Ebeveyn Çalışan annelerdeki stresi azaltmanın yolları

Çalışan annelerdeki stresi azaltmanın yolları

19.02.2018 - 14:02 | Son Güncellenme:

Anne olmanın getirdiği birtakım sorumluluklar vardır. Özellikle çalışan annelerin sorumlulukları çok daha fazladır. Bu durum yaşanan stresin artmasına neden olabilir. Peki, artan sorumluluğa bağlı stresle başa çıkmak için neler yapılabilir?

Çalışan annelerdeki stresi azaltmanın yolları

Eş desteği önemli

Haberin Devamı

Çoğunlukla çalışan annelerin yaşadığı stres, çalışmayan annelere göre daha fazla olabiliyor. Bunun en temel nedeni ev işleriyle ve çocukla tek başına ilgilenmelerinden kaynaklanıyor. Hâlbuki eşler arasında iş paylaşımı yapılırsa ve çocukla sadece bir kişi ilgilenmezse, annenin üstündeki sorumluluklar da azalacaktır. Dolayısıyla yaşadığı stres oranı da büyük ölçüde düşecektir.

Sevmediğiniz işi yapmamalısınız

Sevmediği bir işte çalışan annenin, işinde yaşadığı problemler daha fazla olabilmektedir. Yaptığı işte mutlu olmadığı için, yaşadığı stresi de hâliyle eşine ve çocuğuna yansıtması da ihtimal dâhilindedir. Bunu engelleyebilmenin yolu ise elbette sevdiği ve mutlu olabileceği bir işi yapmasıdır. Eğer işinizden memnun değilseniz, yeni bir iş arayışına girişmeniz faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Çocuğunuza baskı yapmayın

Çocuğuyla yeterince ilgilenemediğini düşünen çalışan anneler, bunu telafi etmek adına çocuğu üzerinde baskı kurabiliyor.
Bir tür denetleme mekanizması geliştirdikleri için, bu şekilde kontrolü ellerinden bırakmadıklarını düşünebiliyorlar. Fakat bu durum anne ve çocuk arasındaki bağı zedeleyebiliyor; hem annede hem de çocukta yoğun bir stres yaşanmasını kaçınılmaz hâle getirebiliyor.

Suçluluk duygusu

Çalışan annelerin yaşadığı en temel stres sebebi çocuğuna yeterince vakit ayıramamasıdır. Bunun için belli bir düzenin oturtulması gerekir. En basitinden bir örnekle, sabah kahvaltılarını beraber yapmaya özen gösterilebilir. Akşam işten dönünce sofrayı beraber hazırlamak, yemek esnasında sohbet etmek ve aynı şekilde sofrayı yine beraber toplamak, bir arada kaliteli zaman geçirmeyi sağlamak için bir fırsat olabilir. Ayrıca yemekten sonra ailecek film izleyebilir ya da puzzle ile oynayabilirsiniz.

Hafta sonlarını iyi değerlendirin

İşiniz ne kadar yoğun olursa olsun, tatil günlerinde işinizle değil, eşinizle ve çocuğunuzla ilgilenin. Çalışan annelerin yoğun iş hayatı onların tüm zamanını çalabiliyor ve işini takip edemedikleri zaman stres yaşayabiliyorlar. Fakat tatil günlerinde de eşinize ve çocuğunuza zaman ayırmamanızın daha sonra telafisi için yoğunlukta vakit bulabilmeniz pek mümkün olmayacaktır. Bırakın hafta sonları mail kontrolü yapmayın; işlerinize göz atmayın. Ufak bir kontrol de yapmayın. Eşinizle ve çocuğunuzla geçireceğiniz zamanın tadını çıkarmaya bakın.