15.05.2013 - 19:13 | Son Güncellenme:
Yazı A. Sami Özbudak Foto: Melis Kayac
Evin Unlu MamülleriBalat ve Fener arasında yer alan bu fırın neredeyse bir asrı geride bırakmış. İki katlı fırın binasının üstünde yazan Osmanlıca tarih, ne denli eski bir yer olduğunun ilk ipucusunu veriyor. Çünkü orada 1923 tarihini göreceksiniz. Fırının ilk sahibi Rumlarmış. 1960’larda Rumlardan Karabüklü Mehmet Evin burayı devralmış ve o gün bugündür bu mirası yaşatmaya uğraşmış. Evin’den mutlaka galeta almalısınız. Özellikle fırından çıkış anına denk geldiyseniz sıcak galetaların tadına bakmanızı öneririz. Galeta çeşitleri (10 TL), kuru pasta (16 TL), çay kurabiyesi (14 TL), un kurabiyesi (16 TL) en çok talep gören seçenekler arasında.
Tel: 0 212 524 86 11
Galata Simitçisi
Karaköy’de Mumhane Caddesi’nde bulunan Galata Simitçisi’nin yepyeni bir görüntüsü var, lakin bu kutu gibi fırının mazisi 1980 yılına uzanıyor. En ünlü spesiyali, 1 TL’den satılan simidi. Odun ateşinde pişen bu mamulü gün içinde birçok kez yakalamanız mümkün. Galata Simitçisi’nin kurucusu Zeki Sami Özdemir. Kardeşi Mehmet Özdemir’se hem fırını harlıyor hem de simitleri elleriyle pişiriyor.
Tel: 0 212 244 77 75
Yedi-Sekiz Hasan Paşa FırınıBeşiktaş’ın en baba yeme-içme adreslerinden Yedi-Sekiz Hasan Paşa Fırını, aynı zamanda İstanbul’un kült adreslerinden biri. İçeriye girince sol tarafta yarı zemin tezgah karşılıyor sizi. Bu hali bile orijinal olmasına yeten fırında, ürünlerin bulunduğu bölümdeki büyük Atatürk portresi gözlerden kaçmıyor. Dükkan, her köşesiyle nostaljik. Hasan Paşa Fırını’nda fatura kuyruğu gibi uzun kuyruklar oluyor. En büyük rağbetse çay kurabiyeleri (16 TL), krik krak (12 TL), Selanik gevreği (24 TL) gibi çeşitleri oluyor.
Tel: 0 212 261 97 66
Tarihi Salma Tomruk Ekmek Fırını
Nev-i şahsına münhasır fırınlarından birisi olan bu müessese, adını bulunduğu Fatih’teki Salma Tomruk Sokak’tan alıyor. İçeriye girdiğinizde klasik bir fırınla karşılacaksınız. Ön tarafta ekmek rafları, arka taraftaysa gürül gürül yanan bir odun fırını bulunuyor. 1950 yılından beri hizmet veren fırının en büyük müşterisi mahalleliler. Bütün ekmekleri tadılası, lakin tandır ekmeğini denemenizi öneririz. Fiyat 1 TL.
Tel: 0 212 525 37 53
Beşiktaş’ın en eskilerinden birisi, şu an yeni bir görüntüsü var ama siz bakmayın neredeyse 100 yılı devirmek üzere. 1934 yılında kurulan Oktay Fırını’na girer girmez çay kurabiyelerinin kokusu yüzünüze vuruyor. Fırının işletmeciliğini şu an üçüncü kuşak İsmail Oktay üstleniyor. Diğer fırınların aksine burada oturup çay keyfi yapma imkanınız da var. Fırnın önünde 4-5 masalık bir oturma bölümü yer alıyor. En ünlü spesiyalleri arasında acıbadem (22 TL), coco
(22 TL) ve un kurabiyesi (16 TL) bulunuyor.
Tel: 0 212 258 88 92
Çarşı Petek Fırını
Kadıköy’de yer alan Petek Fırını, Kadıköy Çarşısı’na yolu düşen herkesin mutlaka dikkatini çekmiştir. Rehberimiz içinde en genç adres olan bu Çarşı Petek Fırını
30 yaşında. Lakin serüveni bu 30 yılla sınırlı değil. Üçüncü kuşak işlet-meciler Rıfat ve Ali Güney’in dedesi fırının hemen yanındaki ‘corner’ tadındaki küçük dükkanda başlamış fırıncılık işine. 1950’li yıllarda bu küçük ekmek dükkanından geçimini sağlamış aile. Petek Fırını hem ek-mek çeşitleri hem de unlu mamuller konusunda iddialı. Tahıllı yaprak galeta (25 TL), anasonlu yaprak galeta (25 TL), kepekli tuzsuz leblebi (15 TL) enfes seçenekler arasında.
Tel: 0 216 345 17 00
Tarihi Asmalı Simit Fırını
Fatih Salma Tomruk Sokak’ta yer alan fırının yola paralel cam vitrinine bakınca buraya bir kadın eli değmiş diyorsunuz. Ki doğru, içeriye girer girmez sizi aynı zamanda fırının kurucusu olan Halil Özen’in kızı Songül Çetin karşılıyor. Hakikatli bir misafirperver olduğunun altını çizmeliyiz. Asmalı Simit Fırını, 1953 yılında kurulmuş. Sadece Fatih’ten değil başka semtlerden de gelip alışveriş yapan müşteriler var. En ünlü spesiyalleri tatlı ve tuzlu çay kurabiyeleri, özellikle tatlı olanı tadınca mest olacaksınız. Kalp şekline benzeyen bu kurabiye basit bir tadın nasıl iyi olabileceğine güzel bir örnek. Tüm kurabiye çeşitleri 15 TL. Bir diğer ilgi gören spesiyaliyse simitleri. Onlar da 1 TL. Tel: 0 212 531 24 60
Çengelköy Has Ekmek
Çengelköy’ün 160 yıllık fırını, yaşayan bir müze gibi. Çınaraltı kahvesine çaya g
Kireçburnu FırınıKireçburnu’nda yer alan fırın 1957 yılında kurulmuş. Hem nefis Boğaz manzarası var, hem de çayı güzel. Tabii bu ikilinin eşlikçisi enfes lezzetler sunuyorlar. Özellikle halka tuzlular (4 TL), kirik kırak (5 TL) ve börek çeşitlerine (26 TL) ilgi çok. Tel: 0 212 262 10 59