eski dostum Gezegen Mehmet’tir. Kral FM şu an Türkiye’nin en çok dinlenen radyosu... Sesimin çok uzaklara hatta tüm dünyaya ulaştığını bilerek ve hissederek yayın yapmak, tarifi olmayan bir keyif.
Aynı zamanda dinleyicilerle iletişimi kuvvetli radyoculardansınız...
Bir nevi Güzin Abla’nın erkek versiyonu olarak Güzin Ağabey değil de ‘Gönül Dostu’ olarak onlarla her şeyi paylaşıyoruz. Sesinizdeki sıcaklık cana yakınlığınız ve alçak gönüllü oluşunuz onları size biraz daha yaklaştırıyor. Bir de siz kendi ailenizle ilgili yayında bir şeyler paylaşınca onlar da çözülüp size açılıyorlar.
Kocasıyla kavga eden, patronuna kızan, sevgilisinden şüphelenen, bir kıza çıkma teklif etmek isteyen, hastasına şifa için dua isteyen, iş arayan hatta borç para bile isteyenlerle karşılaştım.

Haberin Devamı

‘Teknolojideki yenilikler radyocuları kolaylığa itti’

Haberin Devamı

‘Siz hiç radyo izlediniz mi’?
Müzikle de ilgilendiğinizi biliyoruz, bu aralar yeni çalışmalar var mı?
Müzik hayatımın en önemli parçası ama bu aralar biraz ara verdik. Benimle birlikte üç radyocu (Hopdedik Ayhan, Afrikalı Ali ve Erkan Koç) bir araya geldik bir grup kurduk, çok da eğlendik. Sonra bizim asıl işimizin radyo ve gösteri olduğuna karar verdik ve “Siz hiç radyo izlediniz mi?” dedik. Yıllardır radyoda ve normal yaşantımızda biriktirdiğimiz en tatlı ve komik anılarımızı yine bu üç radyocu arkadaşımla beraber sahnelemeye karar verdik. Türkiye genelinde gösterilere gidiyoruz, amacımız bu gösteriyi yurt dışına taşımak, umarım başarırız.