Ekonomi Çanakkale Köprüsü’ne yabancı bankalardan ‘finansman’ yağdı

Çanakkale Köprüsü’ne yabancı bankalardan ‘finansman’ yağdı

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2023 metrelik ana açıklığı ve 318 metre yüksekliğindeki kuleleri ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ve bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon euro tutarında finansman sağlandı.

Çanakkale Köprüsü’ne yabancı bankalardan ‘finansman’ yağdı

Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş., 10 değişik ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladı. Kredi sağlayan 10 ülke; Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye olarak sıralandı.

Haberin Devamı

Kredinin yüzde 70’ine tekabül eden 1 milyar 582 milyon euro’luk bölümü yabancı bankalardan, yüzde 30’una tekabül eden 683 milyon euro’luk bölümü ise Türk Bankalarının yabancı şubeleri tarafından sağlandı. Kredinin 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadesi bulunuyor. Banka ve finans kuruluşlarının projeye yoğun ilgisi sonucunda ihtiyaç duyulan kredinin 1.5 katı tutarında (3.6 milyar euro) kredi limiti tahsisi gerçekleşti.

G. Kore’den rekor kredi

Koreli ihracat kredi destek kuruluşları ‘KEXIM’ ve ‘KSURE’ 1 milyar euro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketine imza attılar. Koreli ECA kuruluşlarına ilave olarak Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF de projede yer aldı. Kuwait Finance House’un iştiraki Kuveyt Türk ile beraber projeye sağladığı 200 milyon euro katkı ile İslami finansmanın kullanıldığı Türkiye’deki ilk otoyol proje finansmanı özelliğini kazandı.