Cadde Yüzyılı saran hamur kokusu

Yüzyılı saran hamur kokusu

15.05.2013 - 19:13 | Son Güncellenme:

Sizi şehrin ara sokaklarına götürüyoruz. Müdavimlerinin yıllardır yaşattığı ama çoğu insanın bihaber olduğu İstanbul fırınlarıyla tanışmanız için... Kimi yüzyılı geride bırakmış bu fırınlarda sanki zaman donup kalmış...

Yüzyılı saran hamur kokusu

Evin Unlu MamülleriBalat ve Fener arasında yer alan bu fırın neredeyse bir asrı geride bırakmış. İki katlı fırın binasının üstünde yazan Osmanlıca tarih, ne denli eski bir yer olduğunun ilk ipucusunu veriyor. Çünkü orada 1923 tarihini göreceksiniz. Fırının ilk sahibi Rumlarmış. 1960’larda Rumlardan Karabüklü Mehmet Evin burayı devralmış ve o gün bugündür bu mirası yaşatmaya uğraşmış. Evin’den mutlaka galeta almalısınız. Özellikle fırından çıkış anına denk geldiyseniz sıcak galetaların tadına bakmanızı öneririz. Galeta çeşitleri (10 TL), kuru pasta (16 TL), çay kurabiyesi (14 TL), un kurabiyesi (16 TL) en çok talep gören seçenekler arasında.
Tel: 0 212 524 86 11

Galata Simitçisi

Karaköy’de Mumhane Caddesi’nde bulunan Galata Simitçisi’nin yepyeni bir görüntüsü var, lakin bu kutu gibi fırının mazisi 1980 yılına uzanıyor. En ünlü spesiyali, 1 TL’den satılan simidi. Odun ateşinde pişen bu mamulü gün içinde birçok kez yakalamanız mümkün. Galata Simitçisi’nin kurucusu Zeki Sami Özdemir. Kardeşi Mehmet Özdemir’se hem fırını harlıyor hem de simitleri elleriyle pişiriyor.
Tel: 0 212 244 77 75

Yedi-Sekiz Hasan Paşa Fırını
Beşiktaş’ın en baba yeme-içme adreslerinden Yedi-Sekiz Hasan Paşa Fırını, aynı zamanda İstanbul’un kült adreslerinden biri. İçeriye girince sol tarafta yarı zemin tezgah karşılıyor sizi. Bu hali bile orijinal olmasına yeten fırında, ürünlerin bulunduğu bölümdeki büyük Atatürk portresi gözlerden kaçmıyor. Dükkan, her köşesiyle nostaljik. Hasan Paşa Fırını’nda fatura kuyruğu gibi uzun kuyruklar oluyor. En büyük rağbetse çay kurabiyeleri (16 TL), krik krak (12 TL), Selanik gevreği (24 TL) gibi çeşitleri oluyor.
Tel: 0 212 261 97 66

Tarihi Salma Tomruk Ekmek Fırını
Nev-i şahsına münhasır fırınlarından birisi olan bu müessese, adını bulunduğu Fatih’teki Salma Tomruk Sokak’tan alıyor. İçeriye girdiğinizde klasik bir fırınla karşılacaksınız. Ön tarafta ekmek rafları, arka taraftaysa gürül gürül yanan bir odun fırını bulunuyor. 1950 yılından beri hizmet veren fırının en büyük müşterisi mahalleliler. Bütün ekmekleri tadılası, lakin tandır ekmeğini denemenizi öneririz. Fiyat 1 TL.
Tel: 0 212 525 37 53

Haberin Devamı

Yüzyılı saran hamur kokusu
Tarihi Oktay Kurabiye Fırını
Beşiktaş’ın en eskilerinden birisi, şu an yeni bir görüntüsü var ama siz bakmayın neredeyse 100 yılı devirmek üzere. 1934 yılında kurulan Oktay Fırını’na girer girmez çay kurabiyelerinin kokusu yüzünüze vuruyor. Fırının işletmeciliğini şu an üçüncü kuşak İsmail Oktay üstleniyor. Diğer fırınların aksine burada oturup çay keyfi yapma imkanınız da var. Fırnın önünde 4-5 masalık bir oturma bölümü yer alıyor. En ünlü spesiyalleri arasında acıbadem (22 TL), coco
(22 TL) ve un kurabiyesi (16 TL) bulunuyor.
Tel: 0 212 258 88 92

