Dünya Camiler yeniden açılıyor

Camiler yeniden açılıyor

22.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yeni Zelanda’da 50 kişinin öldüğü terörist saldırılara hedef olan iki cami, yeniden açılıyor. Cuma namazı, ülkede canlı yayınlanacak. Bu arada Yeni Zelanda yarı otomatik silahları yasaklayacak

Camiler yeniden açılıyor

Geçtiğimiz hafta cuma namazı sırasında, 50 kişinin hayatını kaybettiği terörist saldırılara maruz kalan Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki El Nur Camii’nin bugün yine cuma namazı ile birlikte ibadete açılacağı bildirildi. Temizlenen, boyanan ve diğer tadilat işleri devam eden caminin, cuma namazı boyunca Yeni Zelanda polisi tarafından sıkı bir şekilde korunacağı kaydedilirken, Linwood Camisi’nin de yetiştirilmesi için hummalı bir çalışma yürütüldüğü açıklandı. Polis, kanıtları toplamak amacıyla saldırının gerçekleştiği 15 Mart’tan bu yana her iki ibadethanede çalışmalarını sürdürüyordu.

Haberin Devamı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, cuma namazının ülke genelinde canlı yayınlanacağını, kurbanların anılarak yine ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşu yapılacağını hatırlattı. Bu camilerdeki Cuma namazına, ülkenin birçok noktasından Müslümanların gelmesi ve katılımın yüksek olması bekleniyor. Terör saldırısında ölenler ve yaralananlar için de cuma namazı sırasında ayrıca Kur’an okunup dua edileceği de haber veriliyor.

Silahlara veda!

Öte yandan Başbakan Ardern, terörist saldırının sonrası ülkede yasal olan askeri yarı otomatik silahları yasaklayacaklarını açıkladı. Son birkaç gündür bununla ilgili bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını kaydeden Ardern, 11 Nisan’dan itibaren yeni yasanın yürürlüğe gireceğini umduğunu, daha önceden satılan bu tarz silahların da toplatılacağını söyledi. Ardern “15 Mart’taki saldırı tarihimizi sonsuza dek değiştirdi. Şimdi de yeni yasalarımız tarihi değiştirecek. Ülkemizi daha güvenli bir yer haline getirmek için Yeni Zelanda’daki silah satın alma yasasını değiştirerek bugün harekete geçeceğimizi bildiriyorum” diye konuştu. Başbakan, Yeni Zelanda’daki silah sahiplerinin yeni yasaya anlayış göstereceğine inandığını, yasanın ülke çıkarlarına olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı

5 milyon nüfuslu ülkede 1.5 milyona yakın ateşli silah bulunduğu, bunun 13 bin 500 adedinin yasak kapsamına giren türden olduğu kaydediliyor. Özellikle kırsal kesimlerde çoğu çiftçinin, ekinlere zarar veren böcek, sıçan ve tavşanları öldürmek için bu tarz silahları kullanıyor.

Yazarlar