Ekonomi Çanakkale gerdanlığa 1 yıl erken kavuşacak

Çanakkale gerdanlığa 1 yıl erken kavuşacak

19.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

1915 Çanakkale Köprüsü kule keson temellerinin yüzdürülmesi törenine katılan TBMM Başkanı Yıldırım, 2023’te açılması öngörülen köprünün 2022’te hazır olacağını açıkladı

Çanakkale gerdanlığa 1 yıl erken kavuşacak

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Dünyaya, dosta, düşmana mesaj veriyoruz. Kıyamet senaryosu yazanlara inat Türkiye, gururla, güvenle nasıl bir kalkınma hamlesi içinde olduğunu herkese gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü kule keson temellerinin yüzdürülmesi töreninde yaptığı konuşmada, köprünün Cumhuriyet’in 100. yılına, 2023 yılına planlandığını ancak projenin 18 Mart 2022’de tamamlanacağını belirtti.

En uzun açıklık...

“Köprü yaklaşık 20 milyar lira. Bu köprünün bedeli, dünyada birçok ülkenin yıllık gelirinden daha fazla. Türkiye nereden nereye geldi” diyen Yıldırım, Çanakkale Köprüsü’nün 18 Mart 2017’de Lapseki’de temelini attıklarını anımsatarak, “2023, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına planlanmıştı. Az önce bakanımız 2022’de 18 Mart’ta projenin tamamlanacağını söyledi. Bu büyük bir müjde” ifadesini kullandı. Yıldırım, “Bugün harç dökmeyeceğiz, kazma vurmayacağız. Mühendislik harikası bir iş yapıyoruz. Yapılan bu temeli bir anlamda denize indiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Denize indirilen blokun sıradan bir iş olmadığını vurgulayan Yıldırım, “54 bin ton biri, 50 bin ton biri, her biri 20 metre yüksekliğinde ve bir futbol sahası büyüklüğünde bir temelden bahsediyoruz. Burada önce karada havuz yapıldı, orada imalatı yapıldı ve şimdi de denize indirilecek” dedi.

Binali Yıldırım, Çanakkale’ye yapılan köprünün uzunluğunun, bağlantılarıyla beraber 5 kilometreyi bulduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Açıklığı 2023, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını temsil ediyor ve şu ana kadar yapılmış köprüler içinde, iki kolon arasındaki mesafesi en uzun olan köprü.”

Çanakkale gerdanlığa 1 yıl erken kavuşacak

4 dakikada geçilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, İstanbul Boğazı’nın iki katı uzunluğundaki Çanakkale Boğazı’nın iki yakasını birleştireceğini belirterek, “Köprü tamamlandığında ülkemizin en önemli hizmet, sanayi ve turizm merkezi Trakya ile göz bebeğimiz Batı Anadolu Bölgesi’ndeki ekonomik ve sosyal yaşam çok daha cazip hale gelecek” dedi.

Feribotla yapılan bir saatlik yolculuğun, bu köprüyle 4 dakikaya düşeceğine işaret eden Turhan, “Bu sayede, yapımı devam eden Gebze - İzmir ile Edirne - Kınalı - İstanbul - Ankara otoyolu, İzmir - Aydın ile Marmara ve Ege Bölgelerindeki otoyolların birbiriyle entegre olmasını da sağlamış olacağız” ifadesini kullandı. Turhan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Malumunuz köprünün bitiş tarihi olarak 2023 planlanmıştı, çalışmalarımız çok hızlı ilerliyor. İnanıyorum ki Çanakkale Köprüsü’nü milletimiz açısından çok büyük anlam ifade eden 2022 yılının 18 Mart’ında inşallah hizmete açacağız.”