Çarşı Petek Fırını
Kadıköy’de yer alan Petek Fırını, Kadıköy Çarşısı’na yolu düşen herkesin mutlaka dikkatini çekmiştir. Rehberimiz içinde en genç adres olan bu Çarşı Petek Fırını
30 yaşında. Lakin serüveni bu 30 yılla sınırlı değil. Üçüncü kuşak işlet-meciler Rıfat ve Ali Güney’in dedesi fırının hemen yanındaki ‘corner’ tadındaki küçük dükkanda başlamış fırıncılık işine. 1950’li yıllarda bu küçük ekmek dükkanından geçimini sağlamış aile. Petek Fırını hem ek-mek çeşitleri hem de unlu mamuller konusunda iddialı. Tahıllı yaprak galeta (25 TL), anasonlu yaprak galeta (25 TL), kepekli tuzsuz leblebi (15 TL) enfes seçenekler arasında.
Tel: 0 216 345 17 00

Yüzyılı saran hamur kokusu
Tarihi Merkez Pasta FırınıSamatya Meydanı’na inen merdivenlerin hemen karşısında bulunan Tarihi Merkez Pasta Fırını 1951’den bu yana hizmet veriyor. Bugün üçüncü ve dördüncü kuşak işin başında. 150 yıllık bir binada hizmet veren fırının enerjisi insanı anında yakalıyor. Her şeyden önce çok samimi birer ev sahibi olduklarını belirtmeliyiz. Özellikle üçüncü kuşaktan Ergün Salaş’ın hem işine olan aşkı hem de müşterilerine karşı tutumu gözden kaçmıyor. Burası aynı zamanda yüzyıllardan beri süregelen bir ritüelin de önemli bir temsilcisi. Paskalya döneminde semti saran sakız ve mahlep kokusunun kaynaklarından birisi bu fırın. Onca yıl paskalya çöreği yapma konusunda uzmanlaşmışlar. Birçok Samatyalı Ermeni vatandaşımız Paskalya bayramında bu fırının kapısını çalıyor ve çörek sipariş ediyor. Bir diğer uzmanlık alanları da çay kurabiyeleri. Başka semtlerde oturan birçok insan bu fırına yolunu düşürüp kurabiye satın alıyor. Anasonlu galeta (10 TL), acıbadem (25 TL), beze ve gevrek (2 TL) diğer ilgi gören ürünler arasında. Tel: 0 212 585 13 25

Tarihi Asmalı Simit Fırını

Fatih Salma Tomruk Sokak’ta yer alan fırının yola paralel cam vitrinine bakınca buraya bir kadın eli değmiş diyorsunuz. Ki doğru, içeriye girer girmez sizi aynı zamanda fırının kurucusu olan Halil Özen’in kızı Songül Çetin karşılıyor. Hakikatli bir misafirperver olduğunun altını çizmeliyiz. Asmalı Simit Fırını, 1953 yılında kurulmuş. Sadece Fatih’ten değil başka semtlerden de gelip alışveriş yapan müşteriler var. En ünlü spesiyalleri tatlı ve tuzlu çay kurabiyeleri, özellikle tatlı olanı tadınca mest olacaksınız. Kalp şekline benzeyen bu kurabiye basit bir tadın nasıl iyi olabileceğine güzel bir örnek. Tüm kurabiye çeşitleri 15 TL. Bir diğer ilgi gören spesiyaliyse simitleri. Onlar da 1 TL. Tel: 0 212 531 24 60

Haberin Devamı

Çengelköy Has Ekmek
Çengelköy’ün 160 yıllık fırını, yaşayan bir müze gibi. Çınaraltı kahvesine çaya g

Yüzyılı saran hamur kokusu
elenler için buraya uğramak zaruri. Zira biraz eğilerek vezne benzeri küçük pencereden sıcak ve çıtır simit alınır, sonra da Boğaz manzarasına nazır çay-simit ritüeli gerçekleştirilir. Has Ekmek’in başında İsmail Erbahar bulunuyor. En önemli spesiyali simit 1 TL.
Tel: 0 216 321 76 32

Haberin Devamı

Kireçburnu FırınıKireçburnu’nda yer alan fırın 1957 yılında kurulmuş. Hem nefis Boğaz manzarası var, hem de çayı güzel. Tabii bu ikilinin eşlikçisi enfes lezzetler sunuyorlar. Özellikle halka tuzlular (4 TL), kirik kırak (5 TL) ve börek çeşitlerine (26 TL) ilgi çok. Tel: 0 212 262 10 59