Cadde YEMEKLERiN PÜSKÜLLÜ LEZZETi SOĞAN

YEMEKLERiN PÜSKÜLLÜ LEZZETi SOĞAN

02.01.2014 - 19:29 | Son Güncellenme:

Soğan, Türk mutfağında özel bir yere sahip. Hem yemeği pişirirken, hem yemeklere eşlik ederken lezzeti tamamlar. Sağlık açısından da mucizevi özellikleri var. Neredeyse her derde devadır...

YEMEKLERiN PÜSKÜLLÜ LEZZETi SOĞAN

Soğan, Türk mutfağında özel bir yere sahip. Hem yemeği pişirirken, hem yemeklere eşlik ederken lezzeti tamamlar. Sağlık açısından da mucizevi özellikleri var. Neredeyse her derde devadır...

Haberin Devamı

Soğan, Çin tıbbından Antik Yunan’a, Eski Mısır’dan günümüze özellikle sağlık ve bağışıklık sistemini güçlendirmek adına kullanılır. Hatta Büyük İskender, askerlerini güçlendirmek için onlara bol bol soğan yedirirmiş.

YEMEKLERiN PÜSKÜLLÜ LEZZETi SOĞAN

MİLFÖYLÜ SOĞAN ÇORBASI
Malzemeler (6 kişilik)
- 5 adet kuru soğan (ay şeklinde doğranmış)
- 3 çorba kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 çorba kaşığı un
- 4 diş sarımsak
-3 çorba kaşığı sirke
-5 su bardağı et suyu
- 1.5 su bardağı süt
- 1 adet defne
- 1 çorba kaşığı kekik
Üzeri için
- 6 adet milföy hamuru
-1 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı
: Soğanları ve tereyağını tencereye koyun ve 20 dakika soğanlar kahverengi, karamel kıvamına gelinceye kadar kavurun. Sirke ve toz şekeri ekleyerek 1-2 dakika çevirin. Unu ekleyin ve kavurmaya devam edin. Sarımsakları ve defneyi koyun. Et suyunu ilave ettikten sonra 15 dakika pişirin. Ateşi kapatınca kekiği ve sütü koyun. Çorbaları fırına dayanıklı kaselere, porsiyonlara bölerek paylaştırın. Kaselerin üzerini milföy hamurlarıyla kapatıp yumurta sarısı sürün. 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin ve sıcak servis edin.

Haberin Devamı

YEMEKLERiN PÜSKÜLLÜ LEZZETi SOĞAN

SOĞANLI TART
Malzemeler (6 kişilik)


Hamur için:
- 2 su bardağı un
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
-1 adet yumurta
-8 çorba kaşığı tereyağı
-2 çorba kaşığı soğuk su

Harç için:
- 1 demet taze soğan
-1 adet kuru soğan
- 2 adet pırasa
-1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- Yarım demet maydanoz
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet yumurta
-Tuz, karabiber

Harcın hazırlanışı: Zeytinyağında kuru ve taze soğanı, pırasayı soteleyin. Doğranmış maydanoz, peynir ve baharatı ekleyerek karıştırın. Harç soğuyunca yumurtayı ekleyip birbirine yedirin.
Yemeğin hazırlanışı: Unun ortasını havuz gibi açıp, tüm malzemeyi ekleyerek sert kıvamda bir hamur hazırlayın. Sonra üzerini kapatarak, 30 dakika buzdolabında bekletin ve tart kalıbını yağlayın. Hamuru yaklaşık yarım parmak kalınlığında açarak kenarları yukarı gelecek şekilde kalıba yerleştirin. Hamuru kabarmaması için çatalla delin. Üzerine yağlı kağıdı keserek yerleştirin. Ağırlık yapması için yağlı kağıt üzerine 1 su bardağı kuru fasulye koyun. 160 derecede ısıtılmış fırında hafifçe pembeleşene kadar hamurunuzu pişirin. Harcı üzerine boşaltın ve tekrar fırına koyarak kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek servis edin.

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞLI & AYVALI SOĞAN DOLMASI
Malzemeler (6 kişilik)

- 6 adet kuru soğan
Harç için
- Yarım su bardağı pirinç
- Yarım ayva
-1.5 çay bardağı zeytinyağı
-Yarım demet taze nane
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Soğanların kabuklarını soyun ve püsküllü kısmından kesin. Soğanların ortasını oyun ve çıkan kısımları ince ince doğrayın. Zeytinyağında kıyılmış soğanları kavurun. Pirinci ekleyin ve 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine 1 bardak su koyup, suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış yeşillikler, küp doğranmış ayva ve baharatı ekleyerek karıştırın. Soğanların içini harçla doldurarak tencereye dizin. Üzerine yarım bardak su koyun ve kısık ateşte soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis edin.

Haberin Devamı

YEMEKLERiN PÜSKÜLLÜ LEZZETi SOĞAN

ÜÇ SOĞAN YAHNİSİ
Malzemeler (6 kişilik)

-700 gr. dana kuşbaşı
-3 çorba kaşığı tereyağı
-1 adet kuru soğan
- 1 adet kırmızı soğan
-2 adet pırasa
-Yarım demet taze soğan
-1 adet havuç
-1 adet patates
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 3 çorba kaşığı pekmez
- 2 çorba kaşığı sirke
-1 tatlı kaşığı kekik
- Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Etleri kendi suyunu çekene kadar kavurun. Üzerine 1.5 bardak su koyun ve tekrar suyunu çekene kadar pişirin. Tereyağını ekleyin ve etleri kızartın. Doğranmış soğanlar, salça ve pırasayı ilave edip kavurun. Sirke, pekmez ve 1 bardak su ilave edin. Yahniyi yarım saat pişirin. Havuç ve patatesi ekleyin. Baharatla beraber yarım saat pişirip servis edin.

YEMEKLERiN PÜSKÜLLÜ LEZZETi SOĞAN

BİBERLİ ÇITIR SOĞAN
Malzemeler (6 kişilik)
- 2 adet kuru soğan
- 1 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı un
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
-1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
-1 adet yumurta akı ve sarısını ayırın
- 1.5 su bardağı sıvı yağ

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Yumurtanın sarısını ve sütü çırpın. Un, kabartma tozu, tuz ve biberi harmanlayın. Süt ve unlu karışımı birleştirin. Karışımı pürüzsüz olana kadar karıştırın. Ayrı bir kasede yumurta akını köpürene kadar çırpın ve yavaşça karışıma yedirin. Soğanın kabuklarını soyun. Yarım parmak kalınlığında dilimleyin. Soğan dilimlerini halkalar halinde ayırın. Halkaları karışıma batırın ve iyice bulayın. Kızgın sıvı yağda kızartarak sıcak servis edin.