Ekonomi Çanakkale Köprüsü rüzgar testini geçti

Çanakkale Köprüsü rüzgar testini geçti

15.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ikinci etap rüzgâr testleri Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapıldı.

Çanakkale Köprüsü rüzgar testini geçti

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan ile birlikte, AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, köprüyü yapacak olan Limak Holding’in sahibi Nihat Özdemir, Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, Güney Kore’den Daelim ve SK E&C firmaları temsilcileri ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal’la birlikte Kopenhag’ın banliyösü Lyngby kasabasında bulunan ‘Force Technology’ laboratuvarlarında 1915 Çanakkale Köprüsü’nün maketleri üzerinde kule ve tabliyelerinde uygulanan rüzgâr testlerini izlediler.

Haberin Devamı

Köprü maketleri üzerinde uygulanan testlerde köprünün Çanakkale Boğazı’ndaki rüzgâr şartlarına dayanabileceği belirlendi.

288 km rüzgar hızı

Kanada’da ilk testlerin başarıyla yapıldığını belirten Bakan Ahmet Aslan, burada kule ve tabliyelerde yapılan rüzgar testinin büyük başarıyla geçtiğini ve önümüzdeki yıl mayıs ayında da Çin’de son testlerin yapılacağı söyledi.

Aslan, köprü inşaatına bağlı olarak yapılacak otoyol,viyadük, menfez vs. gibi ek inşaatların büyük bir kısmının tamamlandığını belirtti.

Türkiye’deki asma köprülerde rüzgâr hızı saatte 120 kilometreyi geçtiğinde köprülerin ulaşıma kapatıldığını belirten Bakan Aslan, bugün elde edilen istatistiksel verilerde yapılan araştırmalarda Çanakkale Boğazı’nda rüzgâr hızının 100-120 kilometreyi geçmediğini vurguladı.

Haberin Devamı

Bakan Aslan, Kopenhag’da yapılan testlerin saatte 288 kilometre hızda rüzgarla yapıldığını ve alınan bu başarılı sonuçla Çanakkale Köprüsü’nün saatte 288 kilometre hızdaki rüzgâra dayanabilecek bir yapıda olacağını belirtti.

3 katlı tünelin projesi değişti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nde, daha önceki projede orta katta bulunan raylı sistemin en alta alınmasının uygun görüldüğünü, üst ve orta katların ise otomobil gidiş-gelişi için kullanılacağını bildirdi.

KANAL İSTANBUL: Kanal İstanbul’un etüt projeleri için ihale gerçekleştirildi. İhale çerçevesinde yeni ilave sondajların yapılması, 5 ayrı güzergahla ilgili tatlı su, ekolojik denge, kentsel dönüşümle ilgili insanları mağdur etmeyecek ve yapılaşmaya uygun zeminler konusunda çalışılıyor. Hedefimiz önümüzdeki yılın ilk yarısında çalışmaları bitirip ihale sürecini başlatmak.

İSTANBUL YENİ HAVALİMANI: İstanbul Yeni Havalimanı’nı, 29 Ekim 2018’de uçuşlara açacağız. Havalimanının birinci pistinde acil ve taksi yolları tamamlandı, ikinci piste ilişkin çalışmalar başladı. Şubat 2018’de ilk uçak indirilecek ancak işletmeye 29 Ekim 2018’de açılacak.

MİLLİ TREN: Milli ve yerli lokomotif ve vagon üretilmesi konusunda ciddi mesafeler aldık. Adapazarı’nda yerli ve milli elektrikli tren setlerinin (EMU) seri üretimine yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor. Yeni ihale gelecek yıl yapılacak. Gerek Türkiye’den, gerek yurtdışından konuyla ilgilenen ve ilgi duyan birçok firma var.

Haberin Devamı

BANLİYÖ HATTI: Başkentray Projesi’nde çalışmalar son aşamaya geldi, ocak veya şubatta hizmete girecek. Gebze-Halkalı banliyö hattında altyapıyı Ağustos 2018’de bitirmeyi hedefliyoruz.